[Lublin] Oświetlenie zewnętrzne

Historia oświetlenia polskich miast i realizowane inwestycje oświetleniowe

Re: [Lublin] Oświetlenie drogowe

Postprzez elektryk » 3 lutego 2010, 17:09

Szkoda że nie ma jeszcze efektu na ulicach. A ja zdecydowałem się dorzucić jeszcze więcej PRL-owskich fot, nie obrazicie się :?:
Autor z forum SCC: wieniawa
dz. Czechów - północ Lublina, Al. Lenina (ob. Smorawińskiego) i OUR 700. Obecnie na tych samych wysięgnikach Strady 250
Obrazek
Obrazek

dz. Bronowice - śródmieście, Ul. Armii Czerwonej (ob. Fabryczna).
Obrazek

Krakowskie Przedmieście na Starym Mieście i przewieszki. Obecnie zamknięta dla ruchu kołowego.
Obrazek

Stare Miasto - Ul. Hanki Sawickiej (ob. Świętoduska). Obecnie są tu Malagi 1 250 W na tych samych wysięgnikach. Na poprzednich stronach w 2008 r. dawałem własne foty z ulic Starego Miasta.
Obrazek
Obrazek

Stare Miasto - Ul. Rady Delegatów (ob. Lubartowska). Obecnie Leda 1 150 W na tych samych wysięgnikach.
Obrazek

dz. Za Cukrownią w śródmieściu - Ul. 1 Maja. Obecnie są tu Ledy 1 150 W. Ulica wyłączona z tranzytu drogi woj. nr 835.
Obrazek

dz. Stare Miasto - Ul. Mariana Buczka (ob. Zamojska). Obecnie są tu Ledy 1 150 W, częściowo powymieniane na Malagi 1 250 W.
Obrazek

Ul. Miła boczna Buczka i dokładnie tak samo wykrzywiony wysięgnik z Ledą 1 jest dziś.
Obrazek
Ostatnio edytowano 3 lutego 2010, 17:50 przez elektryk, łącznie edytowano 1 raz
Elektromonter PE
elektryk

Zdjęcia: 1295

Postprzez oskard » 3 lutego 2010, 17:42

Powiem Wam, bardzo mi sie podoba wygięcie wysięgników na ostatniej fotce :) istna poezja :D A słupy po mojemu nie dziwne - typowe trakcyjne, w Warszawie jest masa latarń na takich słupach, tylko że są one od trakcji tramwajowej, nie trolejbusowej. Tu podobnie jak w Lublinie trolejbusów już ni ma, i to chyba od około 20 lat :|
P.S. Utilizer, świetny klimat zrobiłeś :) Tylko fakt, troszke brak rtęci na jezdni :| Ale i tak jest super, załóżmy że to tuż po zachodzie, i jeszcze na jezdni tak nie widać światła :) ;)
oskard

Zdjęcia: 29

Postprzez elektryk » 3 lutego 2010, 17:58

oskard napisał(a):Powiem Wam, bardzo mi sie podoba wygięcie wysięgników na ostatniej fotce :) istna poezja :D A słupy po mojemu nie dziwne - typowe trakcyjne, w Warszawie jest masa latarń na takich słupach, tylko że są one od trakcji tramwajowej, nie trolejbusowej. Tu podobnie jak w Lublinie trolejbusów już ni ma, i to chyba od około 20 lat :|
P.S. Utilizer, świetny klimat zrobiłeś :) Tylko fakt, troszke brak rtęci na jezdni :| Ale i tak jest super, załóżmy że to tuż po zachodzie, i jeszcze na jezdni tak nie widać światła :) ;)

Są trolejbusy od 1953 i będą się nadal rozwijać, chociaż były okresy innych ekip rządzących którzy planowali zlikwidować trakcję i utworzyć tramwaje, ale to większy koszt od budowy trakcji trolejbusowej. Jedyny minus trolejbusów to jest to, że w Lublinie, w przeciwieństwie do Warszawy nie ma Bus-pasów i toną godzinami w korkach. Niestety trakcja ze Starego Miasta ma być zdjęta i przeniesiona na inną trasę, a to minus, bo ładnie się prezentuje wśród zabytków, a nie tak jak uważa Magistrat, że szpeci i zagraża architekturze bo jest podczepiona do budynków.
Elektromonter PE
elektryk

Postprzez Utilizer » 3 lutego 2010, 18:09

Na czwartym zdjęciu ja widzę Strady, a zdjęcie podpisane 1981. A jak nie są strady to co to :?:

A zdjęcia bardzo fajne, OUR 700 wyglądają na tych słupach troszkę śmiesznie bo są takie wielkie, a trzecie zdjęcie jest bardzo fajne, aż chciałoby się je pokolorować
Utilizer

Zdjęcia: 2797

Postprzez elektryk » 3 lutego 2010, 18:15

Utilizer napisał(a):Na czwartym zdjęciu ja widzę Strady, a zdjęcie podpisane 1981. A jak nie są strady to co to :?:

A zdjęcia bardzo fajne, OUR 700 wyglądają na tych słupach troszkę śmiesznie bo są takie wielkie, a trzecie zdjęcie jest bardzo fajne, aż chciałoby się je pokolorować

To są nowiutkie kwadratówki, a dalej chyba ORP tak, czy jakiś ORZ na przewieszkę :?:
OUR 700 były też na wysokich metalowych słupach na Mełgiewskiej, wkrótce dam fotę.
Elektromonter PE
elektryk

Postprzez oskard » 4 lutego 2010, 00:09

Aaa :!: Bo ja nie doczytałem :P Przeczytałem opis pod ostatnią fotką na 11 stronie, i zrozumiałem że nie ma już w ogóle trolejbusów, a to nie ma tego modelu konkretnego. To był chyba jakiś ZIU ileś tam, tak?
A czy na prawdę nawet jakieś małe uliczki na obrzeżach z rtęcią sie nie ostały? Tylko 100% soda :?: :shock: :(
P.S. Ostatnia fotka bardzo klimatyczna, jak u mnie na Pradze albo na Targówku :) ...kocham takie miejsca :!: :D
oskard

Zdjęcia: 29

Postprzez neon44 » 4 lutego 2010, 09:56

Piękne stare zdjęcia :)
Fanatyk opraw ulicznych

Zrobiłem już 5564 zdjęcia opraw oświetleniowych
neon44
Site Admin

Zdjęcia: 62

Postprzez CDM » 4 lutego 2010, 11:44

:arrow: elektryk, na pewno nikt się na te zdjęcia nie pogniewał ;) To jest kawał historii... Miłośnikom podświetlanych urządzeń drogowych polecam zwłaszcza drugie zdjęcie, gdzie widać znak podświetlany, a także "latarenki" wyznaczające początek wysepek. Kiedyś takie cuda stały też w Poznaniu, były w nich żarówki typu GLOB, ale przezroczyste, czerwone.
Brak czasu....
CDM

Zdjęcia: 226

Postprzez elektryk » 4 lutego 2010, 17:17

oskard napisał(a):Aaa :!: Bo ja nie doczytałem :P Przeczytałem opis pod ostatnią fotką na 11 stronie, i zrozumiałem że nie ma już w ogóle trolejbusów, a to nie ma tego modelu konkretnego. To był chyba jakiś ZIU ileś tam, tak?
A czy na prawdę nawet jakieś małe uliczki na obrzeżach z rtęcią sie nie ostały? Tylko 100% soda :?: :shock: :(
P.S. Ostatnia fotka bardzo klimatyczna, jak u mnie na Pradze albo na Targówku :) ...kocham takie miejsca :!: :D

Jest jeden zabytkowy ZIU-9, reszta to Jelcze PR110E (między innymi kilka sztuk z Warszawy, Słupska i Dębicy w latach 90. sprowadzono i wyremontowano), 120ME oraz 4 Solarisy Trollino, ogółem jest 60 trolejbusów. Jest 8 linii trolejbusowych, a trakcja zasilana jest z 3 podstacji.

Może się zdażać rtęć, ale tylko w pojedynczych sztukach, natomiast oświetlenie osiedli w oprawach parkowych jest jeszcze pełne rtęci.
Elektromonter PE
elektryk

Postprzez cieszyn » 4 lutego 2010, 20:52

elektryk napisał(a):Szkoda że nie ma jeszcze efektu na ulicach. A ja zdecydowałem się dorzucić jeszcze więcej PRL-owskich fot, nie obrazicie się :?:
Autor z forum SCC: wieniawa
co Ty? za co?

EXTRA pikczersy!

elektryk, dawaj takich starych fot jak najwięcej(jak ja lubię te klimaty)
Kiedyś takie widoki to była normalka, a dziś to jakby jakaś . . . Rumunia :D
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Zdjęcia: 9

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Miasta polskie