Otóż marzy mi się taki zegar naścienny, duży chyba niestety (choć sa i małe rury), którego wskazówkami byłyby centrycznie ustawione świetlówki, zapalane tak, żeby wskazywac co minutę kolejny czas. Musiały by byc one ułożone w tzw. zewnętrznym kręgu świetlówek (na obwodzie okręgu).
Wskazówka godzinowa musiała by być zrealizowana w drugim, wewnętrznym kręgu świetlówek - bliżej środka okręgu.
Można by rury minutowe zrealizowac innymi kolorem niż rury godzinowe.
Pomijam kwestie sterowania, bo to mały pikuś, bardziej by tu była ważna kwestia estetyki takiego lightingowego zegara. Oczywiście żadnych cyfr arabskich czy rzymskich nie powinno tam być, tylko "czyste" źródła światła. Zamiast nich albo ikony znaczników godzin lub małe rurowe neonówki - świecące cały czas lub też - likwidując osobne rury godzinowe, te rury znacznikowe godzin nie swieciłyby się ciągle, tylko świeciła by się rura tej godziny, która aktualnie byłaby wskazywana. Po okręgu zapalałyby się wówczas kolejno co minutę tylko rury minutowe. Kolejna Rura godzinowa, znacznikowa, zapalałaby sie tylko przy zmianie godziny na następną.
Można tu w końcu zaproponowac kilka wersji realizacji prezentacji aktualnego czasu.
Ma ktoś pomysła, jak go - tego zegara - zaprojektować od strony design`u? wyglądu i estetyki po prostu?

Jako punkt odniesienia zapodaję zdjęcie żyrandola, które mnie do tego pomysła kurcze zainspirowało. Taki żyrandol to cieszyn by baaaardzo chciał mieć!!!

To zdjęcie żyrandola podoba mię się niewyobrażalnie mocno

Zapraszam do dyskusji nad tym projektem oraz do pokazywania własnych projektów (ja sie za praktyczną realizację w żadnym stopniu nie moge zabrać, więc potraktujmy ten projekt jako open source, jako otwarty zbiór pomysłów, z których może korzystac każdy, kto to przeczyta).
Pięknie by było zobaczyć taką praktyczną świecącą realizację zegarową, oj by sie działo!
PS - tak żartem, kolejne godziny mógł by odgrywać ryczący chór dławików !!!