Modernizacja oświetlenia ulicznego z wymianą słupów

Dyskusje na temat modernizacji oraz konserwacji, a także budowy nowych linii oświetlenia zewnętrznego

Re: Modernizacja oświetlenia ulicznego z wymianą słupów

Postprzez Paweł » 2 lipca 2009, 19:29

Whites86, świetna fotorelacja, dzięki. Na ul. Zamkowej będą słupy Art Metal typu D8 z oprawą Dawid - klosz mleczny. Rtęciowe źródła światła - HPL Comfort 80W :) Słupy ŻN zostają, zdemontowana z nich będzie oświetlenie.
Ulica Żeglarska zostanie oświetlona oprawami Dawid z MH 70W (CDO-TT) na słupach ST3. Niecka przy Jedności Narodu zostanie oświetlona Elgo Parkami ZHD1-70 z lampami metalohalogenkowymi CDO-TT. Przy ul. Topolowej Elgo Parki z lampami sodowymi.
Wymiany oświetlenia można się spodziewać też na ul. Kościuszki - zamiast betoniaków nie pasujących do Starego Miasta będą stylizowane słupy Art Metal ST3/144 z oprawami Aries z rastrem i lampami MH 70W. Tak więc zmiany bardzo pozytywne :)
Pozdrawiam
Paweł

Zdjęcia: 944

Postprzez Paweł » 2 lipca 2009, 19:37

Warszawa: Kolejne Stady znikają z Wisłostrady. Rozpoczęła się wymiana oświetlenia ul. Wybrzeże Gdyńskie oraz budowa nowego ciągów pieszych i rowerowych. Betonowe słupy i kilkaset opraw OUS400 zastępują słupy aluminiowe i oprawy Schreder Onyx 2ST/3 lampy sodowe 70W-400W (część opraw 250W z redukcją mocy po godz. 22:00)
Chodniki i ścieżki rowerowe oświetli 331 opraw Schreder K-Lux z lampami sodowymi 70W na slupach stalowych.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam
Paweł

Zdjęcia: 944

Postprzez neon44 » 2 lipca 2009, 20:25

Ja bardzo lubię nowe oprawy Schredera. Są one bardzo wydajne i charateryzują się nowoczesnym wyglądem. Strady to już niestety przeszłość.
Fanatyk opraw ulicznych

Zrobiłem już 5564 zdjęcia opraw oświetleniowych
neon44
Site Admin

Zdjęcia: 62

Postprzez swietlik » 2 lipca 2009, 20:48

Paweł napisał(a): Kolejne Stady znikają z Wisłostrady.

To się nadaje do działu "Wiersze, hasła i powiedzonka LIGHTINGOWE" :mrgreen:

Taniej by było pozamieniać te strady na jakieś inne oprawy ale widzę, że Warszawa ostro idzie z wymianą oświetlenia ;)
Zakład Energetyczny Poznań
Rejon Najwyższych Napięć
swietlik

Zdjęcia: 83

Postprzez Jarek » 4 lipca 2009, 12:07

Te słupy, wysięgniki i linia kablowa mają już swoje lata. Myślę, że taka kompleksowa wymiana jest dużo lepsza, niż tylko wymiana opraw. Poza tym dzięki temu ma się spokój z oświetleniem na danej ulicy na lata. Pozostaje tylko doraźna wymiana lamp, lub pojedynczych słupów w przypadku kolizji.
Jarek

Zdjęcia: 79

Postprzez Badi » 4 lipca 2009, 14:10

Hmmm... dopiero teraz wymieniają?? Na większości ulic Sarajewa i również na wielu ulicach Belgradu wiszą już dawno Schreder Onyx :twisted: Wiec Warszawa niech goni Europejskie stolice z wymiana oświetlenia :P
Badi

Postprzez neon44 » 4 lipca 2009, 17:13

Badi napisał(a):Hmmm... dopiero teraz wymieniają?? Na większości ulic Sarajewa i również na wielu ulicach Belgradu wiszą już dawno Schreder Onyx :twisted: Wiec Warszawa niech goni Europejskie stolice z wymiana oświetlenia :P

A skąd masz tak szeroką wiedzę na temat Sarajewa :?:
Fanatyk opraw ulicznych

neon44
Site Admin

Postprzez Badi » 4 lipca 2009, 19:52

Bylem w Sarajewie 4 lata temu. Niestety bez fotek bo jeszcze nie miałem cyfrówki. Ale zainteresowały mnie wtedy nowoczesne słupy oświetleniowe i oprawy które można spotkać nad każdą ulica. Nie ma tam tamtejszych klasyków (ja się z nimi nie spotkałem) ale zauważyłem pewną prawidłowość : Albo nad ulica sa oprawy Schreder'a albo nie ma nic, niezależnie czy to boczna ulica czy główna ulica :) :P
Badi

Postprzez mateusz » 4 lipca 2009, 19:53

Ale STRADY i kwadratówki to polskie oprawy................
Pozdrawiam ,
mateusz

Zdjęcia: 544

Postprzez neon44 » 4 lipca 2009, 23:11

Badi napisał(a):Bylem w Sarajewie 4 lata temu. Niestety bez fotek bo jeszcze nie miałem cyfrówki. Ale zainteresowały mnie wtedy nowoczesne słupy oświetleniowe i oprawy które można spotkać nad każdą ulica. Nie ma tam tamtejszych klasyków (ja się z nimi nie spotkałem) ale zauważyłem pewną prawidłowość : Albo nad ulica sa oprawy Schreder'a albo nie ma nic, niezależnie czy to boczna ulica czy główna ulica :) :P

W takim razie klasyki zostały pogrzebane wraz z gruzami wojny. Te Schrederki to już z pomocy UE :mrgreen:
Fanatyk opraw ulicznych

neon44
Site Admin

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Konserwacja, modernizacja i budowa oświetlenia zewnętrznego