[Doc Brown] Moja kolekcja lamp

Wasze źródła światła

Re: [Doc Brown] Moja kolekcja lamp

Postprzez slaweklampy » 20 grudnia 2009, 12:35

Do czego służy ta szklana rurka na drucie doprowadzającym prąd do tej świecącej rurki?
Ostatnio edytowano 20 grudnia 2009, 12:39 przez slaweklampy, łącznie edytowano 1 raz
Spieszmy się zbierać stare lampy i radia, tak szybko odchodzą.
slaweklampy

Zdjęcia: 1766

Postprzez max » 20 grudnia 2009, 14:05

Mi się wydaje że jest to osłona cieplna tego drutu. Niektóre lampy MH dużej mocy mają takie coś tylko że białe - pewnie jakieś ceramiczne. Czemu ten LRJ ma krzywo jarznik? Upadł czy co? Co z nim robiłeś? Pewnie próbowałeś go przeciążać.
max

Postprzez DocBrown » 20 grudnia 2009, 14:10

Zapytaj sie poczty polskiej czemu ma krzywy jarznik :twisted:
DocBrown

Postprzez max » 20 grudnia 2009, 15:59

A na filmiku ma prosty. Masz drugi LRJ? I widzę jarznik jest nieźle pociemniały. Pewnie była dużo używana.
max

Postprzez DocBrown » 20 grudnia 2009, 16:02

Łącznie mam 3 takie lampy. Jedną kupiłem jako nową i świeciłem nią łącznie 2h max, drugą dostałem od kumpla również nową, a trzecią kupiłem po kosztach wysyłki od jakiegoś gościa, myślałem że to jest LR, ale okazało sie że to LRJ i to już nieźle wymęczony :twisted:
W podobny sposób jak tego LRJ poczta załatwiła mi LR400, na szczęście tam uderzenie lampą o tapczan wyprostowało jarznik.
DocBrown

Postprzez elek » 20 grudnia 2009, 18:55

slaweklampy napisał(a):Do czego służy ta szklana rurka na drucie doprowadzającym prąd do tej świecącej rurki?

Większość MH zawiera dodatek sodu aby dodać światło w żółtej części widma, sód ma mały rozmiar atomu i dlatego jest w stanie przeniknąć przez szkło kwarcowe w gorącej lampie, ta rurka osłania doprowadzenie do jarznika które jest w stanie wyciągnąć dodatnio naładowane jony sodu z plazmy w jarzniku i tym samym zmienić barwę światła po krótkim czasie , w lampach sodowych też występuje ten problem ale w mniejszej skali (AL2O3 jest trudniej przepuszczalne dla sodu) i dodatkowo sodówy pracują ze znacznym nadmiarem sodu w jarzniku w warunkach wyładowania w parze nasyconej.
Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic.
www.instagram.com/flurothyl
elek

Zdjęcia: 436

Postprzez DocBrown » 20 grudnia 2009, 18:59

Nareszcie ktoś napisał coś ciekawego w tym temacie :)
Dzięki Elek za dokładne wyjaśnienie :!:
DocBrown

Postprzez DocBrown » 30 grudnia 2009, 00:27

DocBrown napisał(a):MH Osram o mocy 400W, niestety nie wiem o nim nic więcej i na dodatek nie mogę go odpalić :evil:

Obrazek

Ta lampa niestety na 100% jest dead :(
Podłączyłem ją dziś pod mój generator WN, wewnątrz bańki pojawia się zielona poświata, natomiast wewnątrz jarznika nic się nie dzieje :(
DocBrown

Postprzez slaweklampy » 30 grudnia 2009, 15:50

Lampa ma rozszczelniony jarznik.
Ostatnio edytowano 30 grudnia 2009, 17:21 przez slaweklampy, łącznie edytowano 1 raz
Spieszmy się zbierać stare lampy i radia, tak szybko odchodzą.
slaweklampy

Zdjęcia: 1766

Postprzez DocBrown » 8 stycznia 2010, 22:06

Metahalogen GTV MH400, jest to chyba podróba Osram HQI-BT, pudełko skandalicznie opisane, dodatkowo podano błędną temperaturę barwową lampy, tzn 4000K, a lampa świeci wyraźnie chłodniejszym światłem, moim zdaniem w okolicy 6000K.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Lampa ta dosyć dziwnie się zachowuje przy odpalaniu, ale nie będe się o tym rozpisywać, bo pewne osoby jak zwykle stwierdzą, że albo wymyślam, albo się nie znam :evil:
DocBrown

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Wasze kolekcje