przez qba » 22 grudnia 2009, 17:01
Mi głównie 60 watowe świeczki z Pabianic w okapie wywalały bezpiecznik, ale tylko jeden obwód.
U mnie na klatkach schodowych w wieżowcach stosuja przeważnie od wielu już lat 25tki. (oczywiście w oprawach WOS i SOPS) Na początku lat 90 były to głównie małogabarytowe, matowe kulki Polampu (jeszcze niedawno gdzieniegdzie takie były). Potem zwykłe, 25w z Piły, początkowo te starsze z jednoskrętką, później juz dwuskrętkowe. Ok 1999r Pilskie żarówki zaczęły wypierać Tungsramy, najpierw normalne, a potem Mini ( w których po pewnym czasie dwuskrętka strasznie sie wydłużała) Ostatnio wkręcają niemal wyłącznie żarówki Apolllo 25w. Przezroczyste, ale niedawno zaczęły sie pojawiać matowe. Niekiedy można spotkać także inne zarówki. U kolegi na jednej z kondygnacji 10 piętrowego bloku widziałem bezcieniową żarówkę, trafiają się tez większe moce, nawet 150tki spotykałem. Kolorowe też czasem widziałem. W niedawno zaadaptowanych pokoszarowych budynkach na korytarzach sa świetlówki liniowe 36w, daylight. Raz w jednej oprawie widziałem zieloną świetlówkę.
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM"
- ułatwia prace wykonywane w domu
- nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku
- stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku