max napisał(a):Ja raz koledze (temu Pokemonowi) podmieniłem mixa 160w w piwnicy na 125w LRF. Dodam że ma tam warsztat itp, ze mną zajmuje się też nagłośnieniem i ma zabezpieczenie C25. Raz jak zwarł miernikiem fazę z zerem - zapomniał że kable miernika były podłączone pod 10A to w mierniku syczało iskrzyło a kable się momentalnie zrobiły gorące dobrze że to szybko puścił i wyłączył sam tego esa bo ten nie miał zamiaru wyskoczyć. Miernik był zwęglony. I śmierdziało z tydzień. Ale do rzeczy - pod ten sam bezpiecznik jest podłączony MIX, a ja dałem tam HPL-N made in prc 125w (mix to ML 160w także prc, taki jak prezentował m.in Whites). I kolega wszedł tam włączył światło a lampa świeciła od razu jak rozgrzana 700 po 2s jak 1000czka po czym był potężny huk i z lampy nic nie zostało. Kolega aż skoczył, i to nieźle i zawołał piiiikaaaaaaaa!!!!! ja powstrzymywałem śmiech żeby się nie wydało, uznał że jakieś przepięcie albo coś - dodam że es nie wywalił. Wcześniej mu zrobiłem podobny numer z żarówkami 24V w kiblu. Najpierw dałem GE 40W - ta błysła tylko i lekko pyknęła ale została cała - żarnik wyparował. Potem dałem 100W Tungsram, ta wybuchła od razu i kolega pewnie tak samo zareagował - nie widziałem ale potem długo nie przychodził bo pewnie to co miał załatwić w WC zrobił w gacie zaraz po wybuchu ale piiiikaaaaa!!! zawołał. Znacie może coś lepszego i mocniejszego? I tak by się nie kapnął. Wtedy też nie wiedział co się stało bo ja się śmiałem dopiero jak byłem u siebie. Do tej pory jak to wspomnę to mi się chce śmiać. Może tera WLSP 110W wypróbować tak? Albo macie co lepsze?
slaweklampy napisał(a):Dzisiaj podczas próby odpalenia lampy Osram HQI-E 100W/NDL powstało zwarcie w oprawce od startera do uziemionej podstawy, czego efektem było wywalenie bezpieczników w domu i wypalenie w oprawce.
myslalem ze chciales sprawdzic jak świeci starter podlaczony pod 230W
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości