Błędy w sztuce ;)

Dyskusja na tematy dowolne

Re: Błędy w sztuce ;)

Postprzez max » 30 listopada 2009, 14:13

Ja raz koledze (temu Pokemonowi) podmieniłem mixa 160w w piwnicy na 125w LRF. Dodam że ma tam warsztat itp, ze mną zajmuje się też nagłośnieniem i ma zabezpieczenie C25. Raz jak zwarł miernikiem fazę z zerem - zapomniał że kable miernika były podłączone pod 10A to w mierniku syczało iskrzyło a kable się momentalnie zrobiły gorące dobrze że to szybko puścił i wyłączył sam tego esa bo ten nie miał zamiaru wyskoczyć. Miernik był zwęglony. I śmierdziało z tydzień. Ale do rzeczy - pod ten sam bezpiecznik jest podłączony MIX, a ja dałem tam HPL-N made in prc 125w (mix to ML 160w także prc, taki jak prezentował m.in Whites). I kolega wszedł tam włączył światło a lampa świeciła od razu jak rozgrzana 700 po 2s jak 1000czka po czym był potężny huk i z lampy nic nie zostało. Kolega aż skoczył, i to nieźle i zawołał piiiikaaaaaaaa!!!!! ja powstrzymywałem śmiech żeby się nie wydało, uznał że jakieś przepięcie albo coś - dodam że es nie wywalił. Wcześniej mu zrobiłem podobny numer z żarówkami 24V w kiblu. Najpierw dałem GE 40W - ta błysła tylko i lekko pyknęła ale została cała - żarnik wyparował. Potem dałem 100W Tungsram, ta wybuchła od razu i kolega pewnie tak samo zareagował - nie widziałem ale potem długo nie przychodził bo pewnie to co miał załatwić w WC zrobił w gacie zaraz po wybuchu ale piiiikaaaaa!!! zawołał. Znacie może coś lepszego i mocniejszego? I tak by się nie kapnął. Wtedy też nie wiedział co się stało bo ja się śmiałem dopiero jak byłem u siebie. Do tej pory jak to wspomnę to mi się chce śmiać. Może tera WLSP 110W wypróbować tak? Albo macie co lepsze?
max

Postprzez swietlik » 30 listopada 2009, 16:46

max napisał(a):Ja raz koledze (temu Pokemonowi) podmieniłem mixa 160w w piwnicy na 125w LRF. Dodam że ma tam warsztat itp, ze mną zajmuje się też nagłośnieniem i ma zabezpieczenie C25. Raz jak zwarł miernikiem fazę z zerem - zapomniał że kable miernika były podłączone pod 10A to w mierniku syczało iskrzyło a kable się momentalnie zrobiły gorące dobrze że to szybko puścił i wyłączył sam tego esa bo ten nie miał zamiaru wyskoczyć. Miernik był zwęglony. I śmierdziało z tydzień. Ale do rzeczy - pod ten sam bezpiecznik jest podłączony MIX, a ja dałem tam HPL-N made in prc 125w (mix to ML 160w także prc, taki jak prezentował m.in Whites). I kolega wszedł tam włączył światło a lampa świeciła od razu jak rozgrzana 700 po 2s jak 1000czka po czym był potężny huk i z lampy nic nie zostało. Kolega aż skoczył, i to nieźle i zawołał piiiikaaaaaaaa!!!!! ja powstrzymywałem śmiech żeby się nie wydało, uznał że jakieś przepięcie albo coś - dodam że es nie wywalił. Wcześniej mu zrobiłem podobny numer z żarówkami 24V w kiblu. Najpierw dałem GE 40W - ta błysła tylko i lekko pyknęła ale została cała - żarnik wyparował. Potem dałem 100W Tungsram, ta wybuchła od razu i kolega pewnie tak samo zareagował - nie widziałem ale potem długo nie przychodził bo pewnie to co miał załatwić w WC zrobił w gacie zaraz po wybuchu ale piiiikaaaaa!!! zawołał. Znacie może coś lepszego i mocniejszego? I tak by się nie kapnął. Wtedy też nie wiedział co się stało bo ja się śmiałem dopiero jak byłem u siebie. Do tej pory jak to wspomnę to mi się chce śmiać. Może tera WLSP 110W wypróbować tak? Albo macie co lepsze?

Battery przestań pisać takie bzdury. Może zajmiesz się pisaniem komiksów science fiction a nie udzielaniem na forum :?:
Zakład Energetyczny Poznań
Rejon Najwyższych Napięć
swietlik

Zdjęcia: 83

Postprzez slaweklampy » 8 grudnia 2009, 23:07

Dzisiaj podczas próby odpalenia lampy Osram HQI-E 100W/NDL powstało zwarcie w oprawce od startera do uziemionej podstawy, czego efektem było wywalenie bezpieczników w domu i wypalenie w oprawce.
Spieszmy się zbierać stare lampy i radia, tak szybko odchodzą.
slaweklampy

Zdjęcia: 1766

Postprzez lampa123 » 8 grudnia 2009, 23:28

A ja podłączyłem mój beznadziejny układ pod zasilacz w kompie, i w ten sposób straciłem dostęp do 60GB danych...
Układ sterujący silnikiem w HDD skończył z dziurą w środku :P
Zresztą to było bardzo dziwne, podłączam nic, wyłączam buum dymek i dziwny skądś znany zapach :D
Pamiętajcie: Niskiej jakości zasilacze made in china to zło :twisted:
Ostatnio edytowano 8 grudnia 2009, 23:37 przez lampa123, łącznie edytowano 1 raz
lampa123

Zdjęcia: 45

Postprzez slaweklampy » 8 grudnia 2009, 23:33

Zasilacze Tagan też są made in china i nie są takie złe. :roll: Złe są zasilacze ATX firmy krzak. :lol:
slaweklampy

Postprzez lampa123 » 8 grudnia 2009, 23:36

Heh drobna pomyłka :D Poprawione. Chodziło mi o takie niskiej jakości. Wiem, że nie wszystkie są złe. Mam drugi HuntKey który przeżył przełączenie na 110V przy napięciu wejściowym 230V (nie ja :P) i po wymianie kondensatora działa świetnie. Używam go do zasilania różnych wynalazków :mrgreen:
Ostatnio edytowano 8 grudnia 2009, 23:42 przez lampa123, łącznie edytowano 1 raz
lampa123

Zdjęcia: 45

Postprzez slaweklampy » 8 grudnia 2009, 23:38

Takie zasilacze były instalowane w komputerach Optimus, wiem, bo mam taki zasilacz.
slaweklampy

Postprzez Whites86 » 8 grudnia 2009, 23:47

slaweklampy napisał(a):Dzisiaj podczas próby odpalenia lampy Osram HQI-E 100W/NDL powstało zwarcie w oprawce od startera do uziemionej podstawy, czego efektem było wywalenie bezpieczników w domu i wypalenie w oprawce.

myslalem ze chciales sprawdzic jak świeci starter podlaczony pod 230W i prubowales odpalic go TUZem :lol:
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez slaweklampy » 9 grudnia 2009, 12:15

Nie mam takiego urządzenia, chyba będę musiał go samemu zrobić, bo w Pelplinie nie mają takich.
slaweklampy

Postprzez Edziu » 9 grudnia 2009, 14:22

myslalem ze chciales sprawdzic jak świeci starter podlaczony pod 230W

przez sekundkę ładnie świeci :mrgreen:

Co do zasilaczy komputerowych w dobrych czy złych, padają elektrolity, głównie te dużej pojemności rzędu 1000 2200uf, i w takim 5, 10 letnim, warto było by się nimi zainteresować, przed włozeniem go do kompa, mimo że zasilacz jest sprawny, od razu rzucają się w oczy bo zwykle są wybrzuszone, a naprawdę w takich składakach komputerach, nie spokałem zasilacza w którym elektrolity są firm np. Nichicon czy Rubycon.
W poszukiwaniu miejsc gdzie występowały bądź występują duże kwiaty opraw oświetleniowych...
Edziu

Zdjęcia: 497

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Off-Topic