[Olsztyn] Oświetlenie

Historia oświetlenia polskich miast i realizowane inwestycje oświetleniowe

Re: [Olsztyn] Oświetlenie

Postprzez Whites86 » 15 września 2009, 20:36

ropal napisał(a):muszę podzielić się z wami smutną wieścią... zauważyłem że na osiedlu podgrodzie wzdłuż Obrońców tobruku ostatnio wymieniono kilka OUR125 w których świeciły głównie WLSp na Elgo Leda chyba 110. mam nadzieję że nie zaczęto w ten sposób całkowitej modernizacji oświetlenia na starych osiedłach... jakiś czas temu zamieściłem zdjęcia tych opraw o których mówię w "zdjęciach nocnych".te oprawy to już historia..

trzeba sie do tego przyzwyczajać....
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez mateusz » 17 września 2009, 08:53

ropal - o tej wymianie pisałem już jakiś czas temu. To oświetlenie jest administrowane przez Olsztyńską Spółdzielnię Mieszkaniową ,a tam klasyki są już raczej rzadkością. Osiedla oświetlają głównie LEDY i STRADY ,tylko gdzieniegdzie jeszcze się coś znajdzie jak np. ulica łyżek na osiedlu Mlecznym czy jedna OUR125 przy ulicy Śliwy ,przy wieżowcu. Najwięcej klasyków ma spółdzielnia Pojezierze ,która też zaczyna modernizować ,jak na razie zmalagizowano dwa osiedla ,ale to jak na zasoby tej spółdzielni bardzo mało. tym bardziej ,że wciąż zakładane są tam STRADy - sodowe i rtęciowe.
Pozdrawiam ,
mateusz

Zdjęcia: 544

Postprzez mateusz » 10 października 2009, 16:38

Wwitam ,przedstwaiam dziś zapomnianą dzielnicę przemysłową w .......centrum miasta tj. zakole rzeki Łyny. Kiedyś była to dzielnica przmysłowa - fabryka mydła ,gazownia ,zajezdnia trolejbusowa tartak) Dzisiaj nie wiele z tego prztrwało, ale do rzeczy:
widok na dawny tartak Raphaelsohnów (może kiedyś powstanie tu muzeum rowoju regionalnego Warmii i Mazur :roll: )

:

Obrazek

Obrazek

A oświetleniem sam byłem zaskoczony - pierwszy raz tam byłem :shock:

Obrazek

Obrazek

Okolice zajezdni trolejbusowej :

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A za tartakiem ,na łące takie coś :roll: Nie wiem skąd to się tam wzięło i co to miało oświetlać ...

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam ,
mateusz

Postprzez Utilizer » 10 października 2009, 18:07

:shock: jak widać poszukiwania najlepiej zacząć w swoim mieście, dlatego ja dopóki nie sprawdzę dokładnie swojego miasta, nie zaczne sprawdzać innych

Ten ostatni kwiat jest najlepszy. Na środku pseudołąki dziwny słup z pozostałościami łyżek. No fajne fajne
Utilizer

Zdjęcia: 2797

Postprzez leon0785 » 10 października 2009, 18:43

Mateusz świetne zdjęcia kawał dobrej i solidnej roboty fajnie że je nam pokazałeś na forum :)
leon0785

Postprzez neon44 » 10 października 2009, 19:07

Świetne zdjęcia. Na fotce numer 3 bardzo rzadko spotykana już ORZ-13
Fanatyk opraw ulicznych

Zrobiłem już 5564 zdjęcia opraw oświetleniowych
neon44
Site Admin

Zdjęcia: 62

Postprzez swietlik » 11 października 2009, 17:29

Zastanawia mnie ostatnie zdjęcie... co za oprawy mogły być na tym kwiecie :roll: Łyżki :?:
Zakład Energetyczny Poznań
Rejon Najwyższych Napięć
swietlik

Zdjęcia: 83

Postprzez mateusz » 11 października 2009, 19:42

Raczej na pewno łyżki ,ale co je mogo tak załatwić :x Bo raczej nie stało się to z przyczyn naturalnych ,ewentualnie - gdyby to była jedna-dwie ale wszystkie zniszczone w ten sam sposób :o Ciekawe też co one miały niby oświetlać...
Pozdrawiam ,
mateusz

Postprzez cieszyn » 11 października 2009, 22:19

mateusz napisał(a):Obrazek

Okolice zajezdni trolejbusowej :

Obrazek

[/img][/url]

Te foty - jak to się mawia - wymiatają ! :mrgreen: :!:
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Zdjęcia: 9

Postprzez oskard » 12 października 2009, 23:47

Może wokół tych łyżek, skoro to teren fabryki, był albo miał powstać jakiś plac? albo może tam były jakieś hale, czy magazyny, a one oświetlały teren dookoła?
Nie są to nowe oprawy, niedawno montowane, więc dużo sie mogło tam zmienić, w ciągu ich bytności w tym miejscu. A sposób dewastacji wygląda mi na złomiarstwo, podobnie urwane łyżki pokazywał Luk na działkach i chyba Rtęciówka na terenach kolejowych koło Myszkowa :?:
oskard

Zdjęcia: 29

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Miasta polskie