Nie takie, które można nazwać Dewastacjami, Prymitywkami, Prowizorkami, lecz takie, gdzie ludzka pomysłowość ma swoje uzasadnienie w dokonanej przeróbce mechaniczno-konstrukcyjno-elektrycznej.
Wiem, ze niektóre zdjęcia tu pasujące będą się ocierać o prowizorki i będzie niekiedy trudno obiektywnie stwierdzić, czy to usprawnienie czy prowizorka. Ale jeśli zaprząc do oceny zdjęcia zdrowy rozsądek lub także rady i porady naszych kilku forumowych fachowców (chyba możemy na Was liczyć?), oraz widoczne efekty danego pomysłu czy usprawnienia, to może uda nam się zgromadzić trochę zdjęć właśnie tu pasujących. Pamiętajmy bowiem, że jest wiele takich przypadków, gdzie ktoś świadomie coś nietypowo montował z braku części, z braku dostępnych alternatywnych rozwiązań itd. Celem takich działań nie była bezmyślność ludzka, tylko przemyślane i pożyteczne adaptacje czy usprawnienia.
Na początek skromne i może dla niektórych śmieszne - nasadka z plastikowego peta na szpic słupa oświetleniowego. Coś niecoś tam od rdzy go ochroni, choć i w jego środku para wodna się też wykropli. Wiem, to zdjęcie może słabo tu pasuje, ale chyba wiecie, o jakie pomysłowe, praktyczne i pożyteczne rozwiązania mi tutaj chodzi??? (np. te słynne wrocławskie kratowe stelaże wiszące na kilku przewodach, a pod nimi oprawy - chyba, że to patent fabryczny?)
Liczę na aktywność naszych fachowców - może macie własne usprawnienia, których z różnych względów (?!) nie pokazaliście do tej pory?
Co gorsza, nie ma gdzie dobrze tego wątku umocować. Dałem go do oświetlenia ulicznego, bo inaczej chyba tylko w Off-Topic by pasował, te bowiem pożyteczne usprawnienia mogą dotyczyć nie tylko oświetlenia ulicznego, ale dosłownie wszystkich tematów, na które tu dyskutujemy. Nie ma tu dziś takiego miejsca, gdzie by ta wszechstronna tematyka pasowała idealnie