"Prowizorki" - z Polski (i nie tylko)

Dyskusja na tematy dowolne

Re: "Prowizorki" - z Polski (i nie tylko)

Postprzez amisiek » 4 lutego 2010, 23:09

ja bym te zdjęcia oprawił w ramki i pokazywał wszystkim przed egzaminem SEP 1kV. Obowiązkowo.
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

Postprzez DocBrown » 4 lutego 2010, 23:13

Sugerujesz, że w ten sposób powinno się wykonywać instalacje elektryczne :lol: :?:
Ciekawe jakie normy tak nakazują :lol:
DocBrown

Postprzez Whites86 » 4 lutego 2010, 23:16

DocBrown napisał(a):Sugerujesz, że w ten sposób powinno się wykonywać instalacje elektryczne :lol: :?:
Ciekawe jakie normy tak nakazują :lol:

norma zrob tak żeby dzialalo :mrgreen: :lol:
nawet rozdzielnia C.O. do ktorej drzwi widac ponizej jest podpieta pod ta instalacje :)
Obrazek
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez amisiek » 4 lutego 2010, 23:19

To jedne z najmocniejszych zdjęć prowizorek, jakie widziałem. Naprawdę trudno uwierzyć w takie partactwo.
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

Postprzez MRP200 » 5 lutego 2010, 08:27

Takie zrujnowane instalacje w blokach z lat 70-tych to niestety dość częsty widok. Dewastacje i samowolne podpinki przez mieszkańców powodują, że instalacja jest w coraz gorszym stanie. Ta instalacja na zdjęciach kwalifikuje się od razu do wymiany. Tu niestety pojawiają się kolejne problemy. Jednej to oczywiście pieniądze. A drugi to jak długo nowa instalacja wytrzyma. Co z tego, że zrobimy ją zgodnie z obowiązującymi przepisami, jak za jakiś czas znowu zaczną się dewastacje i lewe podłączenia, to ta nowa będzie wyglądać praktycznie tak samo. Bo czy przysłowiowy Kowalski ja zechce sobie podpiąć prąd do piwnicy to zrobi to zgodnie ze sztuką. Pewnie podłączy byle czym, byle jak, żeby się tylko świeciło.
Ja proponowałbym od razu zrobić nową instalację na 24 V. Z jednej strony będzie bezpieczniej, a ponadto może zniknie problem lewych podłączeń.
MRP200
Moderator

Zdjęcia: 639

Postprzez DocBrown » 5 lutego 2010, 09:36

Tylko przy 24V problemem mogą być spadki napięcia, co za tym idzie przygasanie światła. Ja bym zrobił ją od nowa na 220V i oświetlenie oprawami hermetycznymi na świetlówki. W bloku w którym mieszkałem instalacja w piwnicy była w bdb stanie :)
DocBrown

Postprzez Whites86 » 5 lutego 2010, 10:03

DocBrown napisał(a):Tylko przy 24V problemem mogą być spadki napięcia, co za tym idzie przygasanie światła. Ja bym zrobił ją od nowa na 220V i oświetlenie oprawami hermetycznymi na świetlówki. W bloku w którym mieszkałem instalacja w piwnicy była w bdb stanie :)

rowniez uważam ze 24V to bezsens, pozatym jesli instalacja miala by wytrzymac dluzej to w spoldzielni powinni pomyslec nad tym by chetnym ludziom ktorzy chcieli by miec w piwnicy światlo zrobic oswietlenie zgodnie z normą zaraz przy modernizacji tej starej instalacji, wtedy problem lewych podlaczen by znikł, kazdy udostepnil by swoja piwnice i bylo by git, w nowym budownictwie kazda prywatna piwnica ma 1 oprawe na żarówke z włacznikiem, tu tez moglo by tak być, zresztą kiedys rozmawialem z "elektrykiem" ktory co jakis czas uzupelnia żarówki w tych blokach i sam powiedzial ze podpiąc sie mozna i mozna mieć jakas lampke i 1 żarówke ale wszelkie gniazda wtykowe i inne urządzenia niesą juz tolerowane przez spoldzielnie
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez MRP200 » 5 lutego 2010, 11:04

Kilka lat temu w nowobudowanych blokach należących do TBS-ów w komórkach lokatorskich i w garażach montowana była instalacja oświetleniowa. Tyle, że poszczególne komórki przydzielone były do poszczególnych mieszkań i zasilania odbywało się z przynależnego mieszkania. Tak samo zasilane były garaże. Przy takim rozwiązaniu lokatorzy mogą świecić sobie w komórkach i garażach do woli, jedyną konsekwencją są wysokie rachunki za prąd.
MRP200
Moderator

Zdjęcia: 639

Postprzez Utilizer » 5 lutego 2010, 15:44

DocBrown napisał(a):oświetlenie oprawami hermetycznymi na świetlówki.

z tego co wiem piwnic się tak nie oświetla, bo oprawy hermetyczne na świetlówki są dużo droższe, same świetlówki droższe, a i tak były by włączane na krótko więc marny interes
Utilizer

Zdjęcia: 2797

Postprzez DocBrown » 5 lutego 2010, 16:09

Utilizer napisał(a):
DocBrown napisał(a):oświetlenie oprawami hermetycznymi na świetlówki.

z tego co wiem piwnic się tak nie oświetla, bo oprawy hermetyczne na świetlówki są dużo droższe, same świetlówki droższe, a i tak były by włączane na krótko więc marny interes

Mało jeszcze w życiu widziałeś :P lepiej zainwestować w porządne oświetlenie na świetlówkach niż kupować tani szajs na najbardziej dziadowskie źródło światła :)
DocBrown

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Off-Topic