[Kraków] Oświetlenie dawniej i dziś

Historia oświetlenia polskich miast i realizowane inwestycje oświetleniowe

Re: [Kraków] Oświetlenie dawniej i dziś

Postprzez cieszyn » 16 lutego 2010, 01:05

oskard napisał(a):Właśnie, te słupy z bardzo grubymi wysięgnikami na Kazimierzu, to nie są czasem te, których kiedyś pełno było też w Warszawie, i wisiały z nich OŻki :?: :o Jeden z nich zdaje sie przedstawia ten rysunek : viewtopic.php?f=40&t=250&start=470

Nie wiem, może to te same?
A możesz dofocić te grube betonowe słupy na Kazimierzu? Ja to ich chyba nawet nie widziałęm, choć prawdę mówiąc, nigdy nie przypuszczałem, że w nich montowano te windeczki na korbeczki

oskard napisał(a):Więc Cieszynku, może tam, we wnękach słupowych, zachowały sie jeszcze szczątki, albo nawet w całości te tak bardzo umiłowane przez Ciebie mechanizmy :?: :) ;)
Pamiętam, że słup z resztkami takiej "szyny" stał w Warszawie przy Mińskiej, na terenie pewnego zakładu, ale już go chyba usunęli :| :( Na szczęście w Krakowie pełno jeszcze tego :)

Oj, dobrze by było!
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Zdjęcia: 9

Postprzez oskard » 16 lutego 2010, 16:49

Przepraszam Cieszynku, ale czy to prośba do mnie :?: :? Czy do Leona? Bo ja sie już pogubiłem :oops: . Bo to on je sfocił :) Ja w Krakowie w życiu nie byłem :|
Ale nie widziałeś ich na żywo nigdy :?: Czyli musieli je szybko usuwać :| Albo zdejmowali te grube wysięgniki, zakładali rurowe, a we wnęce usuwali ten mechanizm :( Bo z tego co widze na zdjęciach to wiele z dzisiejszych betoniaków z łyżkami, OURami, a często ze stradami, miało w młodości takie coś na górze, taką właśnie jakby szynę. Jak znajde taką fotke to pokaże :)
oskard

Zdjęcia: 29

Postprzez cieszyn » 17 lutego 2010, 00:34

oskard napisał(a):Przepraszam Cieszynku, ale czy to prośba do mnie :?: :? Czy do Leona? Bo ja sie już pogubiłem :oops: . Bo to on je sfocił :) Ja w Krakowie w życiu nie byłem :|

[/b]:)

Sorry :oops: :oops:

Kazimierz to Kraków, więc to prośba do Leona oczywiście :D

oskard napisał(a):
.... wiele z dzisiejszych betoniaków z łyżkami, OURami, a często ze stradami, miało w młodości takie coś na górze, taką właśnie jakby szynę. Jak znajde taką fotke to pokaże :)

To czekamy!
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Zdjęcia: 9

Postprzez oskard » 17 lutego 2010, 22:23

Już znalazłem :) W "Atlasie dawnej architektury ulic i placów Warszawy" J. Zielińskiego jest zdjęcie z lat 60-tych, nieistniejącego już odcinka Grodzieńskiej na mojej Szmulowiźnie, i właśnie OŻk na takich wysięgnikach, i bieluśkich jeszcze słupach. Identyczne słupy były jeszcze do 2001 roku, na odcinku tej ulicy od Kosmowskiej do Radzymińskiej, i odkąd pamiętam miały zwykłe wysięgniki a na nich OUR125. Dziwne że zachodni kawałek ulicy ma wymienione wszystkie słupy na WZ-y z lat 80 :? Ale wracając do tematu zdjęć : Jak znajdę ich jeszcze troche, bo mam ich więcej, to pokaże, ale to już w odpowiednim wątku, bo ten jest o Krakowie i robie tu troszki offtopa :oops: :?
Ostatnio edytowano 23 lutego 2010, 19:57 przez oskard, łącznie edytowano 1 raz
oskard

Zdjęcia: 29

Postprzez leon0785 » 21 lutego 2010, 17:23

Trochę zdjęć z Krakowa

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
leon0785

Postprzez DocBrown » 21 lutego 2010, 19:27

No niestety, ale pod względem oświetleniowym Krk nie wygląda ciekawie :evil:
DocBrown

Postprzez leon0785 » 21 lutego 2010, 19:32

Jeszcze kilka fot :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
leon0785

Postprzez wojtek0423 » 22 lutego 2010, 17:57

Onyx jest naprawdę fajny :D
wojtek0423

Zdjęcia: 0

Postprzez Paweł » 2 marca 2010, 20:52

Rewelacyjne zdjęcia i świetle oświetlenie :)

Tak myślę sobie że w centrum miasta i jego najstarszej części pozostawiono trochę uliczek ze starym rtęciowych oświetleniem i sodowym tylko dlatego że docelowo planowana jest na nich wymiana na oświetlenie stylizowane. Tam gdzie stylizowane nie są planowane czyli w większości miasta już dawno świecą SL-100 i WSL-8 ;)
Pozdrawiam
Paweł

Zdjęcia: 944

Postprzez leon0785 » 2 marca 2010, 21:06

Paweł napisał(a):Rewelacyjne zdjęcia i świetle oświetlenie :)

Tak myślę sobie że w centrum miasta i jego najstarszej części pozostawiono trochę uliczek ze starym rtęciowych oświetleniem i sodowym tylko dlatego że docelowo planowana jest na nich wymiana na oświetlenie stylizowane. Tam gdzie stylizowane nie są planowane czyli w większości miasta już dawno świecą SL-100 i WSL-8 ;)

To najbardziej prawdopodobne :) choć w niektórych miejscach w centrum mista na miejsce klasyków zamontowano Eurostreety.
leon0785

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Miasta polskie