Świetlówka to pic na wodę!

Szeroko pojęte lampy fluorescencyjne

Re: Świetlówka to pic na wodę!

Postprzez KaszeL » 13 maja 2010, 12:49

Czy ja wiem czy tak dużo? Na razie 7,5%, z tego co pamiętam najlepsi producenci zakładają 10% awarii w czasie obowiązywania gwarancji.
Uwaga zły, zły admin. W razie problemów szukaj pomocy u dobrego -> neon44
KaszeL
Site Admin

Zdjęcia: 534

Postprzez Utilizer » 17 maja 2010, 19:08

Utilizer

Zdjęcia: 2797

Postprzez Michal » 19 maja 2010, 23:11

Witam,niedawno miałem okazję uczestniczyć w Konferencji Naukowo-Technicznej zorganizowanej przez poznański oddział SEP p.t "Energooszczędność w Oświetleniu".Swoje referaty przedstawiało wiele autorytetów techniki świetlnej,min.prof.Wojciech Żagan z Politechniki Warszawskiej.Wygłosił on bardzo interesujący referat na temat energooszczędności i jakości świetlówek kompaktowych.Chciałbym przedstawić bardzo ciekawą tabelę prezentującą najważniejsze cechy i parametry świetlówek-porównanie dla trzech typów źródeł światła -świetlówek najwyższej jakości,świetlówek słabych i żarówek.Jak widać z poniższej tabeli oceniając świetlówki kompaktowe trzeba postrzegać te z najwyższej półki - renomowanych producentów jaki i te,które na pewno nie powinny być nazywane energooszczędnymi. ;)

Obrazek
Michal

Zdjęcia: 323

Postprzez DocBrown » 19 maja 2010, 23:43

Wychodzi jednak na to, że żarówka to najgorsze dziadostwo, bo nawet najtandetniejszy kompakt da więcej światła :twisted:
DocBrown

Postprzez KaszeL » 20 maja 2010, 10:23

Idąc Twoim tokiem rozumowania, to SOX powinien być najlepszy - da najwięcej światła.
KaszeL
Site Admin

Postprzez DocBrown » 20 maja 2010, 10:26

KaszeL napisał(a):Idąc Twoim tokiem rozumowania, to SOX powinien być najlepszy - da najwięcej światła.

Ale ja nie mówię o totalnie dziadowskim świetle :lol:
Dla mnie dla świetlówki minimum to RA=70, więcej oczywiście mile widziane, aczkolwiek 70 mi wystarcza :P
DocBrown

Postprzez KaszeL » 20 maja 2010, 11:52

No to tyle mają te dziadowskie kompakty właśnie, okolice Ra = 70
KaszeL
Site Admin

Postprzez qba » 20 maja 2010, 16:55

Bardzo ciekawe i mądre rzeczy.jak widać w niektórych punktach żarówka przewyższa kompakty, chociażby wrażliwość na niską temperaturę. Udowadnia to, że unijna dyrektywa jest kretyńskim wymysłem i chodzi w niej tylko o interesy koncernów oświetleniowych Ciekawe że nawet najbardziej dziadowskie kompakty mają podaną na opakowaniu klasę energetyczną A,co jest kompletną bzdurą i wprowadzaniem klientów w błąd. Rtęć i halofosforany. I niech mi ktoś powie, że kompakty są ekologiczne...
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM"
- ułatwia prace wykonywane w domu
- nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku
- stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku
qba

Zdjęcia: 1020

Postprzez DocBrown » 20 maja 2010, 17:57

qba napisał(a):Bardzo ciekawe i mądre rzeczy.jak widać w niektórych punktach żarówka przewyższa kompakty, chociażby wrażliwość na niską temperaturę. Udowadnia to, że unijna dyrektywa jest kretyńskim wymysłem i chodzi w niej tylko o interesy koncernów oświetleniowych Ciekawe że nawet najbardziej dziadowskie kompakty mają podaną na opakowaniu klasę energetyczną A,co jest kompletną bzdurą i wprowadzaniem klientów w błąd. Rtęć i halofosforany. I niech mi ktoś powie, że kompakty są ekologiczne...

Ekologiczne to może i nie, ale z pewnością ekonomiczne 8-)
DocBrown

Postprzez max » 20 maja 2010, 17:59

Powinny mieć 80 i to już naprawdę dobrze świeci. I jak wycofali świetlówki co mają mniej niż 80 te liniowe to i takich nie powinni robić. 70 Ci starcza do czasu aż zobaczysz 80. Kup 865 jak lubisz takie światło i zobaczysz jak to świeci. Będzie więcej lm i ładniejsze światło. Mi tam takie światło przeszkadza. Dobrze że wycofują te gorsze świetlówki. Za to żarówek szkoda bo mimo małej skuteczności świeciły naprawdę ładnie.
max

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Świetlówki liniowe i kompaktowe