[Kraków] Oświetlenie dawniej i dziś

Historia oświetlenia polskich miast i realizowane inwestycje oświetleniowe

Re: [Kraków] Oświetlenie dawniej i dziś

Postprzez Badi » 19 czerwca 2009, 14:09

No tak lampy... jeżeli chodzi o nazewnictwo to pracuje nad tym ;) Hm... ale one świecą jasno (moim zdaniem) i oświetlenie ulic jest niezłe. Jednak troche gorzej wypadaja kule OCP i moim zdaniem gdyby nie ten (nie wiem jak to nazwać) odbłyśnik wokół żarówki to ich skuteczność byla by lepsza.
Badi

Postprzez DocBrown » 19 czerwca 2009, 14:16

Nie odbłyśnik tylko raster :) Bez niego kule by strasznie oślepiały, no i on jest dookoła lampy, a nie żarówki :twisted:
DocBrown

Postprzez Badi » 19 czerwca 2009, 14:19

Ajj :? lampy lampy.. tak... :oops: Ale za to jest jaśniej jak go nie ma :p No... w wolnej chwili porobię fotki. :D
Badi

Postprzez cieszyn » 19 czerwca 2009, 14:23

Badi napisał(a): ... oprócz dzielnicy Śródmieście i Kaziemierz w Krakowie nie ma już klasycznych opraw :!: ..

No to bym sie nie zgodził - byłem z rok temu przy hucie Mittal i tam klasyków na obrzeżach jest mnóstwo!
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Zdjęcia: 9

Postprzez Badi » 19 czerwca 2009, 14:53

Cieszyn... Jeżeli chodzi o klasyki przy hucie mittal (Kombinat) to one sie znajdują na terenie huty mimo że są przed wejściem. Łatwo można poznać, że te słupy należa do kombinatu bo są szare a nie ciemno zielone lub ciemno niebieskie. Jeżeli ktoś jeszcze widział klasyki na terenie Krk to piszcie a ja sprostuje czy te oprawy należą do miasta. :)
Badi

Postprzez cieszyn » 19 czerwca 2009, 16:26

Badi napisał(a):Cieszyn... Jeżeli chodzi o klasyki przy hucie mittal (Kombinat) to one sie znajdują na terenie huty mimo że są przed wejściem. Łatwo można poznać, że te słupy należa do kombinatu bo są szare a nie ciemno zielone lub ciemno niebieskie. Jeżeli ktoś jeszcze widział klasyki na terenie Krk to piszcie a ja sprostuje czy te oprawy należą do miasta. :)

Ale co to ma za znaczenie, czy klasyki są w hucie czy poza nią, trzeba je focić!!!!

A poza tym przeczysz sobie, bo piszesz, że klasyków już w Krakowie nie ma, a jednak są, więc staraj się - jeśli chcesz - złowić je w obiektyw, tym bardziej skoro jest ich tam tak mało

A co do tej huty, to tam ich jest nieco dalej też dużo, może znajdę to na mapie to pokażę, gdzie je widziałem - są to: Grębałowska, Darwina, a najbardziej Blokowa za przejazdem przy dojeździe do Darwina - skoczysz tam?
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Zdjęcia: 9

Postprzez Badi » 19 czerwca 2009, 17:06

No ul. Darwina ma nowy aswalt i jest cała w SL-100, Blokowa też SL-100 ale w tych okolicach są wyłącznie tereny różnych firm i to prawda, że są tam klasyki :) co do ul.Grębałowskiej to... nie wydaje mi się aby były tam stare oprawy. P.S. Może źle ująłem , że nie ma klasyków w Krakowie. Nie ma ale w oświetleniu ulicznym (wyłączając tereny prywatne oraz I i II dzielnice) wiec nie denerwuj się Cieszyn tak ;) w wogóle kiedy byleś w krk ??
Badi

Postprzez Paweł » 19 czerwca 2009, 17:17

Witam na forum nowego użytkownika :)

Tak, ja zawsze rozróżniam oświetlenie miejskie od innego. I nawet w miastach z całkowicie zmodernizowanym oświetleniem stare oprawy zawsze się znajdą na terenach prywatnych, spółdzielni mieszkaniowych, szpitali itp.
Pozdrawiam
Paweł

Zdjęcia: 944

Postprzez neon44 » 19 czerwca 2009, 23:38

:arrow: Badi nie jest tak źle z klasykami. W oświetleniu ulicznym też ich trochę jest. Na przykład koło Wawelu OZPR i kwadratówki na betoniakach. Oprócz tego jak sfocisz coś nowego to chętnie obejrzymy. Na przykład jak sfocisz General Electric Eurostreet oraz Schreder Onyx to tez się będziemy cieszyć.
Fanatyk opraw ulicznych

Zrobiłem już 5564 zdjęcia opraw oświetleniowych
neon44
Site Admin

Zdjęcia: 62

Postprzez Badi » 20 czerwca 2009, 11:30

Miałem dzisiaj trochę pofocić a tutaj pada od wczoraj :x Neon, masz racje, że są bo to dzielnica śródmieście... chociaż ostatnio zauważyłem tam dwie nowe oprawy na lampe MH . Noooo , ale na moim pierwszym zdjęciu chce wam pokazać te zielone LEDY nad alejką bulwarów wiślanych naprzeciw Wawelu:)
Badi

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Miasta polskie