[Doc Brown] Moja kolekcja lamp

Wasze źródła światła

Re: [Doc Brown] Moja kolekcja lamp

Postprzez Whites86 » 8 stycznia 2010, 22:09

widze ze przy tej lampce sie niebales focic z bliska :P
masz inne fotki ? :>
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez DocBrown » 8 stycznia 2010, 22:18

W masce spawalniczej się nie boję focić z bliska :twisted:
Do tego miałem ubrane rękawice spawalnicze i starą kurtkę ;)
DocBrown

Postprzez Whites86 » 8 stycznia 2010, 22:22

DocBrown napisał(a):W masce spawalniczej się nie boję focić z bliska :twisted:

ehhh................... a juz myslałem :roll: :P
no coment :P
ale czekam na kolejne fotki bo cos za malo ich dales ;)
Whites86

Postprzez DocBrown » 8 stycznia 2010, 22:24

Pamiętaj, że ta lampa nie ma osłony przeciw wybuchowej, więc mogłaby razić kawałkami gorącego szkła :twisted:
DocBrown

Postprzez Whites86 » 8 stycznia 2010, 22:27

DocBrown napisał(a):Pamiętaj, że ta lampa nie ma osłony przeciw wybuchowej, więc mogłaby razić kawałkami gorącego szkła :twisted:

tak tak :P ta lampa niewywali jesli niebedziesz z nią cudował ;) odpalajac na dedykowanym osprzecie praktycznie grozi Ci jedynie olsnienie ;) nic pozatym
Whites86

Postprzez DocBrown » 8 stycznia 2010, 22:31

Z jakiegoś powodu te lampy mają na opakowaniu napisane, że mogą pracować tylko w oprawach zamkniętych :twisted:
DocBrown

Postprzez Whites86 » 9 stycznia 2010, 00:47

DocBrown napisał(a):Z jakiegoś powodu te lampy mają na opakowaniu napisane, że mogą pracować tylko w oprawach zamkniętych :twisted:

MH z jarznikami ceramicznymi to jeszcze bym sie obawiał ;) pamietasz jak prubowałem ubić MH 400W ? przeciązylem go 2-krotnie, mial spuchniety jarznik a mimo to nic sie niestało... wiec Twoje obawy sa dość mocno przesadzone ;)
Whites86

Postprzez KaszeL » 9 stycznia 2010, 05:59

DocBrown napisał(a):W masce spawalniczej się nie boję focić z bliska :twisted:

rotfl, profesjonalny ubiór roboczy, spadłem z krzesła... już nawet nic nie powiem ;) Zamiast odwalać taki cyrk, mogłeś na tą łychę położyć kawał szyby i było by z głowy.

DocBrown napisał(a):Pamiętaj, że ta lampa nie ma osłony przeciw wybuchowej, więc mogłaby razić kawałkami gorącego szkła

Od kiedy to lampy wybuchają?

DocBrown napisał(a):Z jakiegoś powodu te lampy mają na opakowaniu napisane, że mogą pracować tylko w oprawach zamkniętych :twisted:

Em... może dlatego, że zewnętrzna bańka nie zatrzymuje promieniowania UV? Ewentualnie ze względu na pewne zjawisko, które zachodzi pod koniec życia lampy MH - która jest eksploatowana powyżej czasu określonego przez producenta? Oczywiście trzeba wiedzieć co to za zjawisko, w jakich warunkach zachodzi oraz to w jaki sposób można mu zapobiegać... No comments...
Uwaga zły, zły admin. W razie problemów szukaj pomocy u dobrego -> neon44
KaszeL
Site Admin

Zdjęcia: 534

Postprzez DocBrown » 9 stycznia 2010, 11:41

Bez obrazy, ale Ty to jesteś zmienny jak prąd w sieci :twisted:
Jakiś czas temu jak pisałem, że boje się focić MH z bliska to stwierdziłeś, że słusznie, pozatym jak mnie pamięć nie myli, to Tobie kiedyś wystrzelił MH i od tej pory ostrzegałeś wszystkich przed tymi lampami :roll:
Lampy normalnie nie wybuchają, ale może się trafić jakaś wadliwa i wystrzelić, dlatego lepiej chronić się przed taką ewentualnością. To w jaki sposób kto się chroni to już jego indywidualna sprawa, nie mam tak dużego kawałka szyby aby osłonić wylot łyżki, dlatego ubrałem się tak, aby odłamki szkła nie mogły zbytniej szkody mi wyrządzić.

P.S. Skoro uważasz, że lampy nie wybuchają, to dlaczego eliptyczne MH Osram mają osłony przeciwwybuchowe dookoła jarznika ? :roll:
Pisałeś o zjawisku jakie zachodzi pod koniec życia lampy, przyznaje się, że nie bardzo wiem co masz na myśli, wiem, że wymęczone MH kiepsko odpalają, zapalają i gasną, oraz zmieniają kolor świecenia, jednak jaki to ma związek z tym, że lampa musi pracować w zamkniętej oprawie ? Moim zdaniem to zalecenie jest dlatego, że lampa może eksplodować. A propos promieniowania UV, to mam w kolekcji metahalogen Philipsa z trzonkiem Rx7s i wyraźnie jest na opakowaniu napisane że może pracować tylko w oprawach zamkniętych, pomimo, że bańka wykonana jest ze szkła, które zatrzymuje UV (etykieta wewnątrz pudełka o tym informuje). Żaden z moich MH nie sieje UV, a przynajmniej tak mi się wydaje, bo jak wiadomo UVC, czyli to najgorsze powoduje świecenie białych kartek papieru na charakterystyczny niebieski kolor, a przy MH nie występuje to zjawisko, również LRFy przybliżone do MH nie zaczynają świecić na czerwono, a więc promieniowania UVA także nie ma, bo gdyby było, to luminofor LRFów świeciłby na czerwono (w świetle czarnych świetlówek świeci). Wiem, że nie są to profesjonalne metody sprawdzenia emisji UV, ale moim zdaniem wystarczające aby stwierdzić, że lampa UV nie sieje.
DocBrown

Postprzez andrzejlisek » 9 stycznia 2010, 15:57

Chodzi o to, że zużyta lampa MH prawdopodobnie może eksplodować. Tego nie jestem pewien, ale ponoć się to zdarza przy lampach rtęciowych do projektorów multimedialnych i ksenonowych do projektorów filmowych stosowanych w kinach (jakby nie było, budowa tych lamp jest analogiczna, tam też jest jarznik z gazami pod wysokim ciśnieniem), dlatego dobre projektory liczą godziny pracy lampy i informują o konieczności jej wymiany.

Szyba kosztuje 20-30 zł w zależności od rodzaju szkła i wymiarów. No chyba, że się paliło do odpalenia lampy, że już nie szedłeś do szklarza, tylko stosowałeś to, co było w domu.

Co do Twojego rozważania sensu stosowania osłony wokół jarznika, to przypomniała mi się sytuacja w wojsku, z jaką miałem do czynienia:
Chodzi o to, że jak w wojsku mieliśmy ćwiczenia z bronią bez strzelania, tylko np. bieganie, korzystanie z transzei itp., to na początku zajęć, jak dopiero, co przynieśliśmy broń z magazynu, to dowódca wydał "do przejrzenia broń" i przejrzał. Na koniec zajęć też była zbiórka i dowódca przejrzał broń. A innego dnia, jak byliśmy na strzelnicy, to dowódca przejrzał broń na początku zajęć, zaraz po strzelaniu, jak jeszcze byliśmy na stanowiskach, z których się strzela i na koniec zajęć podczas zbiórki. Tylko przegląd po strzelaniu miał sens, bo ktoś mógł sobie zostawić jeden nabój niewystrzelony.

W takim razie nasuwa się pytanie, po co przeglądać broń, jak na logikę na 100% wiadomo, że nie ma w niej naboju, tym bardziej, jeżeli nie przewiduje się strzelania. Podobno to dla bezpieczeństwa żołnierzy przegląda się broń. Jest taka zasada, że obojętnie, co się robi z bronią, to na początku i na koniec zajęć musi być przejrzana.
andrzejlisek

Zdjęcia: 96

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Wasze kolekcje