Świetlówka to pic na wodę!

Szeroko pojęte lampy fluorescencyjne

Re: Świetlówka to pic na wodę!

Postprzez mariano » 12 kwietnia 2010, 16:43

andrzejlisek napisał(a):
amisiek napisał(a):Już dzisiaj 20W MH startuje w 30 sekund - dla mnie jest to akceptowalne jako lampka biurkowa, tyle, że to trochę za dużo światła.

Tylko problemem jest przygotowanie oprawy pokojowej do zastosowania takich lamp.

Ja juz gdzies kiedys pisalem o tym pomysle zastosowania MH w domowych warunakach zamiast kompaktów ale post przeszedl bez echa.

Moglyby je zasilac takie same elektroniczne stateczniki jak w swietlówkach kompaktowych z gwintem edisonowskim i w krecac je dowolnie w kazdy kinkiet czy zyrandol.

Nie tylko do lampki biurkowej, mozna byloby oswietlac korytarz lub kuchnie, tam gdzie sie dlugo swieci. Dla mnie dlugi start bylby bez znaczenia, bo gdyby nawet odpalala minute, to przy ok 5 godzinach dziennego ciaglego swiecenia w kuchni, to nic.

Szkoda, ze nie ma takiej alternatywy tylko wprowadzaja na sile te ledy do których ja osobiscie nie mam przekonania.
mariano

Postprzez arw » 12 kwietnia 2010, 21:58

MH jako alternatywa kompaktu? Srednio to widzę.
Chyba, ze MH z dodatkiem xenonu, coś jak samochodowy HID. Tylko zeby Ra było ponad 90 i byłoby git.
Szybki zapłon + dobra barwa i mamy efekt.
arw

Zdjęcia: 0

Postprzez Whites86 » 12 kwietnia 2010, 22:07

patrząc realnie takie cos nigdy niewejdzie do produkcji, przynajmiej juz nie teraz gdy masowo wpychane są LEDy na rynek..
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez arw » 12 kwietnia 2010, 22:10

A są LEDy dające przynajmniej Ra=80 ?
Jak jest z ich widmem?

Ledy jakos mnei nie przekonują jako glowne zrodlo swiatla. Ostrzegawcze, dekoracyjne - owszem.
arw

Postprzez Whites86 » 12 kwietnia 2010, 22:14

arw napisał(a):A są LEDy dające przynajmniej Ra=80 ?
Jak jest z ich widmem?

Ledy jakos mnei nie przekonują jako glowne zrodlo swiatla. Ostrzegawcze, dekoracyjne - owszem.

mnie tez nie, uwazam ze to beznadziejne źródlo światla
jak sie ma do ich RA niemam pojęcia,
chodzilo mi jedynie ze pomysl z takim MH nigdy niewypali, mozemy co najwyżej pogdybac tutaj na forum co by było gdyby... :roll:
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez mariano » 13 kwietnia 2010, 16:59

arw napisał(a):MH jako alternatywa kompaktu? Srednio to widzę.
Chyba, ze MH z dodatkiem xenonu, coś jak samochodowy HID. Tylko zeby Ra było ponad 90 i byłoby git.
Szybki zapłon + dobra barwa i mamy efekt.

Dlaczego nie? Przeciez juz istnieja MH z jarznikiem ceramicznym malych mocy np Osram HCI-TC 20/830 WDL PB, lub HCI-TF 20/830 WDL PB,
i prosze z Ra powyzej 90 HCI-TF 35/930 WDL PB lub HCI-T 35/942 NDL PB
Mysle, ze technicznie mozliwe jest wyprodukowanie takich lamp zintegrowanych z zasilaniem.
No ale lobby ledowe wzielo góre :x
mariano

Postprzez elek » 13 kwietnia 2010, 18:04

Mysle, ze technicznie mozliwe jest wyprodukowanie takich lamp zintegrowanych z zasilaniem.

Tu masz przykład :)
http://www.lamptech.co.uk/Spec%20Sheets ... DMRi25.htm
Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic.
www.instagram.com/flurothyl
elek

Zdjęcia: 436

Postprzez qba » 15 kwietnia 2010, 17:12

Jakoś coraz bardziej się przekonuję, że te diody to jakaś pomyłka i na siłę są wciskane. Nie dość że paskudnie drogie to jeszcze świecą tak słabo, że poza oświetleniem dekoracyjnym i ręcznymi latarkami do niczego się nie nadają. Nie wyobrażam sobie czytania przy diodach Ta ich trwałość też jest przesadzona. W Kauflandzie w Zgorzelcu widziałem lampę diodową w bańce od żarówki, która miała 2 W, co miało być zamiennikiem żarówki...15W. Kosztowało to paskudztwo 79zł. To już wolę siedzieć w świetle 15stki za 1zł. Z kolei MH w mieszkaniu to fajne rozwiązanie. Zastosowany gdzieś gdzie nie trzeba często gasić i zapalać światła MH małej mocy sprawdzi się znacznie lepiej niż kompakt.
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM"
- ułatwia prace wykonywane w domu
- nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku
- stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku
qba

Zdjęcia: 1020

Postprzez arw » 15 kwietnia 2010, 18:41

Dla fanatyków światła, taki MH w mieszkaniu to niezły bajer.
Ale nie oszukujmy się. Współczesne kompakty, ktore sie odpalają z opoznieniem (preheating), dość drażnią ludzi, a co dopiero stabilizacja światła i jego jasnosci, która trwa parę minut ?
Jesli MH, to tylko HID. Cena tez odrazi. MH po prostu ma swoje przeznaczenie i tyle. Stosowanie tego w mieszkaniach jest imo naciagane na siłę.
arw

Postprzez DocBrown » 15 kwietnia 2010, 19:12

A ja nie zgadzam sie z tym, że diody są złe, wielekroć czytałem książki przy świetle LEDówki Daylight z trzonkiem GU10 i wcale wzrok mi się nie męczył, w samochodowym oświetleniu wnętrza już rok temu przeprowadziłem agresje na żarówki, żadna sie nie ostała, teraz dokupiłem sobie dodatkowe oprawy w rączkach w podsufitkę i jak je będe zakładać, to też od razu do każdej wrzucam 12szt daylightowych SFów :twisted:
Już 12 takich w oprawie w podsufitce sprawiło, że jest kilkakrotnie jaśniej niż przy marnej żarówce 10W :twisted:
DocBrown

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Świetlówki liniowe i kompaktowe