Świetlówka to pic na wodę!

Szeroko pojęte lampy fluorescencyjne

Re: Świetlówka to pic na wodę!

Postprzez andrzejlisek » 22 kwietnia 2010, 19:59

To juz chyba było powiedziane, ale przypomnę, że Kaszel z dużym trudem kupił sobie kompakty 840 chyba Osrama. Jednak te świetlówki dają nieco różowistofioletowy odcień, szczególnie, jak obok są dobre świetlówki liniowe 840. Jakby nie mogli dać tego samego luminoforu do obu typów świetlówek.
andrzejlisek

Zdjęcia: 96

Postprzez qba » 23 kwietnia 2010, 16:39

Zgadza się. mam wrażenie, że współczesne świetlówki liniowe mają lepszy luminofor od kompaktów.
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM"
- ułatwia prace wykonywane w domu
- nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku
- stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku
qba

Zdjęcia: 1020

Postprzez LUMILUXDELUXE » 30 kwietnia 2010, 12:48

Dwie sprawy. Pierwsza - co do świetlówek 9XX, polecam sklep interlumen.pl. Bardzo sprawnie i szybko się tam kupuje a wybór mają spory. Podobnie www.zdroweoswietlenie.pl

Co do świetlówek 840 'różowistych' i 'nieróżowistych'. Te różowiste mają Ra=85, a 'nieróżowiste' Ra=79, ale producenci uparcie oznaczają te drugie 840, choć powinni 740. Podobnie jest z kompaktami Philipsa oznaczonymi 865. W kartach katalogowych jest przy nich napisane Ra=77 (katalog papierowy a więc bardziej wiarygodny-rozsyłany do hurtowni), a więc powinny być oznaczone 765. Tak to więc firmy robią nas "w konia".

Świetlówki kompaktowe zintegrowane w barwie 950 produkuje tylko Narva i kosztują ok.100 zł, więc jak komuś zależy na Ra.90 (a ja to w zupełności popieram) niech instaluje liniowe. Ostrzegam jednak - świetlówki pięciopasmowe dają dużo mniej światła niż trójpasmowe!!
Można obecnie kupić dużo luksusowych opraw na świetlówki liniowe, przeznaczone do mieszkań. Są drogie ale wyglądają super.
Jeden szczegół: nikt nie pomyślał o produkcji świetlówek T5 HE (14,21,28,35W) w wersjach pięciopasmowych. Według mnie to błąd.

Jeżeli chodzi o świetlówki kompaktowe, większość firm uznaje produkowanie ich w innych barwach niż ciepłaza nieopłacalne, i mają rację. Philips i Osram robią je tylko dla lepszego wizerunku, by pochwalić się szerokim wyborem. Świetlówki zintegrowane stworzono przecież, aby zastąpić żarówki, a te zawsze były ciepłe. Nic więc dziwnego, że dominuje barwa 827. Szkoda tylko, że nie ma kompaktów 930. Świetlówki 930 dają światło nieporównywalnie lepsze niż 830 czy 827. Ale wtedy na opakowaniach widniałaby klasa wydajności energetycznej B, co pewnie odstraszyłoby większość klientów.
LUMILUXDELUXE

Zdjęcia: 0

Postprzez arw » 1 maja 2010, 11:57

LUMILUXDELUXE napisał(a):Można obecnie kupić dużo luksusowych opraw na świetlówki liniowe, przeznaczone do mieszkań. Są drogie ale wyglądają super.

Zapodaj jakąś propozycją, jak masz.
Prawda to, ze dają mniej swiatla (jakąś 1/3 mniej), zatem zrezygnowałem z 9xx, żeby nie dawać trzeciej świetlowki 36W w pomieszczeniu, mając obecnie mieszankę 865 i 840 po obu stronach pomieszczenia. Zamienie 865 na 840 i bedzie git.
T5 mnie calkiem rozczarowało, bo widnieją oprawy o mocach jakie napisałeś, a wybor swietlowek T5 jest z innego szeregu.

Aha i 840-tka Osramu Lumilux jest różowista, ale widac to tylko w odniesieniu swiecącej 865.
arw

Postprzez LUMILUXDELUXE » 4 maja 2010, 15:24

arw napisał(a):
LUMILUXDELUXE napisał(a):Można obecnie kupić dużo luksusowych opraw na świetlówki liniowe, przeznaczone do mieszkań. Są drogie ale wyglądają super.

Zapodaj jakąś propozycją, jak masz.
Prawda to, ze dają mniej swiatla (jakąś 1/3 mniej), zatem zrezygnowałem z 9xx, żeby nie dawać trzeciej świetlowki 36W w pomieszczeniu, mając obecnie mieszankę 865 i 840 po obu stronach pomieszczenia. Zamienie 865 na 840 i bedzie git.
T5 mnie calkiem rozczarowało, bo widnieją oprawy o mocach jakie napisałeś, a wybor swietlowek T5 jest z innego szeregu.

Aha i 840-tka Osramu Lumilux jest różowista, ale widac to tylko w odniesieniu swiecącej 865.

1. Nie mam konkretnych propozycji, ale jest sporo salonów typowo wnętrzowych, także w Ikei można dostać znakomite oprawy na świetlówki liniowe.
2. Jeżeli mieszasz świetlówki różnych barw w jednym pomieszczeniu, zawsze będziesz odnosić mylne wrażenie co do ich "bieli". Jeżeli na przykład umieścisz świetlówkę 840 ze świetlówką 865 lub 827, 840 zawsze będzie wydawać się fioletowa, zaś 827 żółta a 865 niebieska. Generalnie nie powinno się mieszać różnych barw świetlówek, aby nie doprowadzić do pstrokacizny kolorystycznej oświetlenia. Ale masz rację, są różne świetlówki 840, te różowawe mają nieco lepsze Ra i pewnie dlatego są popularniejsze. Problem wynika z tego, że światło świetlówki składa się tak naprawdę tylko z trzech barw, odpowiednio zmieszanych, tak by uzyskać pożądany odcień barwy białej. W przypadku świetlówek 8XX, niedoskonałości są bardzo widoczne, dlatego osoby na to wyczulone powinny stosować świetlówki pięciopasmowe. Jeśli na przykład kupisz sobie rury 940, na pewno zauważysz, że są dużo lepsze.
LUMILUXDELUXE

Postprzez arw » 4 maja 2010, 20:23

Jak popatrze w sufit to fakt, mam dwa kolory - rozowy i niebieski.
Ale to połączenie akurat bardzo mi sie podoba, te barwy sie jakos mieszają i koncowy efekt jest zaskakujący.
Moze dlatego, że kazda, pomimo, ze mają tylko 3 pasma, te pasma sa rozne dla obu typów (865 i 840) i w sumie mam jakby 6 pasm? ;)

Po prostu rura 865 uzupełnia to, czego brakuje 840-tce, a 840-tka uzupelnia to, czego brakuje 865. Na dole mam fajnie, biało, wyraźnie.
Wadą tego rozwiazania jest to, ze miesza sie tylko w srodku pomieszczenia. W koncach pokoju dominuje barwa tam, gdzie jasniej.

Aha, i nie ma nudy w pokoju. Posiedze chwile blizej barwy 840, odkrecam sie, wchodzę w odcienie 865 i juz sie swiat zmienia :lol:
arw

Postprzez LUMILUXDELUXE » 4 maja 2010, 20:33

Kiedyś myślałem podobnie jak ty i umieściłem w oprawie świetlówki 830 i 865. Jak wiadomo, świetlówkom 830 brakuje głównie błękitnej części widma, a 865 - czerwonej. Niestety tego typu synteza nie zastąpi świetlówki o Ra-98 :) To nie takie proste. Ale jeżeli takie połączenie odpowiada Ci, to czemu nie.
Gdzieś w swoich poradnikach firma Osram radzi, by w gabinetach obróbki graficznej w wypadku potrzeby idealnego odzwierciedlania kolorów zainstalować większą ilość opraw podwójnych i wymieszać w nich świetlówki 950 i 865. Podobno to pozwala na uzyskanie pełnego widma.
LUMILUXDELUXE

Postprzez arw » 4 maja 2010, 23:27

LUMILUXDELUXE napisał(a):Ale jeżeli takie połączenie odpowiada Ci, to czemu nie.

;) To rozwiazanie tymczasowe tylko. Tak kombinuje, bo wiadomo, ze światła "de luxe" tym nie uzyskam :-)
Kupię te 95x i dołożę trzecią swietlowke, bo obecnie 6000lm wydaje się niby wystarczająco, ale gdzieś mam jakiś niedowład wzrokowy. Moze to kwestia mniejszego Ra. No nic, zobacze, przekonam się.

Pytanie co lepiej:
958 Narvy bio vital
954 osram de luxe
958 philips grafica ?
arw

Postprzez Whites86 » 5 maja 2010, 07:24

ja bym obstawil na tego osrama de luxe
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404