[Bydgoszcz] Oświetlenie ulic

Historia oświetlenia polskich miast i realizowane inwestycje oświetleniowe

Re: [Bydgoszcz] Oświetlenie ulic

Postprzez Edziu » 17 grudnia 2009, 13:58

Bydgoszcz cofa się w rozwoju oświetlenia... Toż to kretynizm z tymi rtęciówkami... Owszem światło fajniejsze ale to są oprawy OUS a nie OUR! Po prostu skandal!

Patrząc na to merytorycznie to faktcznie kretynizm, a jak do tego to wszystko działa z TUZami :o :?: , to chwilowy zanik napięcia i egipskie ciemności zapanują. Dla nas pasjonatów to oczywiście duza radość, bo to chyba jedyne miasto w Polsce typu "return to LRF" :)
W poszukiwaniu miejsc gdzie występowały bądź występują duże kwiaty opraw oświetleniowych...
Edziu

Zdjęcia: 497

Postprzez qba » 17 grudnia 2009, 18:18

Na pierwszy rzut oka myślałem, że te Sintry to stare łyżki. Kolor mnie nabrał. Dziwnie stoją te kwiaty. Część opraw świeci na pole. To w nich teraz wiekszość lamp to LRFy?
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM"
- ułatwia prace wykonywane w domu
- nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku
- stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku
qba

Zdjęcia: 1020

Postprzez Elda » 17 grudnia 2009, 19:47

Stało się dziś co strasznego!
Rondo Grunwaldzkie oraz Focha(kwadratówki i Strady) - świecą na biało, paranoja... Znów rtęć, tej wymiany kompletnie nie rozumiem, przeciętnie 4/6 się świeciło :/ 1/5 tego co ostatnio zakładali już padła :lol:

W tych ostatnich akurat są na szczęście sodówki i wbrew pozorom dają radę oświetlić 6 pasów.

Jest full śniegu i 2 kwiaty dają magiczne, biało-pomarańczowe światło(3 sody i 3 rtęćki na 1 kwiecie)... coś piękknego, ale to góra do jutra, gdyż pojawią się tam same rtęciówki :/
Elda

Zdjęcia: 6

Postprzez Edziu » 17 grudnia 2009, 19:51

Przecież to spore skrzyżowanie, :o tam powinna jednak zostać soda, jezeli te rtęciówki pochodzą z demontażu to pierwszej młodości nie sa, a jak stateczniki jeszcze nie dopasowane to naprawdę kiedyś może być ciekawie, ;) jak większość lamp nie będzie świeciła, a te świecące szybko straca strumień świetlny
W poszukiwaniu miejsc gdzie występowały bądź występują duże kwiaty opraw oświetleniowych...
Edziu

Zdjęcia: 497

Postprzez Paweł » 17 grudnia 2009, 23:06

No nie... :D Tym rtęciowym procederem powinna zająć się prokuratura :P ;)
Pozdrawiam
Paweł

Zdjęcia: 944

Postprzez Whites86 » 17 grudnia 2009, 23:20

Paweł napisał(a):No nie... :D Tym rtęciowym procederem powinna zająć się prokuratura :P ;)

ja was nierozumie :P ja bym sie jeszcze cieszyl ze montują jakies normalne swiatlo a nie soda i soda...
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez Paweł » 17 grudnia 2009, 23:35

Od normalnego światła to dziś mamy metalohalogenki i LEDy ;) :) Też bym się cieszył gdyby na mojej ulicy w Strady wkręcono by rtęciówki 250W szczególnie gdy teraz jest tyle śniegu ;) Ale jednak wolałbym MH :)
Pozdrawiam
Paweł

Zdjęcia: 944

Postprzez Whites86 » 17 grudnia 2009, 23:38

Paweł napisał(a):Od normalnego światła to dziś mamy metalohalogenki i LEDy ;) :) Też bym się cieszył gdyby na mojej ulicy w Strady wkręcono by rtęciówki 250W szczególnie gdy teraz jest tyle śniegu ;) Ale jednak wolałbym MH :)

owszem ja równiez wole MH zdecydowanie bardziej niż rtęc, oczywiscie te o barwie powyżej 4500K , no ale wcale bym nienażekal jesli by zamiast sodówek dali rtęc ;)
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez Elda » 18 grudnia 2009, 00:42

Niestety efekt świetlny jest gorszy niż poprzednio.
Tak nawiasem, bo od strony Hardware'u nie znam opraw, co to jest TUZ? :D
Elda

Zdjęcia: 6

Postprzez oskard » 18 grudnia 2009, 00:56

Ja też nie rozumiem o co ta awantura :| W Warszawie też sporo wielkich skrzyżowań zaczyna sie oświetlać na sino-biało, i to jest cudowne :D Owszem, może to i nierozważne w przypadku Bydgoszczy, że do niedostosowanych opraw wkręca sie lampy niezgodne z przeznaczeniem tych opraw, ale pieklić sie tak na to że ulica jest oświetlona na biało :shock: :| Nie rozumie kurde :? ...
oskard

Zdjęcia: 29

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Miasta polskie