Whites86 napisał(a):nic niesugerujepoprostu uwazam ze niema wiekszego niebezpieczenstwa w tym pomieszczeniu ze zbitymi rurami
szkodliwość rtęci ma raczej związek z jej parowaniem (czysty Hg jest cieczą w temp pokojowej, ma tendencję do rozbijania się na drobne kuleczki zalegające w pomieszczeniach) . Hg w temperaturze pokojowej paruje a jej pary są wchłaniane podczas oddychania. Rtęć jest toksyczna dla wielu narządów wewnętrznych a głównie Układu Nerwowego - tzw. Rtęcica. Oczywiście mogą się wchłaniać również pochodne metylowe. Niemniej najgroźniejsze są zmiany spowodowane długotrwałym (lata) wchłanianiem par Hg zalegającego w pomieszczeniach w postaci miniaturowych kuleczek. Adsorpcja na nie zawsze jest skuteczna. Najlepiej wymienić podłogę...
Ponadto małe „kuleczki” rtęci mogą się ukryć w szczelinach i zakamarkach podłogi lub pomiędzy włosiem dywanu i nieustannie parując, mogą spowodować bardzo groźne zatrucie przewlekłe tym metalem. Należy także pamiętać, by przez kilka dni intensywnie wietrzyć pokój w celu zmniejszenia stężenia par rtęci do poziomu nie zagrażającego zdrowiu.
Nie wolno wyrzucać termometru rtęciowego lub samej rtęci do śmieci, spuszczać w ubikacji lub wylewać do zlewu. Jest ona bowiem przekształcana przez mikroorganizmy wodne do metylortęci, o właściwościach bardziej toksycznych, niż sama rtęć. Według badań amerykańskiej agencji EPA (Agencja Ochrony Środowiska), rtęć z jednego rozbitego termometru może zatruć wszystkie ryby znajdujące się w jeziorze o powierzchni do 8 hektarów!
rtęciówka napisał(a):mateusz napisał(a):To są chyba BN220 ,rzadko dziś spotykane
To nie są BNEhh.... Zapomniałem typu
![]()
CDM powinien wiedzieć.
Whites86 napisał(a):qba napisał(a):Bo na zdjęciach jakieś takie chłodne wyszły. W składach z przedziałami Daylighty występują bardzo częsko, ale w wersji T12/40 lub T8/36, czyli standardowe świetlówki. W pociągu relacji Kołobrzeg-Kraków dzienne świetlówki były w niemal wszystkich przedziałach, a w jednym widziałem ciepłe.
w pociągach sa 25W T12czesto podrózuje ale nigdy niewidzialem 40W ani 36
mateusz napisał(a):Chyba prędzej powinni wymnienić startery![]()
![]()
Ale dla niektórych to za trudne..........
Whites86 napisał(a):jaką one maja długosc ?
tez bym taka jedna chciał miec
Rzeczywiście, wygląda to jak 827, mam też kilka świetlówek 65W z tą barwą, te rury nie mają zupełnie białego luminoforu, trochę się skłaniają ku hm...kości słoniowejLUMILUXDELUXE napisał(a):Whites86 napisał(a):jaką one maja długosc ?
tez bym taka jedna chciał miec
Nie wiedziałem , że takie istnieją! A czy barwa 39-2 to to samo co dziś 827? Czyli dawna 41?
Powrót do Klasyczne oprawy oświetleniowe wewnętrzne
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości