Whites86 napisał(a):moog napisał(a):Czy na zerze też masz bezpiecznik
heh bez przesadyprzewodu neutralnego (zerowego) się niezabezpiecza bezpiecznikiem, z kąd taka myśl ?
to jest stara sięc TN-C
Michal napisał(a):Whites86 napisał(a):moog napisał(a):Czy na zerze też masz bezpiecznik
heh bez przesadyprzewodu neutralnego (zerowego) się niezabezpiecza bezpiecznikiem, z kąd taka myśl ?
to jest stara sięc TN-C
No proszę,fachowe nazwy,chyba jesteś świeżo po jakimś kursie![]()
moog napisał(a):Bo kiedyś były bezpieczniki na zerze. U mnie też tak było, ale w 2000r. przy okazji jakichś pomiarów elektrycy zmostkowali ten bezpiecznik.
Whites napisał(a):cieszyn przewód PEN w sieci TN-C (3 fazy + przewód ochronno neutralny) niezabezpiecza się bezpiecznikiem bo jest to przewód ktory rowniez uzywa się do uziemiania metalowych obudów urządzen
cieszyn napisał(a):Adam, jasne, ja to znam, ale chciałem, żeby inni też o tym, mogli przeczytać
- kiedyś zakładano bezpieczniki na obu przewodach - fazowym i zerowym, potem się nauczono, żeby na zerowym dawać większy (coby leciał raczej ten na fazie).
Jakakolwiek przerwa na przewodzie zerowym grozi poważnym porażeniem prądem oraz utratą zdrowia lub życia.
Wykonywanie układu zerowania jest już zabronione przepisami.
W dodatku, np. przy instalacji trójfazowej, upalony bezpiecznik na przewodzie zerowym, spowodowałby katastrofe - wszystkie fazy zaczęłoby zamykać się przez inne urządzenia do drugiej fazy
cieszyn napisał(a):Tak, tak, kiedys "zera" były "na bezpiecznikach", to była normalna praktyka!
Zdarzało się, że przewód zerowy w gniazdku mostkowano wprost z bolcem uziemiającym, tak było w latach 70 np. w Istebnej
Powrót do Domowe instalacje elektroenergetyczne
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości