[Mesko] OUR-125

Dyskusje na temat opraw oświetleniowych, które wykorzystują żarowe i wyładowcze źródła światła.

Re: [Mesko] OUR-125

Postprzez DocBrown » 6 kwietnia 2010, 09:46

Pytasz Whites co może zatrzymać uszczelka z filcu, ano może zatrzymać pyły i inne śmieci, jednocześnie przepuszczając powietrze, jakoś w OURW często bywało tak że były czyste klosze, a uszczelka była właśnie z filcu :P
DocBrown

Postprzez Luk » 6 kwietnia 2010, 09:49

A poza tym, te oprawy nadają się tylko do oświetlenia alejek na ogródkach działkowych. No i z biedy również jakichś ślepych, nieasfaltowych uliczek. Nic poza tym. Czy ktos widział OUR-125 na głównej ulicy? Bo ja nie. Ale to i tak nie zmienia faktu, że to jedna z moich ulubionych opraw klasycznych.
Pozdrawiam, Łukasz
Luk

Zdjęcia: 765

Postprzez DocBrown » 6 kwietnia 2010, 09:51

Ja wam jeszcze pokaże niedowiarki co potrafi zadbany OUR :twisted:
DocBrown

Postprzez Whites86 » 6 kwietnia 2010, 10:38

doc niemam pojęcia co prubujesz udowodnić :roll: wpakujesz tam niewiadomo jakiem mocy MH i to bedzie dowód ? to nie zmieni faktu ze ta oprawa byla i jest szmelcem dodatkowo wykonanym bardzo prymitywnie, niebede juz usprawiedliwiał tamtych czasów (bo robili z tego co bylo pod ręką lub niemieli innych materiałow) ta oprawa byla konstrukcyjnie poprostu do kitu, cokolwiek nam tu nie przedstawisz i tak niczego nieudowodnisz mówisz filcowa uszczelka jest dobra ? to dlaczego nigdzie neistosuje sie jej w nowych oprawach ? prosta sprawa, byly tak zagnojone po krutkim czasie ze stracily by wszystkie swoje parametry świetlne... stosując uszczelkę nieuzyskasz w żaden sposob szczelnosci na poziomie IP6X (o drugiej cyfrze nawet niewspomne bo przed wodą to niechroni wcale...), kazda nowa oprawa pobije OURa na łeb , nierozumiem czemu tego tak bronisz... bo ci sie podoba ? mi sie łychy tez podobają ale wiem że to stare wyeksploatowane rupiecie ktore równiez maja mnóstwo wad, i niemoga dorównac zadnej nowej oprawie ktora ma specjalnie opracowaną optykę sczelność i duzo innych funkcji ktorych brakuje OURom i wielu innym klasykom, i nawet najbardziej odpicowany poprzerabiany OUR nigdy niebedzie potrafil tego co najnowsze oprawy wypuszczone przez renomowanych producentów :!:
zgadzam sie z lukiem, te złomy to moga oswietlac ogródki dzialkowe , jakies krutkie drogi gruntowe lub ewentualnie jak ktos woli swoje podwórko, ale z ulic powinny juz dawno zniknąć! chyba niemusze przypominac jak uciązliwe i niepraktyczne jest to w konserwacji :roll:
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez Luk » 6 kwietnia 2010, 10:41

Whites86 napisał(a):zgadzam sie z lukiem, te złomy to moga oswietlac ogródki dzialkowe , jakies krutkie drogi gruntowe lub ewentualnie jak ktos woli swoje podwórko, ale z ulic powinny juz dawno zniknąć! chyba niemusze przypominac jak uciązliwe i niepraktyczne jest to w konserwacji :roll:

Kilka lat temu na ogródkach działkowych koło mojego bloku wisiały OUR-125. Nie wiem, czy się nawet świeciły. W latach 80-tych chyba tak. ale około 2005 roku te OURy-125 zdemontowali wraz ze słupami :cry: I teraz nie ma na tych ogródkach żadnych opraw...

Mogliby chociaż tam dac następce OURa - OZS 125 - tak ta oprawa podobna do OUR-125 się nazywa?
Pozdrawiam, Łukasz
Luk

Zdjęcia: 765

Postprzez Whites86 » 6 kwietnia 2010, 10:42

Luk napisał(a):
Whites86 napisał(a):zgadzam sie z lukiem, te złomy to moga oswietlac ogródki dzialkowe , jakies krutkie drogi gruntowe lub ewentualnie jak ktos woli swoje podwórko, ale z ulic powinny juz dawno zniknąć! chyba niemusze przypominac jak uciązliwe i niepraktyczne jest to w konserwacji :roll:

Kilka lat temu na ogródkach działkowych koło mojego bloku wisiały OUR-125. Nie wiem, czy się nawet świeciły. W latach 80-tych chyba tak. ale około 2005 roku te OURy-125 zdemontowali wraz ze słupami :cry: I teraz nie ma na tych ogródkach żadnych opraw...

Mogliby chociaż tam dac następce OURa - OZS 125 - tak ta oprawa podobna do OUR-125 się nazywa?

OZS 70 ;)
lub OZR 125
Whites86

Postprzez oskard » 6 kwietnia 2010, 17:45

Luk, jak nie? ;) W Warszawie oświetlają kawałek wylotowej ulicy Wólczyńskiej :mrgreen: I w dodatku są odsunięte trochę od jezdni, ale że to nie dwupasmówka, to jakoś dają radę.
OBp, okej, ale sam mówisz że mają usyfione klosze i wiszą na co drugim, albo nawet na co trzecim słupie. To jest powód i kretynizm zarazem, po co w ogóle montować oprawy, jak oświetlają tylko wybrane 4 punkty na długiej ulicy :?: Tak sie robiło za czasów opraw żarowych, wtedy, tuż po wojnie była bida i dobrze było jak cokolwiek świeciło. Ale teraz takie przypadki powinno sie dogęścić, przywieszając oprawy do gołych słupów. A OUR mimo że nie jest oprawą świecącą pod siebie, bo rozrzuca światło naokoło, nie nadaje sie niestety do tego żeby oświetlać drogę na pół kilometra w każdy bok :mrgreen: ;) . To jest oprawa do stosowania w nowych normach (ustalonych po latach 70), na każdym słupie, a nie co trzecim. I dodatkowo trza o nią dbać, wiadomo, oprawa to nie człowiek - sama sie nie umyje i nie pójdzie do lekarza :D . A że u nas często jak powiesili, tak uznali że sprawa oświetlenia ulicy jest załatwiona, i konserwację przez lata ograniczano do wymiany zużytych lamp, no to czego sie spodziewać :| . OURy w większości, jak większość rzeczy w Polsce, zostały po prostu zapuszczone :x :|
A pytasz po co rtęć stosować... To mi sie wydaje pytanie ee...erotyczne, czy jakoś tak, zwłaszcza na tym forum :roll: - żEBY BYŁO PRZYJEMNIEJ I PIĘKNIEJ NA ULICY :!: :!: :P . Może niektórzy burmistrzowie miast, czy wójtowie gmin oprócz ekonomii biorą pod uwagę też estetykę, jak chyba prezydent Łodzi, Xboxc o tym pisał na wątku "Łódź". Soda nigdy nie dogoni rtęci we względach estetyki, dlatego ogród saski w Warszawie MIXy nadal oświetlają ;) . A w wielu wsiach nie stosuje sie MH zamiast rtęci, i nie wiem, czy kiedykolwiek będzie sie stosować, bo to bardzo drogie lampy, i wolą kupić sodówkę, a z tego bym sie nie cieszył :| . A LRF jest w ogóle najtańszy, dlatego to stosują, liczy sie za co kupić, a nie ile sie oszczędzi. Co takiemu wójtowi po tym, że będzie mieć oszczędności z wkręcenia MH, jak nie ma za co kupić takiej ilości, żeby choć dla połowy opraw starczyło :|
oskard

Zdjęcia: 29

Postprzez swietlik » 6 kwietnia 2010, 17:54

Whites86 napisał(a): i tak niczego nieudowodnisz mówisz filcowa uszczelka jest dobra ? to dlaczego nigdzie neistosuje sie jej w nowych oprawach ? prosta sprawa, byly tak zagnojone po krutkim czasie ze stracily by wszystkie swoje parametry świetlne... stosując uszczelkę nieuzyskasz w żaden sposob szczelnosci na poziomie IP6X (o drugiej cyfrze nawet niewspomne bo przed wodą to niechroni wcale...)

:arrow: Whites Filcowe uszczelki są stosowane w oprawach np. SL100, WSL-8 oraz były w SGS 201. Spełniają one znakomicie swoją funkcję, zapewniając szczelność komory lampowej. Jak nie wierzysz spytaj poznańskich fachowców oświetlenia ulicznego ;) na temat eksploatacji opraw SGS201.

W przypadku oprawy OUR-125 uszczelka filcowa była tandetnie przyklejona do ramy komory lampowej. Oprawa traciła szczelność bo ów uszczelka odpadała...
Zakład Energetyczny Poznań
Rejon Najwyższych Napięć
swietlik

Zdjęcia: 83

Postprzez Whites86 » 6 kwietnia 2010, 17:58

swietlik napisał(a): :arrow: Whites Filcowe uszczelki są stosowane w oprawach np. SL100, WSL-8 oraz były w SGS 201. Spełniają one znakomicie swoją funkcję, zapewniając szczelność komory lampowej. Jak nie wierzysz spytaj poznańskich fachowców oświetlenia ulicznego ;) na temat eksploatacji opraw SGS201.

to teraz juz wiem z kąd bierze sie tak niska jakość opraw WSL-8 i SL 100 :)
nieukrywajmy gumowa uszczelna spelnia tą role dużo lepiej, mozna dzięki niej uzyskać wyższy stopien szczelności oprawy , jak dla mnie im wyższy tym lepszy :)
swietlik napisał(a):W przypadku oprawy OUR-125 uszczelka filcowa była tandetnie przyklejona do ramy komory lampowej. Oprawa traciła szczelność bo ów uszczelka odpadała...

malo tego klosz wcale za dobrze do niej niedolegał, stalowa ramka lubila się poprostu odkształcać, ta uszczelka byla tam tak naprawde na sztukę :roll:
Whites86

Postprzez oskard » 6 kwietnia 2010, 18:06

Ale to są drobiazgi, choć istotne. Wystarczy to dopracować, i to niedużym kosztem - nawycinać masę nowych uszczelek, porządnym klejem przykleić, dobrze dopasować je do kloszy, i gitara ;) :)
oskard

Zdjęcia: 29

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zewnętrzne oprawy żarowe i wyładowcze