[Toruń] oświetlenie miasta

Historia oświetlenia polskich miast i realizowane inwestycje oświetleniowe

Re: [Toruń] oświetlenie miasta

Postprzez Edziu » 26 września 2009, 19:25

tak ja mam kumpla który mieszka w domu PKP, właściwie to oni tylko biorą czynsz i nic nie robią, nawet żarówki nie łaska w korytażu wymienić :x ,rury instalacja to jeszcze "zza króla Ćwieczka", poprostu mają wszystko w d..., żeby coś się od nich doprosić to trzeba się nieźle nachodzić, a i tak niezawsze poskutkuje , podobnie jest z tym blokiem, nic nie robione od początku
W poszukiwaniu miejsc gdzie występowały bądź występują duże kwiaty opraw oświetleniowych...
Edziu

Zdjęcia: 497

Postprzez mateusz » 27 września 2009, 15:37

No właśnie ,ja też lubię budownictwo PRLu , a Wasze bloki są chyba równie proste jak olsztyńskie (też jest tu tego bez liku ,mimo ,że miasto mniejsze i u nas już prawie wszystkie ocieplili . Przy okazji większość tych osiedli to kopalnia klasyków... )Właśnie Toruń mi się kojarzy z takimi blokami - chyba 11-piętrowce - klocki ,których widać pełno jak się wyjeżdża od strony ulicy Olsztyńskiej na szosę Lubicką.
Pozdrawiam ,
mateusz

Zdjęcia: 544

Postprzez Edziu » 29 września 2009, 20:59

Właśnie Toruń mi się kojarzy z takimi blokami - chyba 11-piętrowce - klocki ,których widać pełno jak się wyjeżdża od strony ulicy Olsztyńskiej na szosę Lubicką.

Tak to chrakterystyczne klocki z os. "skarpa" tak 11 piętrowe to właściwie ostatnie wybudowane osiedle wielkopłytowe w mieście, bo budowę rozpoczęto w 1981r i tak do 85 się rozbudowywało, te bloki sa innego typu niż chocby na rubinkowie I (takie małe ciemne z pocz lat 70). Największy blok ma 14 pięter, jak będziesz kiedyś w Toruniu to taki schodkowiec,jakby z dwóch bloków pod kątem na skrzyżowaniu ślaskiego i jamontta z lubicką,
W poszukiwaniu miejsc gdzie występowały bądź występują duże kwiaty opraw oświetleniowych...
Edziu

Postprzez Paweł » 3 października 2009, 22:00

Oprawy warte ponad 1000 PLN sztuka i betonowe słupy... Kto to projektuje :?: :| :roll: Miasto nie powinno stosować już tych betoniaków... Tymczasem na Szosie Lubickiej też postawią kolejne z Siteco SQ ...
Pozdrawiam
Paweł

Zdjęcia: 944

Postprzez Michal » 3 października 2009, 22:11

Paweł napisał(a):Oprawy warte ponad 1000 PLN sztuka i betonowe słupy... Kto to projektuje :?: :| :roll: Miasto nie powinno stosować już tych betoniaków... Tymczasem na Szosie Lubickiej też postawią kolejne z Siteco SQ ...

Racja,co to za projektant,wirowane słupy do oświetlenia ulicznego :?: Kto takie projekty uzgadnia :?: :?: Porażka.
Michal

Zdjęcia: 323

Postprzez oskard » 4 października 2009, 00:07

W sumie to ja też wolę np. te WZ o sześciokątnym przekroju, ale zawsze lepszy taki betoniak, niż jakaś tyczkowata zabawka z cienkiej blachy ;)
oskard

Zdjęcia: 29

Postprzez Edziu » 6 października 2009, 19:15

Raz tak raz tak robią, na Polnej tez dali same betoniaki, ale z kolei teraz trwa rozbudowa Chełmińskiej na wrzosach i dają blaszaki
Edziu

Postprzez Edziu » 23 października 2009, 13:08

Jeżeli chodzi o montaż słupów ostatnio zaczęli montować aluminiowe

Teraz nowy trend na oprawy ledowe, porobiłem trochę zdjęć nocnych, na początek skrzyżowanie polnej chełmińskiej, tam nie mogli się zdecydować co ma wisieć, przez 4 lata 3 razy zmieniano oprawy na początku SL100ale świeciły strasznie ciemno, potem eurostreety, a w tym roku ledy, ale z tego wszystkiego eurostreety najlepiej świeciły, bo te LEDy uważam za niewypał, świecą mniej więcej jak łyżki z LRFami 250W, w dodatku w dwóch nie świecą już niektóre panele :?

3831
3832
3833
3834
3835

teraz okolice grudziądzkiej, tutaj wkręcono zamienniki LEDOWE do starych SL 100 do tej pory sodowych, niestety efekt mizerny, tam jest naprawdę ciemno :? powiedzmy tak jakby wkręcono LRFa 80W, mimo że mój aparat nieco rozjaśnia, na zdjęciach wygląda to dość rzeczywiście
3836
3837
3838
Edziu

Postprzez neon44 » 23 października 2009, 20:07

Rzeczywiście LEDy świecą nie zbyt mocno, ale zawsze to pozytywny akcent białego światła w morzu sody. Rozumiem LEDy na tej mało ruchliwej uliczce, ale na skrzyżowaniu :o :shock: :?:
Fanatyk opraw ulicznych

Zrobiłem już 5564 zdjęcia opraw oświetleniowych
neon44
Site Admin

Zdjęcia: 62

Postprzez Edziu » 24 października 2009, 15:16

kolejna ulica, oswietlona już typowymi ledowymi oprawami, są na niej trzy typy opraw, niektóre mają zielone diody, ale na zdjęciu tego nie widać, ale te oprawy to totalna klapa :( śiwca jak mocno zuzyty LRF, te z pierwszych trzech fotek świecą bardzo jasno jak MH, białym przyjemnym swiatlem
4044
4043
4042
ta oprawa ma zielone diody
4041
a tak jest pod nią
4040
widok na całą uliczkę, te trzy w oddali swiecą na zielono
4039
Edziu

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Miasta polskie