"Prowizorki" - z Polski (i nie tylko)

Dyskusja na tematy dowolne

Re: "Prowizorki" - z Polski (i nie tylko)

Postprzez mateusz » 13 grudnia 2009, 19:41

To bardzo popularny sposób na podłączanie się do sieci przez np. ekipy remontowe. U mnie ,jeśli wkoło bloku są prowadzone jakieś prace remontowe to prawie zawsze panowie podłączają się do oprawy SOPS przed moją klatką ,poprzez taki rozgałęziacz na dwie wtyczki okrągłe i jedną płaską , który ma zamiast bolców - gwint. Ja od iluś lat w ten sposób podłączam się w swojej piwnicy...
Pozdrawiam ,
mateusz

Zdjęcia: 544

Postprzez DocBrown » 13 grudnia 2009, 19:46

Lepiej nie chwal sie tym publicznie bo Ci administracja przerobi instalacje na 24V i koniec z świeceniem OURW w piwnicy :lol:
DocBrown

Postprzez slaweklampy » 13 grudnia 2009, 19:52

Można kupić transformator i mieć z powrotem 230V.
Spieszmy się zbierać stare lampy i radia, tak szybko odchodzą.
slaweklampy

Zdjęcia: 1766

Postprzez Edziu » 13 grudnia 2009, 19:55

Ja od iluś lat w ten sposób podłączam się w swojej piwnicy...

U mnie tak na osiedlu ludzie robili, o co? i zmienili częstotliwość napięcia sieciowego w piwnicach na 25Hz, tak ze tylko żarówki mogą swiecić, a wszystkie trafa, silniki, telewizory, swietlówki uszkadzały się, tak że spora afera w swoim czasie była,cała akcja zrobiona była bez ostrzeżenia , bo sporo sprzetu ludziom padło.
W poszukiwaniu miejsc gdzie występowały bądź występują duże kwiaty opraw oświetleniowych...
Edziu

Zdjęcia: 497

Postprzez Whites86 » 13 grudnia 2009, 20:07

cos niechce mi sie wierzyc w te 25Hz

ale co powiecie na to ? ;)
zdjecie zrobione w jednym z bloków na osiedlu ;P
Obrazek
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez mateusz » 13 grudnia 2009, 20:24

U nas w wieżowcach tak poprzerabiali....
A ja nie mam gdzie indziej trzymać opraw i tam mam warsztat ,więc narzędzia itp. ,zresztą piwnicę mam dość dużą (jak na blok) Ewentualnie garaż ,ale tam miejsca brak... A zresztą co to za wymóg ,że w piwnicach może być tylko oświetlenie ,rozumiem - takie malutkie piwniczki ,w wieżowcach,ale w tych nowszych ,niższych blokach są czśto całkiem spore piwnice i czasami jakieś gniazdko jest po prostu niezbędne np. do wykonania jakichś prac remontowych. Już lepiej pozakładać liczniki.
A to ostatnie zdjęcie to straszna prowizorka ,nie można skądś skombinować takiej nakrętki do oprawki WOSa
Pozdrawiam ,
mateusz

Zdjęcia: 544

Postprzez KaszeL » 13 grudnia 2009, 21:46

Te "25Hz" jak to mówicie, to jedno z najprostszych zabezpieczeń przed kradzieżą prądu. Włącza się w obwód diodę i po sprawie. Pewnie jeszcze myślicie, że to źle?
Uwaga zły, zły admin. W razie problemów szukaj pomocy u dobrego -> neon44
KaszeL
Site Admin

Zdjęcia: 534

Postprzez slaweklampy » 13 grudnia 2009, 21:52

Częstotliwość tego napięcia "piwnicznego" wynosi 50Hz, ale prąd jest jednokierunkowy ze składową stałą. Amplituda jest identyczna jak w przypadku prądu przemiennego i przekracza 300V.
Spieszmy się zbierać stare lampy i radia, tak szybko odchodzą.
slaweklampy

Zdjęcia: 1766

Postprzez cieszyn » 13 grudnia 2009, 22:05

Michal napisał(a):Ja twierdzę,że to zdjęcie jest "wyreżyserowane"na pierwszym zdjęciu przewód jest w innym połozeniu w drzwiach niż na ostatnim. ;)

O czym my tu wogóle mówimy?

Te zdjęcia wstawil Doc, więc zacznijmy od tego, że Doc nam napisze, czy to jego zdjęcia, czy nie (szkoda, że od razu tego sam nie napisał), może znalazł gdzies w necie?.
A jeśli jego, to i tak nie wiemy, czy brał udział w tej reżyserce, czy przypadkiem gdzies będąc nie trafil na taką prowizorę?

Więc Doc - jak było?
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Zdjęcia: 9

Postprzez cieszyn » 13 grudnia 2009, 22:14

Whites86 napisał(a):cos niechce mi sie wierzyc w te 25Hz

ale co powiecie na to ? ;)
zdjecie zrobione w jednym z bloków na osiedlu ;P
Obrazek

Taka przeróbka to jakas paranoja :shock:
Ta oprawa żeby była bezpieczna powinna miec zakręcony klosz. Ale nie ma. Zaś te gołe druty i odsłonięte punkty instalacyjne stanowią potecjalne zagrożenie więc jeśli to zrobił ktoś na polecenie administracji to popełnili razem duży błąd.
Zresztą nie wiadomo po co to zrobiono, bo takie rozwiązanie wcale nie zabezpiecza przed nielegalnym poborem prądu - można przecież bez trudu wkręcić w tę oprawkę "złodziejkę" z gniazdkiem, potem włączyć przedłużacz i gotowe
Prawdopodobnie ktoś przypadkiem uszkodzil tą oprawę (nie wiem, niosąc coś dużego zahaczył ją i rozwalił) i zamiast wymienić ją na nową, partacko dołączył oprawkę z żarówką :evil:
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Zdjęcia: 9

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Off-Topic