Modernizacja oświetlenia ulicznego z wymianą słupów

Dyskusje na temat modernizacji oraz konserwacji, a także budowy nowych linii oświetlenia zewnętrznego

Re: Modernizacja oświetlenia ulicznego z wymianą słupów

Postprzez elektryk » 10 lutego 2010, 16:10

Widziałem kilka słupów wyłącznie przeznaczonych do oświetlenia z podwieszoną linią napowietrzną. Fajnie, połączona modernizacja oświetlenia z wymianą linii.
Elektromonter PE
elektryk

Zdjęcia: 1295

Postprzez OBp » 10 lutego 2010, 18:13

swietlik napisał(a):
OBp napisał(a):postawiono betonowe słupy wirowe i powieszono używane SGS 203 chyba o mocy 150W. Zastanawiam sie tylko skąd oni wzieli te SGSy :roll: bo nie przypominam sobie ich demontażu na żadnej ulicy:

Być może kupili je na allegro :lol: ;)

Wydaje mi się, że słupy od starego oświetlenia są jakieś nietypowe... Czy jest to rura od góry do dołu a na niej była zamontowana linia napowietrzna :?:

Nie, jest to zwykły, cienki, metalowy słup tylko bez wnęki :roll:
Pozdrawiam
OBp

Zdjęcia: 666

Postprzez oskard » 10 lutego 2010, 23:21

W sumie to lepiej, że postawili betoniaki (choć mnie sie bardziej podobają ŻN z otworami), tamte były, owszem - nietypowe, ale jednak mało solidne, gdyby zardzewiał któryś od dołu, w wyniku zaniedbania pokrywy farby, mógłby sie cały z oprawą zwalić. Tylko szkoda że na nowe wirowiaki nie przeniesiono łyżek :| Były jeszcze w dobrym stanie, z tego co widać na fotach. No cóż, widać że chyba tylko w Warszawie, i to rzadko, zdarzają sie przypadki wymiany oprawy rtęciowej, na inną rtęciową ;) :mrgreen: Poza tym zgadzam sie, może i lepij że jest jaśniej, ale jak ma być sodowo, to już wolę żeby było ciemniej :| :?
P.S. A takie słupy, ale z "puszkami po sardynkach" zauważyłem na zdjęciu z jakiejś miejscowości na Ukrainie, w mojej encyklopedii :) Chyba z Żółkwi :?: :? ...
oskard

Zdjęcia: 29

Postprzez Whites86 » 10 lutego 2010, 23:39

Ostatnie wiadomosci z Tczewa

Wymiana latarni przy ul. J. Dąbrowskiego od budynku Poczty Polskiej do skrzyżowania z ul. Kościuszki w Tczewie
Rodzaj zamówienia: roboty budowlane
Przedmiotem zamówienia jest wymiana latarni przy ulicy J. Dąbrowskiego w Tczewie od budynku Poczty Polskiej do skrzyżowania z ul. Kościuszki.
Wymiana 9 sztuk latarni przy ul. J. Dąbrowskiego w Tczewie od budynku Poczty Polskiej do skrzyżowania z ul. Kościuszki Typ latarni: latarnia stylizowana zgodna z załączoną kartą (arkusz 1/1) - stanowiącą część przedmiotu zamówienia - tj.: część składową SIWZ, z herbem Tczewa
Oprawy z rastrem
Lampa metalohalogenkowa typ CDO-ET 70W/828
Fundamenty pokryć Abizolem w celu zabezpieczenia. Pustą przestrzeń wewnątrz fundamentu wypełnić piaskiem, ubijając grunt warstwami wokół fundamentu
.

nareszcie te dziadowskie sodowe kule poznikaja ze starego miasta :!: co mnie ogromnie cieszy :)
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez leon0785 » 11 lutego 2010, 13:14

Tak jest dużo dużo lepsze ciepłe MH od tego kulistego syfu :mrgreen:
leon0785

Postprzez mateusz » 11 lutego 2010, 22:35

Dobra wiadomość. Tymczasem na moim osiedlu (4 bloki) jest ....... 30 sodowych kul (dwie rtęciowe i jedna sodowa nie świecą z powodu awarii zasilania ) - razem 33..... :x :x
Pozdrawiam ,
mateusz

Zdjęcia: 544

Postprzez oskard » 11 lutego 2010, 22:54

No, jeszcze rtęciowe mnie nie nerwują, światło rtęci nawet w nadmiarze moge mieć na suficie ;) Ale niestety te pod moim oknem są nadal sodowe :evil: :x
oskard

Postprzez Whites86 » 11 lutego 2010, 22:57

oskard napisał(a):No, jeszcze rtęciowe mnie nie nerwują, światło rtęci nawet w nadmiarze moge mieć na suficie ;) Ale niestety te pod moim oknem są nadal sodowe :evil: :x

a mnie denerwuja kazde kule... nie dosc ze szpetnie to wyglada na slupie to jeszcze fatalnie świeci...
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez mateusz » 12 lutego 2010, 19:36

......I będzie w nich już zawsze soda, niektóre są skierowane na trawnik :x A jak pięknie wyglądała zieleń ,jak przez pewien czas w dwóch kulach była rtęć.
Pozdrawiam ,
mateusz

Zdjęcia: 544

Postprzez oskard » 12 lutego 2010, 21:00

Wiesz Whites, dla mnie ich wygląd daje wiele do życzenia, ale w nocy nie widać aż tak, w nocy liczy sie światło i oślepianie. Klosze mają mleczne, więc rażące nie są, ale brak jakiegokolwiek dekla na szczycie to jak dla mnie poważna niedoróbka. Ale tak jak mówię, z rtęcią se mogą być, choć dla mnie są okropnie banalne w kształcie, ale tolerowałbym to COŚ, gdyby było rtęciowe :) ;)
Nie wiem po co pozbyli sie jeszcze dobrych, ładnych OCPek :| :( Że co, że jednej klosza, a paru innym dekla brakowało? Dziwi mnie, dlaczego na moim osiedlu, gdzie o demolke nie trudno było, teraz te kule od 4 lat stoją i nikt tego nie rozwalił :shock: :?: Czyżby dresom sie bardziej podobała soda? Wcześniej było ciemniej, więc lepiej kraść, teraz jest wściekle jasno, ale teraz im to nie przeszkadza, a wcześniej to co miesiąc coś trzeba było naprawiać:/
oskard

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Konserwacja, modernizacja i budowa oświetlenia zewnętrznego