statecznik elektroniczny do T8

Szeroko pojęte lampy fluorescencyjne

Re: statecznik elektroniczny do T8

Postprzez arw » 25 marca 2010, 13:41

Jak spradzic czestotliwosc migotania. Znacie jakis element swiatloczuły na tego typu swiatlo?
Niestety fotodiody nie reagują.
arw

Zdjęcia: 0

Postprzez amisiek » 25 marca 2010, 13:56

Fototranzystor + rezystor 10 kom od strony zasilania (+9V). Wynik przez kondensatory 1 mikrofarad + 100pF równolegle, na wejście oscyloskopu.
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

Postprzez arw » 27 marca 2010, 16:57

amisiek napisał(a):Fototranzystor + rezystor 10 kom od strony zasilania (+9V). Wynik przez kondensatory 1 mikrofarad + 100pF równolegle, na wejście oscyloskopu.

Fototranzystor tez nie reaguje. Symbolu nie znam, bo wzięty pierwszy lepszy z magazynu w firmie.
Może podałbys konkretny symbol?
arw

Postprzez amisiek » 27 marca 2010, 18:37

To dziwne, ja brałem jakiś polski stary, nie pamiętam symbolu. Oprócz tego jest jeszcze opcja z takim czujnikiem przesłonięcia szczeliny, jaki jest stosowany w myszkach. Wykorzystać tylko odbiornik. Ale fototranzystor mi działał na 200%, dobry wyciągał do kilkuset kHz
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

Postprzez andrzejlisek » 27 marca 2010, 18:41

Po zapłonie napięcie przy zwykłym dławiku wynosi kilkadziesiąt V. Nie wiem, jak jest w przypadku elektroniki.

W związku powyższym to żaden problem zmierzyć częstotliwość lub zobrazować zmiany napięcia na końcach rury.
andrzejlisek

Zdjęcia: 96

Postprzez KaszeL » 27 marca 2010, 20:28

Wiem, że teraz już trochę późno, ale znalazłem fajne stateczniki na allegro: http://allegro.pl/item967393299_statecz ... mocja.html
Uwaga zły, zły admin. W razie problemów szukaj pomocy u dobrego -> neon44
KaszeL
Site Admin

Zdjęcia: 534

Postprzez arw » 27 marca 2010, 20:35

andrzejlisek napisał(a):W związku powyższym to żaden problem zmierzyć częstotliwość lub zobrazować zmiany napięcia na końcach rury.

Owszem, ale jak znasz sposob, zeby tak zmierzyc bez sciagania oprawy, albo zeby oprawa sama sie sciagnela i zalozyla, to chetnie przeczytam ;)
Jednak bardziej interesuje mnie to, co może zobaczyć oko, niz to, co w kablach płynie.

KaszeL: Widziałem te stateczniki wczesniej, tylko ze mi one nie wejdą w oprawę. Mogę max 32mm szerokosci.
Ten VS jest made in EU, moje są china.
arw

Postprzez KaszeL » 28 marca 2010, 02:42

Te stateczniki mają dokładnie taką szerokość, jak magnetyczne. Szkoda, że nie możesz ich wykorzystać - są na prawdę dobre.
Uwaga zły, zły admin. W razie problemów szukaj pomocy u dobrego -> neon44
KaszeL
Site Admin

Zdjęcia: 534

Postprzez andrzejlisek » 28 marca 2010, 13:04

arw napisał(a):
andrzejlisek napisał(a):W związku powyższym to żaden problem zmierzyć częstotliwość lub zobrazować zmiany napięcia na końcach rury.

Owszem, ale jak znasz sposob, zeby tak zmierzyc bez sciagania oprawy, albo zeby oprawa sama sie sciagnela i zalozyla, to chetnie przeczytam ;)
Jednak bardziej interesuje mnie to, co może zobaczyć oko, niz to, co w kablach płynie.

Myślałem, że masz jeszcze jeden taki statecznik na stole. :)
Nie potrzeba zdejmować, ani rozbierać całej oprawy. Wystarczy, że zdejmiesz klosz i wciśniesz miedzy uchwyt, a rurę długie przewody tak, żeby dotykały styków świetlówki. To, że na metalowym pierścieniu się pojawi napięcie nie ma żadnego wpływu na pomiar, ani świecenie, bo ten pierścień nie jest nigdzie podłączony.
andrzejlisek

Zdjęcia: 96

Postprzez arw » 29 marca 2010, 17:26

Ok...
Nagrane przeze mnie filmiki obu statecznikow (nabyłem dzisiaj VS z serii ELXc - polecanego przez KaszeL'a)

brak zwłoki: http://www.youtube.com/watch?v=3yyTgDxYHjE
zwłoka zapłonu: http://www.youtube.com/watch?v=G0Rngd-CaO4
a tu ladnie widac po ciemku: http://www.youtube.com/watch?v=vrNHFGFvc6s

Co o tym sadzicie?
arw

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Świetlówki liniowe i kompaktowe