Aparat easypix es 312
Tak, poszperałem w sieci, jest trochę informacji, ale trudno znaleźć opis, szybciej aukcje.
Coś nie wierzę w tą matrycę 12Mpix

za jedyne 239 zł!!! Moim zdaniem tam nie ma więcej niż 3,5 Mpix. No ale nie o tym chciałem pisać.
Myślę Mirror, że jak zaczniesz trochę uważać na stabilność aparatu trzymając go obiema dłońmi (patrz mój rysunek), to ostrość się poprawi. Jednak to chyba nie ten problem. Mnie się wydaje, że Ty za wcześnie wciskasz spust migawki

gdy jeszcze nie jest do końca ustawiona ostrość.
Dlaczego?
Otóż w tego typu aparatach, w trakcie kadrowania zdjęcia, aparat potrzebuje trochę czasu na "złapanie ostrości". W tym czasie coś tam szeleści lub brzęczy, a jak nie, to chodzi o to, że aparat musi dać znać, że ustawił już wszystkie parametry (działa Autofokus AF, no chyba, że Ty "ręcznie", gdzieś w opcjach wyłączyłaś AF, ale w to wątpię).
Prawie zawsze jest tak, że spust migawki ma 2 położenia:
- pierwsze lekkie przyciśnięcie służy do tego, żeby aparat poustawiał sobie wszystkie parametry zdjęcia
- drugi przyciśnięcie - takie już do oporu - to wtedy aparat robi zdjęcie.
Kiedy więc aparat jest gotowy do zrobienia zdjęcia (po tym pierwszym lekkim przyciśnięciu) komunikuje Ci to jakoś: albo dźwiękiem, a najczęściej zapala zieloną kropkę na ekranie wyświetlacza, lub jakoś tak podobnie (np. wyświetla litery AF w kolorze zielonym). I dopiero wtedy, gdy zobaczysz tą gotowość aparatu, możesz po raz drugi nacisnąć (włąściwie: docisnąć) spust migawki, żeby zrobić zdjęcie.
Pobaw się tym, rzuć okiem do instrukcji - będzie dobrze

To tylko kewstia czasu. ćwiczenie czyni mistrzem.
Co do tego niebieskiego koloru, nie mam pomysłu, może coś przestawiłaś w aparacie np. czułość ISO, nie wiem, bez aparatu w ręce nie da się powiedzieć. Nie chcę sugerować, że sam aparat nawala - co nie jest wcale wykluczone. Jeśli więc jest nowy, to baw się z nim jak najczęściej, a gdyby ta nie-ostrość i niebieski kolor się nadal powtarzały - można złożyć reklamację.
Za powyższe uwagi nie mogę w pełni gwarantować, że są dobre, nie znam tego aparatu, a to może mieć duże znaczenie.
Życzę udanych zdjęć, dużo satysfakcji ......... no i dawaj nam Mirror tu TONY zdjęć