DocBrown napisał(a):Bez obrazy, ale Ty to jesteś zmienny jak prąd w sieci
Jakiś czas temu jak pisałem, że boje się focić MH z bliska to stwierdziłeś, że słusznie, pozatym jak mnie pamięć nie myli, to Tobie kiedyś wystrzelił MH i od tej pory ostrzegałeś wszystkich przed tymi lampami
Lampy normalnie nie wybuchają, ale może się trafić jakaś wadliwa i wystrzelić, dlatego lepiej chronić się przed taką ewentualnością. To w jaki sposób kto się chroni to już jego indywidualna sprawa, nie mam tak dużego kawałka szyby aby osłonić wylot łyżki, dlatego ubrałem się tak, aby odłamki szkła nie mogły zbytniej szkody mi wyrządzić.
P.S. Skoro uważasz, że lampy nie wybuchają, to dlaczego eliptyczne MH Osram mają osłony przeciwwybuchowe dookoła jarznika ?

Już lepiej się nie tłumacz, bo tylko bardziej się kompromitujesz. Jak na pasjonata oświetlenia, to wiedzę na ich temat na żenująco niską, przez co niestety rozsiewasz bzdury. W przeciwieństwie do Ciebie, jak dokładnie wiem kiedy lampa może strzelić i na dodatek wiem jakie zjawiska do tego doprowadzają. Lampy MH strzelają tylko i wyłącznie wtedy, kiedy ich trwałość użytkowa została mocno przekroczona. W lampie zachodzi wtedy zjawisko prostownikowe, poczytaj o tym - i wtedy i tylko wtedy taki MH może, ale nie musi zareagować w taki sposób. Ty masz nową lampę, a nie używaną - więc problemu po prostu nie ma. Kropka. Lampy nie wybuchają, dlatego nie mają osłon przeciw wybuchowych. To nie są granaty. Ja nie neguję tego, że się chronisz, tylko sposób w jaki to robisz. Stara kurtka, to rozwiązanie najgorsze z możliwych. Nie będę Ci tłumaczył dlaczego, obejrzyj jakieś szkolenie BHP które pokazuje jak reagują ubrania po kontakcie z bardzo wysokimi temperaturami. Zrozumiesz o co mi chodzi.
PS. W sieci mamy prąd
przemienny, a nie zmienny, a UV-C nie powoduje ani świecenia kartek, ani tym bardziej świecenia specjalnych lakierów/tworzyw - te reagują tylko na UV-A.