[Lublin] Oświetlenie zewnętrzne

Historia oświetlenia polskich miast i realizowane inwestycje oświetleniowe

Re: [Lublin] Oświetlenie drogowe

Postprzez neon44 » 4 lutego 2010, 21:50

cieszyn napisał(a):Kiedyś takie widoki to była normalka, a dziś to jakby jakaś . . . Rumunia :D

Masz rację. Te zdjęcia pokazują, że byliśmy biednym krajem. A teraz na słupach same SGSy, audice na ulicach, telefony komórkowe jak marzenie, pełno ludzi w sklepach
Fanatyk opraw ulicznych

Zrobiłem już 5564 zdjęcia opraw oświetleniowych
neon44
Site Admin

Zdjęcia: 62

Postprzez Paweł » 5 lutego 2010, 00:09

Bardzo ciekawe są te zdjęcia :) Na lubelskim Krakowskim Przedmieściu widać nowe kwadratówki na przewieszkach pomieszane z czymś starym ;)
Pozdrawiam
Paweł

Zdjęcia: 944

Postprzez neon44 » 5 lutego 2010, 11:58

To coś stare to albo ORP-2 albo ORZ-10/ORZ-13
Fanatyk opraw ulicznych

Zrobiłem już 5564 zdjęcia opraw oświetleniowych
neon44
Site Admin

Zdjęcia: 62

Postprzez qba » 5 lutego 2010, 18:17

Nie wiedziałem że w Lublinie były OUR 700 i to do tego nawet na kwiatach.
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM"
- ułatwia prace wykonywane w domu
- nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku
- stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku
qba

Zdjęcia: 1020

Postprzez Edziu » 5 lutego 2010, 19:16

zdjęcia poezja a zwłaszcza te stare łyzki :D
W poszukiwaniu miejsc gdzie występowały bądź występują duże kwiaty opraw oświetleniowych...
Edziu

Zdjęcia: 497

Postprzez oskard » 5 lutego 2010, 19:21

Wiesz Neon, nie wiem jak dokładnie było w innych miastach, choć na pewno podobnie, ale jeśli chodzi o Warszawę, to gdybym miał w jakiś sposób ingerować czasem, to cofnął bym ją do lat 60-tych :) Wtedy to było miasto duże, ale przytulne, takie dla zwykłych ludzi, normalne, i nawet dość nowoczesne, jak na tamte czasy ;) A teraz na ulicach mego miasta czuję sie jak niepotrzebny odpad społeczny :( Przy tych wszystkich bizmesmenach, wśród tych sklepów drogich i wieżowców... jakbym kraje pomylił, i obudził sie rano gdzieś w Hameryce :shock:
Lublin jak widzę, jest bardziej przytulny, pewnie dlatego że mniejszy, ale oświetleniowo to niestety też już "Europa" :( . A przecież nie jesteśmy 3 światem, który jest panicznie biedny i nie ma własnego przemysłu. A panoszą sie wszędzie philipsowskie malagi i SGSy :| :( ...a po Mesko prawie tylko ruiny zostały :cry: ...
oskard

Zdjęcia: 29

Postprzez elektryk » 8 lutego 2010, 16:51

W Lublinie w latach 80. było pełno kwadratówek, masowo zamienianych w latach 90. na Ledy i Strady. W ciągu 15 lat zastąpiono jeszcze nie stare oprawy, a Strady które mają już 20 lat nadal wiszą.
Elektromonter PE
elektryk

Zdjęcia: 1295

Postprzez elektryk » 7 sierpnia 2010, 13:13

Ostatnio przybywa starych fot, więc i ja parę dodam.

Ul. Mełgiewska dawniej Bazanowa (jakiś rusek). Dziwi mnie, bo tę część ulicy zbudowano w latach 80. a założyli OUR 700. Może używane. Obecnie wiszą tu Strady z duszą OUS 400, a słupy są czarne.
Obrazek

Obrazek

Centrum miasta, ul. Ewangelicka dawniej Waryńskiego. Cóż innego teraz tu może wisieć jak nie OUSd.
Obrazek

Z dedykacją dla cieszyna. Królowe opraw rtęciowych ORZ 1 na ul. Kunickiego. Później je zlikwidowano, a na słupach trakcyjnych zamontowano łyżki. Obecnie na tych słupach trakcyjnych są Strady, a na fragmencie po budowie nowego skrzyżowania postawiono nowe słupy metalowe trakcyjne z Malagami 2.
Obrazek

Obrazek

Ul. Ruska, okolice Dworca Głównego PKS. Królowe opraw sodowych, później założyli Strady OUS 250 i OUSd, obecnie są SGS 203/250.
Obrazek

Krakowskie Przedmieście. Później po stronie ulicy założyli Kwadratówki. Obecnie są tu słupy stylizowane, nie ma trakcji trolejbusowej.
Obrazek

Ul. Krochmalna, dziś Strady OUS 250 i OUSd.
Obrazek

Plac Łokietka i OŻk. Potem zostały słupy bez opraw, a na środku placu na nowym słupie trakcyjnym był kwiat 3 x OUS 400 Kwadratówka. Dziś są tu stylizowane słupy trakcyjne.
Obrazek

Znów Krakowskie Przedmieście. W końcu lat 80. kilka królowych opraw sodowych zamienili na Strady. Dziś ta część ulicy jest zupełnie wyłączona z ruchu samochodowego, a są tu bardzo dziwne oprawy parkowe przypominające parasol :mrgreen:
Obrazek
Elektromonter PE
elektryk

Zdjęcia: 1295

Postprzez CDM » 7 sierpnia 2010, 14:11

No, piękne zdjecia!! A na tym ostatnim , po prawej jest taka dziwna konstrukcja z żarówkami świecowymi, pewnie miało być na tym jakieś plexi... Hm..ciekawe, czemu kompaktów nie powkręcali :mrgreen:
Brak czasu....
CDM

Zdjęcia: 226

Postprzez set » 8 sierpnia 2010, 20:22

elektryk napisał(a): Obrazek

W pierwszym od prawej (na pierwszym planie) punktowcu mieszkałem kiedyś przez rok (na pierwszym roku studiów dokładnie). Kalina ma swój klimat, pewnego wieczoru pod jednym z bloków tubylcy obrzucali nas (tzn. mnie i kolegę) butelkami po różnego typu alkoholach, zmuszając do wycofania ;)
set

Zdjęcia: 101

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Miasta polskie