Oświetlenie wind i klatek schodowych

oświetlenie wnętrz mieszkalnych

Re: Oświetlenie wind i klatek schodowych

Postprzez KaszeL » 20 grudnia 2009, 21:17

DocBrown napisał(a):I bardzo dobrze :twisted:
O ile za wycofaniem zwykłych żarówek nie jestem, to jednak ciesze sie że mają zlikwidować halogeny, bo to jest moim zdaniem poracha na max. Niby większa wydajność od zwykłej żarówki, ale jednak nie jest to wielce widoczne, pozatym strasznie grzeją i wybijają bezpieczniki jak sie przepalają :evil:

Każda lampa żarowa może wywalić zabezpieczenie w momencie przepalenia. Jak w bańce powstanie łuk to nic nie pomoże. Od tego są źródła ze zintegrowanymi bezpiecznikami.
Uwaga zły, zły admin. W razie problemów szukaj pomocy u dobrego -> neon44
KaszeL
Site Admin

Zdjęcia: 534

Postprzez DocBrown » 20 grudnia 2009, 21:22

Jeszcze nie spotkałem się ze źródłem, które miałoby zintegrowany bezpiecznik, czy to było stosowane w zwykłych żarówkach, czy tylko w halogenach ??
Mówisz, że zwykła żarówka także może wywalić bezpiecznik, jednak z tym sie jeszcze nie spotkałem, natomiast przepalający sie halogen za każdym razem wybijał nadprądówke B10A :twisted:
DocBrown

Postprzez cieszyn » 20 grudnia 2009, 21:24

Przepalająca sie żarówka wybiła mi juz wielokrotnie zabezpieczenia, to znane i normalne zjawisko
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Zdjęcia: 9

Postprzez DocBrown » 20 grudnia 2009, 21:30

Jak żyje nie spotkałem się z tym aby zwykła żarówka wystrzeliła zabezpieczenie :roll:
Natomiast halogen robi to za każdym razem, potrafi wywalić zarówno nadprądówke B10A, jak i topika 16A :twisted:
W ogóle to halogeny na 220V to poracha, strasznie marna trwałość :evil:
DocBrown

Postprzez KaszeL » 20 grudnia 2009, 21:46

DocBrown napisał(a):Jeszcze nie spotkałem się ze źródłem, które miałoby zintegrowany bezpiecznik, czy to było stosowane w zwykłych żarówkach, czy tylko w halogenach ??
Mówisz, że zwykła żarówka także może wywalić bezpiecznik, jednak z tym sie jeszcze nie spotkałem, natomiast przepalający sie halogen za każdym razem wybijał nadprądówke B10A :twisted:

W żarówkach występuje to znacznie rzadziej, ale występuje. Na pewno spotkałeś się ze źródłem, które miało by bezpiecznik - tylko nie wiedziałeś jak on wygląda :)
KaszeL
Site Admin

Postprzez Whites86 » 20 grudnia 2009, 21:51

DocBrown napisał(a):Jak żyje nie spotkałem się z tym aby zwykła żarówka wystrzeliła zabezpieczenie :roll:
Natomiast halogen robi to za każdym razem, potrafi wywalić zarówno nadprądówke B10A, jak i topika 16A :twisted:
W ogóle to halogeny na 220V to poracha, strasznie marna trwałość :evil:

mi rowniez z zarówką sie to niezdazylo, ale halogeny na 220V te z trzonkiem GU 10 to średnio po 2 tygodniach potrafily sie przepalać :/
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez DocBrown » 20 grudnia 2009, 21:52

Masz może fotki źródeł światła z takim bezpiecznikiem ?
Albo opisz choć jak on wygląda :)
DocBrown

Postprzez KaszeL » 20 grudnia 2009, 22:53

Nie mam żadnej fotki takiego źródła. Konstrukcja tego bezpiecznika jest bardzo prosta, któreś wyprowadzenie jest poprowadzone szczególnie cienkim przewodem w jednym miejscu. W przypadku zapalenia łuku ulega on przepaleniu i po sprawie.
KaszeL
Site Admin

Postprzez Whites86 » 20 grudnia 2009, 22:58

KaszeL napisał(a):Nie mam żadnej fotki takiego źródła. Konstrukcja tego bezpiecznika jest bardzo prosta, której wyprowadzenie jest poprowadzone szczególnie cienkim przewodem. W przypadku zapalenia łuku ulega on przepaleniu i po sprawie.

mi sie pare razy zdazylo że żarówka przepalila sie w taki sposob ze żarnik byl nietkniety a przewody laczące z gwintem sie upaliły :roll: , ale szczeze niewidzialem jeszcze źródel z własnym zabezpieczeniem
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez MRP200 » 21 grudnia 2009, 07:46

Również miałem wiele przypadków, kiedy przepalająca się żarówka zrobiła zwarcie. Kiedyś chciałem wypróbować nowo zakupioną żarówkę 500 W. Podłączam do prądu i "bum". Nawet nie zdążyła zaświecić pełną mocą.
MRP200
Moderator

Zdjęcia: 639

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mieszkania i domy