[Kraków] Oświetlenie dawniej i dziś

Historia oświetlenia polskich miast i realizowane inwestycje oświetleniowe

Re: [Kraków] Oświetlenie dawniej i dziś

Postprzez Whites86 » 25 października 2009, 20:45

leon mam ogromną prosbe sfoc jeszcze raz dokladnie tą przewieszke ktorą pokazales na tym zdjęciu
zrób zblizenia na to co zaznaczylem strzałką
Obrazek

prawdopodobnie znalazles jedna z nielicznych ocalalych starych przewieszek !! :!: podejdz tez do budynku i sprawdz czy neima tam windki korbowej ktorą mozna by opuscic ta oprawe w dół
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez cieszyn » 25 października 2009, 20:47

leon0785 napisał(a):Rynek Główny

ul Pijarska i takie oto cudo tam ocalało :D

Obrazek

No właśnie! :shock: :o :!:

Co to jest?

Klasyk jakiś, czy replika? Jeśli klasyk, to chyba mamy nowy, nieznany okaz, a jeśli replika, to nie wiemy, na bazie czego powstała?

Jeśli to klasyk, to byc może są tam pozostałości przewieszki, a kto wie, może nawet są tam ślady dawnego mechanizmu wyciągarki do opraw ulicznych ???????? (tylko Leon nie wie, jak tych śladów szukać, musiałby trochę poczytać, albo popytac cieszyna :P :D )
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Zdjęcia: 9

Postprzez leon0785 » 25 października 2009, 20:57

To nie jest napewno żadna replika tylko klasyk i to bardzo stary pamietam jeszcze jak w latach 90 było pełno opraw tego typu w centrum Krakowa i jak świeciły :)
leon0785

Postprzez Whites86 » 25 października 2009, 20:58

leon0785 napisał(a):To nie jest napewno żadna replika tylko klasyk i to bardzo stary pamietam jeszcze jak w latach 90 było pełno opraw tego typu w centrum Krakowa i jak świeciły :)

hmm ja bylem w latach 90-tych w krakowie i nieprzypominam sobie zadnych przewieszek :roll: szkoda ze wiekszosc juz dawno zastąpiono innymi oprawami
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez leon0785 » 25 października 2009, 21:04

Whites86 napisał(a):hmm ja bylem w latach 90-tych w krakowie i nieprzypominam sobie zadnych przewieszek :roll: szkoda ze wiekszosc juz dawno zastąpiono innymi oprawami

Były Whites były i to właśnie z takimi oprawami i dzisiaj też są przewieszki tylko dziś na przewieszkach wiszą nowe oprawy na MH lub WLS
postaram się sfocić te punkty które pokazałeś strzałkami :)
leon0785

Postprzez cieszyn » 25 października 2009, 21:17

leon0785 napisał(a):To nie jest napewno żadna replika tylko klasyk i to bardzo stary pamietam jeszcze jak w latach 90 było pełno opraw tego typu w centrum Krakowa i jak świeciły :)

Też tak OBS-tawiałem!

No to gratulacje! to mamy M E G A sensację - nowy, nieznany klasyk. Chyba, że mnie ktos wyprowadzi z błędu? - bo juz z radości dostałem lightingowego obłędu :P :D ;) :lol:

A tak mówiąc technicznie, to już jest zmodyfikowana przewieszka, nie ma juz sprzęgła elektrycznego (te resztki nad oprawą są zbyt małe jak na prawdziwe sprzęgło, ale kto wie?) no i nadal nie wiemy, czy na ścianach budynków pod każdym z końców przewieszki nie ostały się jakies ślady mechanizmu windki korbowej - tak na wysokości ok. metra nad ziemią.
Weź leon poczytaj o tych śladach w wątku windkowym, to są pierwsze strony, nie dalej. Zas u góry, przy końcach przewieszki mogą być resztki kółek odciągowych do linki stalowej, no może warto się tam bliżej temu przyjrzeć . . . ja to bym zaraz zrobił, ale długo mnie tam nie będzie :(

Może coś znajdziesz i sfocisz?
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Postprzez leon0785 » 25 października 2009, 21:30

A tu inne przewieszki współczesne
ul Sławkowska
Obrazek

ul Wiślna
Obrazek

ul. św Anny
Obrazek

ul. Szewska
Obrazek

a to już inne zdjęcia
ul. Floriańska
Obrazek

Obrazek

ul. Szpitalna
Obrazek

Plac Wszystkich Świętych
Obrazek

ul. Franciszkańska 3 siedziba arcybiskupa Krakowskiego i widok na okno papieskie w którym zawsze pojawiał się Jan Paweł II podczas pobytów w Krakowie
Obrazek
leon0785

Postprzez Utilizer » 25 października 2009, 21:54

całkiem miłe to oświetlenie, mimo że nowoczesne, pasuje do otoczenia :!:

Ta oprawa, o której mowa wyżej, czy tylko taka jedna się ostała? czy są jeszcze jakieś?
Utilizer

Zdjęcia: 2797

Postprzez cieszyn » 25 października 2009, 22:18

Widzę tam na Floriańskiej twoja dziewczynę Leon?????? ;) ;) ;)
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Postprzez wojtek0423 » 25 października 2009, 22:24

cieszyn napisał(a):Widzę tam na Floriańskiej twoja dziewczynę Leon?????? ;) ;) ;)

I jeszcze na wcześniejszym zdjęciu widać dziecko przy tej samej pani. Czyżby Leon dorobił się już następcy :mrgreen:
wojtek0423

Zdjęcia: 0

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Miasta polskie