Błędy w sztuce ;)

Dyskusja na tematy dowolne

Re: Błędy w sztuce ;)

Postprzez MRP200 » 12 listopada 2009, 20:31

O "błędach w sztuce" podczas naprawy elektroniki można by pisać książki. Huk i błysk należą do żadkości, bardziej boli potem liczenie strat.
Znajomemu elektronikowi kilka lat temu podczas składania jakiegoś machanizmu wyskoczyła sprężynka i wpadła do rozkręconej ale włączonej wieży. Oczywiście spadła tam gdzie wyrządziła najwięcej szkód, tzn. uszkodził się jeden z układów scalonych. Efekt był taki, że wieża nadawała się na złom, bo wspomniany układ był nie do kupienia.
MRP200
Moderator

Zdjęcia: 639

Postprzez Edziu » 12 listopada 2009, 20:42

to paskudna sprawa, albo zwarła cos na procesorze albo na hybrydzie, ja miałem podobne zdarzenie z telewizorem, wyślizgnął mi się śrubokręt, jak na złość cały metalowy, no i na procesorek prosto spadł, no i od tego momentu procesorek totalny brak reakcji, całe szczęście że miałem na podmianke, bo juz padł blady strach na mnie :o co powiem klientowi
W poszukiwaniu miejsc gdzie występowały bądź występują duże kwiaty opraw oświetleniowych...
Edziu

Zdjęcia: 497

Postprzez MRP200 » 12 listopada 2009, 20:51

Z telewizorem miałem z kolei przypadek, kiedy podczas pomiaru napięcia na płytce kineskopowej przypadkowo dotkąłem końcówką miernika tam, gdzie dotykać się nie powinno. Mimo, że napięcie ogniskowania ma stosunkowo małą wydajność prądową a i tak miernik nadawał się na złom.
MRP200
Moderator

Postprzez Edziu » 12 listopada 2009, 20:59

Tak to przebicie, każdy miernik ma graniczne napięcie probiercze, średnio 2kV, i tu właściwie prąd nie gra roli a różnica potencjałów. Ja to takiego przewodu dotknąłem śrubokrętem, no i po główce przeskoczyło na mnie, ale nic mi nie zrobiło, poczułem tylko naelektryzowanie włosów na ręku. Po porazeniu 230V z sieci, kiedyś naprawdę doznałem niezłego wstrząsu, no i oparzenie miałem w miejscu dotknięcia, godzinę nie mogłem dojść do siebie
W poszukiwaniu miejsc gdzie występowały bądź występują duże kwiaty opraw oświetleniowych...
Edziu

Postprzez MRP200 » 12 listopada 2009, 21:15

Ten załatwiony miernik to Szary METEX z manualną zmianą zakresów. Ogłądałem ten miernik w stanie rozłożonym i muszę stwierdzić, że przełącznik zakresów nie jest w nim najlepiej rozwiązany. Są zbyt małe odległości pomiędzy polami o dużej różnicy napięć. Jeżeli nastapił przeskok między polami, to wysokie napięcie poszło w elektronikę, a co było dalej - wiadomo.
Kilka miesięcy temu miałem podobne zdarzenie z takim samym miernikiem. Na szczęście tym razem napięcie nie było zbyt wysokie (około 600 V stałego) i tym razem elektronika ocalała. Nie obyło się jednak bez komplikacji. Musiałem odtworzyć całkowice wypalone pole stykowe przełącznika zakresów.
MRP200
Moderator

Postprzez Michal » 12 listopada 2009, 21:23

MRP200 napisał(a):O "błędach w sztuce" podczas naprawy elektroniki można by pisać książki. Huk i błysk należą do żadkości, bardziej boli potem liczenie strat.
Znajomemu elektronikowi kilka lat temu podczas składania jakiegoś machanizmu wyskoczyła sprężynka i wpadła do rozkręconej ale włączonej wieży. Oczywiście spadła tam gdzie wyrządziła najwięcej szkód, tzn. uszkodził się jeden z układów scalonych. Efekt był taki, że wieża nadawała się na złom, bo wspomniany układ był nie do kupienia.

Moja najmłodsza córeczka nawrzucała mi ostatnio monet do samochodowego odtwarzacza CD, pech chciał,że padł główny procesor :mrgreen:
Michal

Zdjęcia: 323

Postprzez Edziu » 12 listopada 2009, 22:18

Moja najmłodsza córeczka nawrzucała mi ostatnio monet do samochodowego odtwarzacza CD, pech chciał,że padł główny procesor

Wiem ze dzieciaki lubią wkładac różne rzeczy, tam gdzie się da, kiedys jak były trendy odtwarzacze VHS, dzieciaki tez lubiły wkładać tam różne rzeczy a zwłaszcz kanapki, i takie video właśnie dostałem raz do naprawy, na szczęście to nie metal więc żadnych zwarć nie było, ale sporo czyszczenia precyzyjnej mechaniki :|
Edziu

Postprzez famabud » 14 listopada 2009, 17:09

MRP200 napisał(a):O "błędach w sztuce" podczas naprawy elektroniki można by pisać książki. Huk i błysk należą do żadkości, bardziej boli potem liczenie strat.

Co za pech. :| :x
Light is life
famabud

Zdjęcia: 1074

Postprzez qba » 18 listopada 2009, 19:18

Edziu napisał(a):
Moja najmłodsza córeczka nawrzucała mi ostatnio monet do samochodowego odtwarzacza CD, pech chciał,że padł główny procesor

Wiem ze dzieciaki lubią wkładac różne rzeczy, tam gdzie się da, kiedys jak były trendy odtwarzacze VHS, dzieciaki tez lubiły wkładać tam różne rzeczy a zwłaszcz kanapki, i takie video właśnie dostałem raz do naprawy, na szczęście to nie metal więc żadnych zwarć nie było, ale sporo czyszczenia precyzyjnej mechaniki :|

Moja kuzynka wkładała w video drewniane klocki. kanapki z kolei chowała po szufladach. :D
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM"
- ułatwia prace wykonywane w domu
- nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku
- stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku
qba

Zdjęcia: 1020

Postprzez Luk » 18 listopada 2009, 20:25

qba napisał(a):Moja kuzynka wkładała w video drewniane klocki. kanapki z kolei chowała po szufladach. :D

A ja jak byłem mały to napchałem papieru toaletowego do magnetowidu :shock:
Pozdrawiam, Łukasz
Luk

Zdjęcia: 765

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Off-Topic