Oświetlenie metalohalogenkowe w Polsce

Sposoby oswietlenia ulic. Dyskusje na temat opraw i źródeł światła stosowanych w oswietleniu ulicznym

Re: Oświetlenie metalohalogenkowe w Polsce

Postprzez cieszyn » 18 października 2009, 21:52

oskard napisał(a):Ta, te żółte z niebieskim to już w ogóle nieporozumienie :lol: Ach, ni ma to jak poczciwe betoniaki, poza tym te na Nowolipki nawet jak by były w innym kolorze, to dół mają za cienki, to po prostu nieestetyczne, nie sądzisz? Wysięgniki zgięte dość ostro, bez łuku, do tego prawie poziomo nad jezdnią. Nie ma tych proporcji, i tej gracji, którą mają, wydawałoby się, obskórne betoniaki, np. ten z pierwszej foty: ma szeroki, stabilnie wyglądający cokół, odpowiedniej długości (nie za długi) i grubości (późniejsze WZ były ciut za grube, nie zwężały się, i cokoły miały za długie), słup się pięknie, płynnie zwęża ku górze, potem stożek, w kolorze wysięgnika, wysięgnik ślicznie wygięty łukiem, lekko uniesiony. Tylko światło dobijające psychike :| :D Teraz światło sie poprawiło, ale proporcje zachwiały:/ Poza tym do osiedla składającego się z bloków z lat 50-tych najlepiej pasowały takie słupy :|

Jak tak się zastanowić, to oskard troche racji ma: - tych bloków na współczesne zmienić sie nie da, więc co szkodzi, ażeby i oświetlenie pasowało do ich stylu? To są torchę nieuchwytne sprawy, ale rozumiem, o co oskardowi chodzi
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Zdjęcia: 9

Postprzez oskard » 19 października 2009, 16:25

Wielkie dzięki Cieszynku za poparcie :!: :)
oskard

Zdjęcia: 29

Postprzez set » 20 października 2009, 09:47

Whites86 napisał(a):Obrazek

oskard napisał(a):Wiesz, te to są nienormatywnie wąskie, i powinny być raczej jako deptak dla pieszych. Dla mnie ulica ta jest dość szeroka, ale nie na tyle żeby robić oświetlenie po obu stronach. Według mnie takie rozwiązanie dobre jest na ulicach dwupasmowych, albo takich gdzie zmieści sie 5, 6 pasów. A tu jest taka szerokość, że spokojnie poradziły by sobie z jej oświetleniem latarnie po jednej stronie ;) Zresztą dowodem na to są Ledy, które stoją w jednym rzędzie, a natężenie światła dają podobne, jak nie słabsze od MH. Skoro Ledy se radziły w takim ustawieniu, to tak świetne lampy jak MH na pewno też by se poradziły ;)

Muszę wrócić tutaj do rozmowy kilka wątków wcześniej. Nie było mnie przez jakiś czas, czytam i aż mnie zatelepało… Oskard ma 100 % racji, to jest wąska jednopasmowa uliczka oświetlona MH jak przykładowo pasaż w Paryżu czy innej zachodniej aglomeracji :P

Whites86 napisał(a):nawet niewiesz jak ponuro i ciemno bylo na tej ulicy z tymi ledami ;) wszystkie byly 70W a ludzie wieczorami bali sie tam chodzic bo ta ulica to byl jeden wielki slams, teraz sie to zmienia a podrugie czy nielepiej gdy tych MH jest wiecej ? ;)

Na powyższej fotce widać, że Ledy w dużym stopniu zagłuszają białe światło MH :P

Po prostu trochę Wam, ludziom mieszkającym w zachodniej części Polski zazdroszczę. 60- tysięczny Tczew obczepiany jest MH jak choinka, a w centrum 360- tysięcznego Lublina, stolicy wschodniej części naszego kraju, widzimy stare Strady na powykrzywianych betoniakach (pewnie pamiętających jeszcze oprawy świetlówkowe). Prawie bym zapomniał, irytująco ciemne MH są na dwóch ulicach koło UMCSu (dużo ciemniejsze niż sodówki, które świeciły tam poprzednio). Władze Tczewa muszą chyba podcierać się i podpalać cygara zwitkami banknotów :D Whites nie doceniasz tego co masz. Jednak nigdy bym się na zachód nie przeprowadził, chociaż ostatnio miałem okazję (mogłem sobie wybrać którykolwiek region w Polsce), zżyłem się z tą biedną Lubelszczyzną.

W drugiej kwestii oskard również ma rację, nowe słupy na fotce Pawła wyglądają jakoś tak tandetnie i „odpustowo”.
set

Zdjęcia: 101

Postprzez Bobi » 20 października 2009, 09:58

Przykładowo MH CPO-TW 140W (16500 Lm) ma strumień świetlny większy niż WLS SON-T 150W (1500 Lm) lub MH CDO-TT (13500 Lm) a większy ma jedynie SON-T PIA Plus (17500 Lm)
Białe światło również daje subiektywnie odczucie że jest widniej niż przy żółto-pomarańczowym nawet jeśli strumień świetlny metalohalogenków jest mniejszy niż sodówek.

No proszę czyli MH dogoniły już sodówki pod względem skuteczności świetlnej :D . A jak jest z trwałością tych MH z jarznikiem ceramicznym ?

Po prostu trochę Wam, ludziom mieszkającym w zachodniej części Polski zazdroszczę. 60- tysięczny Tczew obczepiany jest MH jak choinka,]

We Wrocławiu natmiast sama soda. Nawet rynek jest oświetlony sodówkami :(
Bobi

Postprzez oskard » 20 października 2009, 15:24

Ojejku :oops: set wielkie dzięki za wsparcie w poglądach :P
oskard

Postprzez Whites86 » 20 października 2009, 18:49

Whites86 napisał(a):nawet niewiesz jak ponuro i ciemno bylo na tej ulicy z tymi ledami ;) wszystkie byly 70W a ludzie wieczorami bali sie tam chodzic bo ta ulica to byl jeden wielki slams, teraz sie to zmienia a podrugie czy nielepiej gdy tych MH jest wiecej ? ;)

Na powyższej fotce widać, że Ledy w dużym stopniu zagłuszają białe światło MH :P

Po prostu trochę Wam, ludziom mieszkającym w zachodniej części Polski zazdroszczę. 60- tysięczny Tczew obczepiany jest MH jak choinka, a w centrum 360- tysięcznego Lublina, stolicy wschodniej części naszego kraju, widzimy stare Strady na powykrzywianych betoniakach (pewnie pamiętających jeszcze oprawy świetlówkowe). Prawie bym zapomniał, irytująco ciemne MH są na dwóch ulicach koło UMCSu (dużo ciemniejsze niż sodówki, które świeciły tam poprzednio). Władze Tczewa muszą chyba podcierać się i podpalać cygara zwitkami banknotów :D Whites nie doceniasz tego co masz. Jednak nigdy bym się na zachód nie przeprowadził, chociaż ostatnio miałem okazję (mogłem sobie wybrać którykolwiek region w Polsce), zżyłem się z tą biedną Lubelszczyzną.

W drugiej kwestii oskard również ma rację, nowe słupy na fotce Pawła wyglądają jakoś tak tandetnie i „odpustowo”.

ja jakos niewidze zeby ledy mialy przebitke do tych MH ;) takie wrazenie robi to bloto ktore zalega na ulicy ;)
aha i Tczew jest równo na polnocy (30km od gdanska) nie na zachodzie :P
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez oskard » 20 października 2009, 23:57

No tak, ale z perspektywy kogoś z Lubelszczyzny jest tak samo na północy, jak i na zachodzie ;)
A co do tych Led, to trudno powiedzieć, ale mi się wydaje że ich światło sie równoważy, jezdnia jest oświetlona równomierną mieszanką sody i MH, no, może z lekką przewagą MH, bo opraw z MH jest więcej, i stoją gęściej. A to że oprawy nie są zbyt wydajne nie zawsze jest wadą, niektóre miejsca, jak to, nie wymagają aż tak silnego oświetlenia i nadmiar światła burzy klimat i kameralność. Potrzebne są oprawy i silne, i słabe, tylko trzeba umiejętnie nimi rozporządzać, i np. nie dawać strad na niskie słupy na osiedlowych uliczkach :!: , co niestety często sie spotyka :evil:
oskard

Postprzez Whites86 » 21 października 2009, 08:38

oskard napisał(a):No tak, ale z perspektywy kogoś z Lubelszczyzny jest tak samo na północy, jak i na zachodzie ;)
A co do tych Led, to trudno powiedzieć, ale mi się wydaje że ich światło sie równoważy, jezdnia jest oświetlona równomierną mieszanką sody i MH, no, może z lekką przewagą MH, bo opraw z MH jest więcej, i stoją gęściej. A to że oprawy nie są zbyt wydajne nie zawsze jest wadą, niektóre miejsca, jak to, nie wymagają aż tak silnego oświetlenia i nadmiar światła burzy klimat i kameralność. Potrzebne są oprawy i silne, i słabe, tylko trzeba umiejętnie nimi rozporządzać, i np. nie dawać strad na niskie słupy na osiedlowych uliczkach :!: , co niestety często sie spotyka :evil:

a ja Ci powiem tak na zdjęciu co innego i na zywo co innego ;) jak dla mnie to tylko bloto tu robi takie wrazenie bo ono jest lekko czerwone od pokruszonych cegiel itp (bo tym chwilowo wypelniali ubytni w jezdni)
poczekam jeszcze jak zrobią ta ulice do konca i wtedy sfoce ponownie
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez Michal » 21 października 2009, 21:18

Oskard,Set,twierdzicie,że na tej uliczce słupy stoją za gęsto i jest za jasno.Ze zdjęcia :?: A na jakiej podstawie :?: Mierzyliście tam natężenie oświetlenia :?:A wiecie co to jest za ulica,do jakiej klasy jest zaliczona i jaki poziom natężenia oświetlenia jest wymagany :?: :?: Takich projektów nie robi sie na przysłowiową gębę ,do tego są specjalne programy, na podstawie których oblicza się parametry oswietleniowe dla danej ulicy i dla danego typu opraw.Wkurzają mnie stwierdzenia,że np.miasto ma kupę kasy i dlatego stawia tak gęsto słupy,jakbyście się dobrze przyjrzeli to są ustawione naprzemianlegle w celu uzyskania lepszej równomierności oświetlenia ponieważ są to oprawy stylowe na krótkich wysiegnikach.Musicie wiedzieć,że każda modernizacja oświetlenia,w szczególności budowa nowego jest poparta stosownymi projektami budowlanymi do których są dołączone obliczenia parametrów oświetleniowych dla danej ulicy,stosowanych słupów i opraw w celu zgodności z obowiązującymi normami ;)
Michal

Zdjęcia: 323

Postprzez set » 22 października 2009, 08:45

Michal napisał(a):Oskard,Set,twierdzicie,że na tej uliczce słupy stoją za gęsto i jest za jasno.Ze zdjęcia :?: A na jakiej podstawie :?: Mierzyliście tam natężenie oświetlenia :?:A wiecie co to jest za ulica,do jakiej klasy jest zaliczona i jaki poziom natężenia oświetlenia jest wymagany :?:

Po samym fakcie, iż samochody są zaparkowane na tej stosunkowo wąskiej ulicy wnioskuję iż ulica jest miernej klasy. Tak w zasadzie to wcześniej napisałem, że zazdroszczę a nie, że ulica jest oświetlona zbyt jasno. Jak ich stać to niech sobie jeszcze trzeci rząd na przewieszkach dorzucą. W Tczewie wśród osób odpowiedzialnych za oświetlenie musi być jakiś pasjonat MH i latarni ulicznych w ogóle ;)

Michal napisał(a):Takich projektów nie robi sie na przysłowiową gębę ,do tego są specjalne programy, na podstawie których oblicza się parametry oswietleniowe dla danej ulicy i dla danego typu opraw.Wkurzają mnie stwierdzenia,że np.miasto ma kupę kasy i dlatego stawia tak gęsto słupy,jakbyście się dobrze przyjrzeli to są ustawione naprzemianlegle w celu uzyskania lepszej równomierności oświetlenia ponieważ są to oprawy stylowe na krótkich wysiegnikach.Musicie wiedzieć,że każda modernizacja oświetlenia,w szczególności budowa nowego jest poparta stosownymi projektami budowlanymi do których są dołączone obliczenia parametrów oświetleniowych dla danej ulicy,stosowanych słupów i opraw w celu zgodności z obowiązującymi normami ;)

W Polsce teoria jest teorią a praktyka praktyką. Jakby miastu nie zależało na postawieniu dwóch rzędów MH to by postawiło jeden rząd sodowych baniek, albo zachowało oświetlenie istniejące. Codziennie przemierzam ulice o przypuszczalnie klasie dużo wyższej, gdzie jest ciemno jak w pupie u afroamerykanina, a do tego pomarańczowo :x

Whites86 napisał(a):a ja Ci powiem tak na zdjęciu co innego i na zywo co innego ;) jak dla mnie to tylko bloto tu robi takie wrazenie bo ono jest lekko czerwone od pokruszonych cegiel itp (bo tym chwilowo wypelniali ubytni w jezdni)
poczekam jeszcze jak zrobią ta ulice do konca i wtedy sfoce ponownie

A ten tylko błoto i błoto. Nie wiem jak jest na żywo, ale fotka jest pomarańczowa i tyle :D W stosunku do Lublina tak jak napisał Oskard Tczew jest jak najbardziej na zachodzie i to jeszcze jak na zachodzie...
Ostatnio edytowano 22 października 2009, 09:44 przez set, łącznie edytowano 2 razy
set

Zdjęcia: 101

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Oświetlenie uliczne