cieszyn napisał(a):Pełen hardcore to pierwsze kalkulatory z wyświetlaczem koloru czerwonego, nie ma już dziś chyba szans je ujrzeć, były potem także w zegarkach elektronicznych naręcznych, pamiętam z jakim szacunkiem oglądaliśmy je po raz pierwszy, nie wiem, jak były zrobione, ale dawały chyba inne światło niże obecnie dają LED-y
andrzejlisek napisał(a):Co do zegarków, to ja się nie spotkałem, ale słyszałem, że gdzieś pomiędzy 1970, a 1989 istniały takie zegarki elektroniczne z wyświetlaczem prawdopodobnie LED, świecącym na czerwono. Najciekawszą rzeczą w tych zegarkach było to, że normalnie nic nie wyświetlały. A żeby odczytać godzinę, to wciskało się przycisk i wyświetlacz się włączał i wyświetlał aktualną godzinę. Jak sę puściło przycisk, to wyświetlacz przestał wyświetlać. Mówiło się, żeby nie trzymać włączonego wyświetlacza za długo ze względu na to, że wyświetlacz był ponoć dużym pożeraczem energii z baterii.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości