Pochwalcie się swoim sprzętem Unitra

Dyskusja na tematy dowolne

Re: pochwalcie swoim sprzętem unitra

Postprzez cieszyn » 10 września 2009, 17:03

DocBrown napisał(a):Teoretycznie tak powinno być, studyjne jechały albo na małej studyjnej tzn 38cm/s albo na stacyjnej czyli 76cm/s i w przypadku normalnych taśm, czyli żelazówek im większa prędkość przesuwu tym lepsza jakość, jednak w przypadku taśm Video które są chromówkami jest nieco inaczej, tzn zwiększenie prędkości powoduje wzrost zawartości tonów wysokich w nagraniu tak bardzo, że zagłuszają wszystko inne :lol:

Hm, ciekawe, ciekawe, tak se dumam, i byłbym bardziej za opinią KaszeLa jednak
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Zdjęcia: 9

Postprzez DocBrown » 10 września 2009, 18:04

W magnetowidach fonia nagrywana jest normalnie, jedynie obraz jest zapisywany w systemie helikalnym.
Przesuw taśmy w magnetowidzie to 4,75cm właśnie i na pewno nie bez powodu taki zastosowano :mrgreen:
DocBrown

Postprzez cieszyn » 10 września 2009, 22:23

DocBrown napisał(a):W magnetowidach fonia nagrywana jest normalnie, jedynie obraz jest zapisywany w systemie helikalnym.
Przesuw taśmy w magnetowidzie to 4,75cm właśnie i na pewno nie bez powodu taki zastosowano :mrgreen:

Doc, ale ty nie patrz tylko na prędkość. Tam w magnetowidach być może inaczej jest zbudowana głowica dźwiękowa, może ma inny prąd podkładu i parę innch parametrów może też być innych niż w normalnym magnecie. Sama taśma to nie wszystko

Testy jakie chcesz zrobić nie będzie Ci łatwo obiektywnie ocenić, nie masz chyba profesjoanlenj aparatury pomiarowej?
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Zdjęcia: 9

Postprzez DocBrown » 10 września 2009, 22:41

Wiadomo, że chromówka wymaga wyższego prądu podkładu i na pewno będe to ustawiać.
Kaseciaki też do chromu mają mocniejszy bias niż do żelazówki, wszyscy którzy grają na taśmach VHS zgodnie twierdzą, że najlepiej to śmiga na 4,75cm/s albo 9,5cm/s na wyższych prędkościach jest już za dużo wysokich tonów :mrgreen:
DocBrown

Postprzez moog » 15 września 2009, 22:08

Ja niedługo będę mógł się pochwalić takim wynalazkiem:
http://allegro.pl/show_item.php?item=730872128
Nie wierzcie elektrykom !!!
moog

Zdjęcia: 300

Postprzez Edziu » 15 września 2009, 22:23

Czy to jest może min. dźwięk słowika?. Sam takie cos podobnego miałem kiedyś w domu i tam był tylko słowik, z tym że ten dzwonek- domofon co ty kupujesz jest bardziej rozbudowany. ;)
W poszukiwaniu miejsc gdzie występowały bądź występują duże kwiaty opraw oświetleniowych...
Edziu

Zdjęcia: 497

Postprzez Whites86 » 16 września 2009, 20:16

nawet niewiedzialem ze unitra produkowala domofony :shock:
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez lgboguszewski » 6 października 2009, 19:44

Mój Cygnus czarno-biały kolor Daewo poszedł w odstawkę i czeka w szafie :D :D
Obrazek
Obrazek
lgboguszewski

Zdjęcia: 0

Postprzez Whites86 » 6 października 2009, 19:53

ja mam Urana T601 to jest praktycznie to samo co ten cygnus ;) tylko ma wiekszy kinol
niestety moj UranT601 umarł niema odchylania pionowego :evil: naprawic tego zbytnio niepotrafie
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez Edziu » 6 października 2009, 19:56

Nie no nietypowa zmiana z koloru na cz.b. ;) :?: Ale cygnus to dość dobry tv, u dziadków chodził do 98r, ani razu się nie zepsuł,sprawy wylądował na śmietniku :( , a codziennie ze 2-3 godz chodził. Ja z kolei na cz.b. bym się nie przesiadł, ale jeszcze 3 lata temu oglądałem na veli 206. Ja szukam jakiegoś kolorowego polskiego telewizora, który mógłbym przerobić na zdalne sterowanie bo mam układ z OSD i TXT z demontazu na proc. Philipsa, lub bez grafiki na SAA 1293

przez Whites86 » 6 października 2009, 20:53

ja mam Urana T601 to jest praktycznie to samo co ten cygnus tylko ma wiekszy kinol
niestety moj UranT601 umarł niema odchylania pionowego naprawic tego zbytnio niepotrafie

Nie wiem czy jego chassis jest na modułach :?: , ale odchylanie ma na chyba na TDA 1170S, możesz go podmienić, albo sprawdź tranzystor BU 508 (chyba) czy nie ma przebicia
Ostatnio edytowano 6 października 2009, 19:59 przez Edziu, łącznie edytowano 1 raz
W poszukiwaniu miejsc gdzie występowały bądź występują duże kwiaty opraw oświetleniowych...
Edziu

Zdjęcia: 497

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Off-Topic