przez Edziu » 30 listopada 2009, 22:24
Wypowiem się o pewnych faktach które znam
jezeli chodzi o CRT uszkodzenia jakie spotkałem w praktyce, to: Uszkodzony tranzystor wzmacniaczy RGB, Trafopowielacze kilka razy miałem okazje wymieniać, piszczące cewki odchylania, zimne luty na płytach, dość często, kinol w moim wysiadł po 8 latach (przebicia wysokiego w bańce), ale specjalnych rozległych uszkodzeń nie miałem. Na żywotność chyba też miała wpływ rozdzielczość, co prawda od kilku nasty lat CRT to monitory CRT, i nie dało się go uszkodzić zbyt dużą rozdzielczośćią, ale myślę że jednak pewien wpływ miała głównie na trafopowielacze
LCD raczej sobie chwalę, specjalnych róznic nie dostrzegam, w kolorach, chyba że poziom czerni zależnie od modeli, co do awaryjności kiedyś pamiętam szkoła kupiła jakieś taniochy, to po pół roku w 5 pojawiły się dość jasne piksele, nie mówiąc że połowa miała dość spore wycieki światła. Co do awaryjnośći, myślę że są duzo mniej awaryjne od CRT, jedyne co może najszybciej paść to obwody inwertewrów, lub same one. Powinno w nich się zawsze najmniejszą jasność swietlówki opisywaną jako Gamma, (to coś innego co ustawienie jasnośći) przedłuza to znacznie żywotność inwertera jak i świetlówki, i powoduje mniejszą emisję promieniowania
Ostatnio edytowano 30 listopada 2009, 22:33 przez
Edziu, łącznie edytowano 1 raz
W poszukiwaniu miejsc gdzie występowały bądź występują duże kwiaty opraw oświetleniowych...