[A-23 Polam Wilkasy] OBs

Dyskusje na temat opraw oświetleniowych, które wykorzystują żarowe i wyładowcze źródła światła.

Re: [A-23 Polam Wilkasy] OBs

Postprzez cieszyn » 17 grudnia 2009, 21:29

Paweł napisał(a):Dla mnie to zwykła emaliowana miska bez duszy... Jeszcze w paru gminach na Mazowszu one wiszą z Mixami lub żarówkami...

Oprawa typu OBs to niemal kultowa oprawa z dawnych lat, ma w sobie niezły ładunek zabytkowości i unikatowości. Jak to dobrze, że wiszą gdzieś jeszcze takie oprawy z żarówkami w środku, to ostatnie relikty przeszłości, którą tutaj na forum tak pieczołowicie staramy się ocalić od zapomnienia. Właśnie dlatego ta emaliowana miska jest tak cenna, bo jest niemal obiektem muzealnym. To nie to samo, co współczesne, marsjańskie w kształtach oprawy
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Zdjęcia: 9

Postprzez cieszyn » 17 grudnia 2009, 21:35

Whites86 napisał(a):Paweł ma racje
tez nielubie tej oprawy, ogolnie nieprzepadam za oprawami przystosowanymi tylko do żarówek :roll:

Każdy ma prawo do swojej własnej opinii. Ale punkt widzenia zależy często od punktu siedzenia :D Dla mnie, którym się wychował na pięknej zabytkowej, niemal weneckiej uliczce oświetlonej emaliowanymi Obs-ami i innymi zabytkami wyposażonymi w żarówki, tego typu oprawy stanowią dziś największą wartość. Dlatego najbardziej mnie cieszą te znaleziska, które dotyczą najstarszych opraw, faktem jest, że wiele takowych opraw udało mi się ujrzeć na żywo, sfocić i tu Wam pokazać. Dla mnie żarówka jest najbardziej klasycznym źródłem światła i tak juz pozostanie. 8-)
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Postprzez leon0785 » 17 grudnia 2009, 21:44

Rzeczywiście jeżeli przy ocenianiu OBs-a weźniemy dzisiejsze standardy konstrukcyjne i estetyczne oraz obecne możliwości technologiczne to będzie trudno ją nawet nazwać oprawą ale jeżeli weźniemy pod uwagę że powstała w biednej i komunistycznej Polsce lat 50 to nie ma się czemu dziwić jest idealnym odzwierciedleniem tamtego okresu.
leon0785

Postprzez cieszyn » 17 grudnia 2009, 22:00

Problem w tym, że te stare, PRL-owskie oprawy nie stanowią dziś dużej wartości tylko dlatego, że są "emaliowaną miską" i że są wykonane taką a nie inną technologią - idąc tym tropem można by dziś poddać w wątpliwość wartość niektórych zabytków i powiedzieć: - a, to tylko kupa gruzu i starych cegieł, albo to jest rupieć ze starego, skornikowanego drewna

Są dziś te stare oprawy unikatami, czy tego chcemy, czy nie. Więc technologia ich wykonania nic tu nie ma do rzeczy. Liczy się wartość historyczna, unikatowość, wartość nawet sentymentalna (tak, jak dla wielu innych zabytków). Jestem pewien, że OBs, Ożk, i im podobne są TAKIMI właśnie zabytkami, i nic nie szkodzi, że nie są oficjalne uznane przez "mądre głowy" za zabytki
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Postprzez Paweł » 17 grudnia 2009, 23:29

Nie wszystko co stare ma w sobie wartość - sprowadzanie wszystkiego co stare do miana zabytku prowadzi do absurdu. Oczywiście nie jestem za tym aby pozbyć się każdego OBsa ;) Kolekcja opraw zewnętrznych w muzeum bez takiej oprawy było by wybrakowana. Raczej nie przykuł bym się do ostatniego demontowanego słupa z taką oprawą ;)
Unikatem może być np. oprawa wykonana specjalnie na zamówienie będąca artystycznym dziełem i np. występująca tylko w jednym miejscu.
Pozdrawiam
Paweł

Zdjęcia: 944

Postprzez oskard » 18 grudnia 2009, 01:08

Ale fajnie by było, gdyby w razie rekultywacji jakiejś peryferyjnej dzielnicy robotniczej, zamiest pastorałów nie montowanych rzaczej w takich miejscach dawniej, lub nowych opraw na aluminiakach, stanęły właśnie słupy drewniane z oprawami typu OBs, lub podobnymi jako pełna rekonstrukcja przedwojennego klimatu, co by zresztą mogli wykorzystać filmowcy, do kręcenia filmów o czasach wojny. A przykładowe niemieckie oprawy z obozu w Oświęcimiu są dość podobne do naszego OBsa, więc OBs mógłby spokojnie zagrać oprawę z tamtych czasów ;)
Obiektów które są zabytkami techniki nie można zamykać tylko w muzeum, trzeba też kilka pozostawić w terenie, w otoczeniu które ma klimat czasów z których one pochodzą, żeby ludzie mogli też zobaczyć jak to wyglądało i nocą działało na prawde, w rzeczywistości, a nie tylko na zdjęciach archiwalnych. A zostawić po jednej wsi czy uliczce w każdym mieście tak oświetlonej, to nie jest chyba wielkie poświęcenie, nawet jakby oświetlały ją zwykłe żarówki, nie był by to powód bankructwa miasta przez rachunki za prąd - kilka opraw :roll:
oskard

Zdjęcia: 29

Postprzez famabud » 20 grudnia 2009, 16:36

Jak byłem na Mazurach dużo widziałem tych opraw.
Light is life
famabud

Zdjęcia: 1074

Postprzez Utilizer » 26 grudnia 2009, 18:54

MRP200 napisał(a):Być może jeszcze sprawny OBs na budynku nastawni kolejowej w Wągrowcu.
6078

Sprawdziłem, świeci, w dodatku całkiem nieźle - żarówka musi mieć minimum 200W bo pod oprawą jest mniej więcej tak jasno jak pod LRF 125W
Utilizer

Zdjęcia: 2797

Postprzez slaweklampy » 26 grudnia 2009, 18:59

Czy można prosić o zdjęcia tej oprawy jak ona świeci.
Spieszmy się zbierać stare lampy i radia, tak szybko odchodzą.
slaweklampy

Zdjęcia: 1766

Postprzez Utilizer » 26 grudnia 2009, 19:08

Jasne, w najbliższym czasię pójdę i ją sfocę - tyle że niewiem czy się świeci zawsze w nocy. Wcześniej zdjęć nie robiłem bo oprawę widziałem tylko z samochodu
Utilizer

Zdjęcia: 2797

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zewnętrzne oprawy żarowe i wyładowcze