[Niemcy] oświetlenie zewnętrzne

Dyskusje na temat oświetlenia zewnętrznego występującego na terenie innych państw i kontynentów.

Re: [Niemcy] oświetlenie zewnętrzne

Postprzez swietlik » 15 stycznia 2010, 20:15

Obrazek
Czy może mi ktoś powiedzieć co świeci w tej oprawie :?: Czy to lampa gazowa :shock:
Tu link do zdjęcia:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/943 ... a6b6c.html
Zakład Energetyczny Poznań
Rejon Najwyższych Napięć
swietlik

Zdjęcia: 83

Postprzez KaszeL » 15 stycznia 2010, 20:36

Jak dasz lepszą fotę, to może coś powiemy :)
Uwaga zły, zły admin. W razie problemów szukaj pomocy u dobrego -> neon44
KaszeL
Site Admin

Zdjęcia: 534

Postprzez Whites86 » 15 stycznia 2010, 21:22

tak to latarnia gazowa, w niemczech byly swego czasu dosc popularne, niewygladaja najlepiej :roll:
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez leon0785 » 15 stycznia 2010, 21:36

No to dobry motyw z tymi gazówkami ale za jasno to to nie świeci :?
leon0785

Postprzez oskard » 16 stycznia 2010, 01:43

Tak, ja słyszałem że w Niemczech duża część oświetlenia jest gazowa, i to nie tylko latarnie historyczne, ale nawet współczesne, dalej sie gaz stosuje. Kto wie, może dlatego zrobienie replik warszawskich gazówek powierzono niemieckiej firmie :?: ;)
oskard

Zdjęcia: 29

Postprzez Paweł » 16 stycznia 2010, 13:46

Rewelacyjna galeria zdjęć! :) Bardzo różnorodne oświetlenie jest w Berlinie. Ciekawe czy większość tych podłużnych opraw to są na świetlówki czy niskoprężne sodówki.

W Polsce jest już większy udział lamp sodowych oświetleniu niż np. w Niemczech...
Pozdrawiam
Paweł

Zdjęcia: 944

Postprzez lgboguszewski » 16 stycznia 2010, 15:19

Wszystkie są na świetlówki 2x36, ale we wszystkich świeci tylko jedna, a te krótsze są na świetlówkę liniową 20w+ U-ksztautna 58w i w większości świeci tylko U-ksztautna, widziałem tylko jedną gdzie świeciła 20w zamiast 58w. Nigdzie nie widziałem ażeby świeciły obie naraz
lgboguszewski

Zdjęcia: 0

Postprzez leon0785 » 16 stycznia 2010, 16:26

lgboguszewski napisał(a):Wszystkie są na świetlówki 2x36, ale we wszystkich świeci tylko jedna, a te krótsze są na świetlówkę liniową 20w+ U-ksztautna 58w i w większości świeci tylko U-ksztautna, widziałem tylko jedną gdzie świeciła 20w zamiast 58w. Nigdzie nie widziałem ażeby świeciły obie naraz

Prosze bardzo i w Niemczech można stosować świetlówki do oświetlania ulic a u nas tylko soda i soda żadnej alternatywy bo MH to narazie jest zbyt drogie żeby można było mówić o masowym stosowaniu.
leon0785

Postprzez Michal » 16 stycznia 2010, 16:35

leon0785 napisał(a):
lgboguszewski napisał(a):Wszystkie są na świetlówki 2x36, ale we wszystkich świeci tylko jedna, a te krótsze są na świetlówkę liniową 20w+ U-ksztautna 58w i w większości świeci tylko U-ksztautna, widziałem tylko jedną gdzie świeciła 20w zamiast 58w. Nigdzie nie widziałem ażeby świeciły obie naraz

Prosze bardzo i w Niemczech można stosować świetlówki do oświetlania ulic a u nas tylko soda i soda żadnej alternatywy bo MH to narazie jest zbyt drogie żeby można było mówić o masowym stosowaniu.

Też jestem jak najbardziej za świetlówką w oświetleniu ulic.Lampy MH to moim zdaniem rozrzutność jak na nasze realia,rozumiem w iluminacji budynków,parków czy starówek miejskich to tak,ale na zwykłe ulice czy osiedla mieszkaniowe to marnowanie pieniędzy. ;)
P.S lgboguszewski :arrow: świetna galeria. ;)
Michal

Zdjęcia: 323

Postprzez Whites86 » 16 stycznia 2010, 16:39

Michal napisał(a):Też jestem jak najbardziej za świetlówką w oświetleniu ulic.Lampy MH to moim zdaniem rozrzutność jak na nasze realia,rozumiem w iluminacji budynków,parków czy starówek miejskich to tak,ale na zwykłe ulice czy osiedla mieszkaniowe to marnowanie pieniędzy. ;)
P.S lgboguszewski :arrow: świetna galeria. ;)

mówisz tak biorąc pod uwage koszt samych lamp MH ? czy bierzesz pod uwage jakies inne rzeczy ?
moim zdaniem to dobrze ze instalują Mh nawet na zwyklych osiedlach, chociaz świetlowkami tez bym nie pogardził ;) tylko raz w zyciu widzialem oswietlenie świetlowkowe,
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Europa i świat