Ja mam łazienkę o powierzchni 12m2 i chciałbym ją dobrze oświetlic. Łazienka znajduje się na poddaszu więc nawet w dzień jest tam niewiele światła Chciałbym świetlówki, ale nie wiem jaki typ (T8 czy T5) i jaką moc zastosowac... Nie chciałbym by łazienka była prześwietlona albo niedoświetlona, pomoże ktoś?
Ja bym dał coś takiego: Dwa obwody, jeden daje z góry 2xT8 na stateczniku elektronicznym w barwie 95x, a dodatkowo jakieś nieduże oświetlenie nad lustrem (18W?), na twarz, też w tej barwie. Kobiety docenią dobre światło przy robieniu makijażu . Drugi obwód włączy żarówkę 60W. Idealne nocą, gdy duża ilość światła "kłuje w oczy".
Ja mam już wykonaną instalację w tej łazience i mam dwa obwody: jeden na główne oświetlenie, a drugi nad lustro. Dzięki za pomoc amisiek, też myślałem o świetlówkach 95x
Przykład na oświetlenie łazienki..w sumie ucieszyłem się,że będę miał przez tydzień (podczas wypoczynku w górach) taką oprawę Trochę ją reanimowałem, bo miała kiepskie startery, miałem kilka w bagażniku Co prawda to zwykłe daylighty i oprawa była umieszczona nad drzwiami, daleko od lustra, ale dobrze się spisywała, nie miałem kłopotów np. z goleniem
Fajna. Takie oprawy pasują do łazienek. Sąsiad mojego kolegi też miał belkę 2x20w w łazience.
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM" - ułatwia prace wykonywane w domu - nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku - stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku