[Mesko] ORZ-6 i ORZ-7 - oprawy łyżkowe - różne wersje

Dyskusje na temat opraw oświetleniowych, które wykorzystują żarowe i wyładowcze źródła światła.

Re: [Mesko] ORZ 7 i ORZ 6 Rózne wersje opraw

Postprzez leon0785 » 25 maja 2010, 17:45

Michal napisał(a):
DocBrown napisał(a):
DocBrown napisał(a):Ja mam nadzieje, że w tych oprawach są właściwe źródła światła :)

W niektórych łychach świecą lub świeciły lampy z mieszaniną Penninga, wiem, bo widziałem z oddalonej drogi.

No to bardzo niedobrze :evil:

Nie martw się do 2015 roku zostaną wycofane lampy z mieszaniną Peninga oraz rtęciówki.

Czyli koniec klasyków i lamp rtęciowych jest już bliski. Czeka nas ponura pomarańczowa rzeczywistość bo nie wydaje mi się aby MH zdominowały oświetlenie tak szeroko jak zrobiły to lampy sodowe :|

Whites wspaniałe zdjęcia i łyżki z Gdańska :)
leon0785

Postprzez mateusz » 25 maja 2010, 20:24

Oby nie. Pamiętajcie, że rtęć to nie tylko klasyki...Oby to rozporządzenie nie weszło w życie.
Pozdrawiam ,
mateusz

Zdjęcia: 544

Postprzez neon44 » 25 maja 2010, 22:54

DocBrown napisał(a):Chyba że przedtem rozpadnie się ta złodziejska organizacja :twisted:
Ja mocno wierze w to że jeszcze za mojego życia unia upadnie, dobrze by było gdyby to nastąpiło przed rokiem 2015, a najlepiej gdyby euro nigdy nas nie dosięgnęło, brońmy Polskiej złotówki :!:

Doc Twój radykalizm mnie przeraża :mrgreen:
Fanatyk opraw ulicznych

Zrobiłem już 5564 zdjęcia opraw oświetleniowych
neon44
Site Admin

Zdjęcia: 62

Postprzez oskard » 25 maja 2010, 23:28

Ale ma rację, dlaczego mamy swoje piękne pieniądze, z godłem narodowym wymieniać? :evil: To jak wyrzeczenie się tożsamości!! A wracając do tematu, mam pytanie do szpecjalistów, którzy w tym siedzą: Czy wstrzymają sprzedaż i produkcję wszystkich rtęciówek, czy tylko wyższych i średnich mocy :?: . Miejmy nadzieję że jeżeli już, to wycofają te wysokie, jak 1000W i 700W (szkoda, ale i tak już sie ich prawie nie używa), lepsze to niż wycofanie wszystkich, jeżeli wycofają je wszystkie to... trza poczekać, i wspierać szybkie pojawienie się diod :| ...albo do naszej drużby na wschód wyjechać, żeby przeczekać czas ekspansji sody na Polskę :mrgreen: . Myślę że w Rosji rtęciówki będą używane jeszcze przynajmniej 100 lat :)
oskard

Zdjęcia: 29

Postprzez mateusz » 26 maja 2010, 09:11

700 i 1000 to chyba już teraz są praktycznie wycofane... Oby tylko nie wycofali 125W bo to podstawowa lampa w Olsztynie w parkach, na starówce i wielu osiedlach...
Pozdrawiam ,
mateusz

Postprzez mateusz » 26 maja 2010, 09:13

oskard napisał(a):Ale ma rację, dlaczego mamy swoje piękne pieniądze, z godłem narodowym wymieniać? :evil: To jak wyrzeczenie się tożsamości!! A wracając do tematu, mam pytanie do szpecjalistów, którzy w tym siedzą: Czy wstrzymają sprzedaż i produkcję wszystkich rtęciówek, czy tylko wyższych i średnich mocy :?: . Miejmy nadzieję że jeżeli już, to wycofają te wysokie, jak 1000W i 700W (szkoda, ale i tak już sie ich prawie nie używa), lepsze to niż wycofanie wszystkich, jeżeli wycofają je wszystkie to... trza poczekać, i wspierać szybkie pojawienie się diod :| ...albo do naszej drużby na wschód wyjechać, żeby przeczekać czas ekspansji sody na Polskę :mrgreen: . Myślę że w Rosji rtęciówki będą używane jeszcze przynajmniej 100 lat :)

No niestety... jak chcemy się integrować z Europą, dążyć do całkowietgo zaniechania granic to coś za coś :( Ale niech to się nie odbywa kosztem....rtęci :!:
Przecież rtęć widziałem nawet w Hiszpanii na reprezentacyjnym deptaku i w oprawach podobnych właśnie do naszych łyżek (wyglądają jak same odbłyśniki od naszych łyżek) to były prawie przy głównej drodze .
Pozdrawiam ,
mateusz

Postprzez oskard » 26 maja 2010, 17:23

Ja myślę że jednak przyhamują, bo przecież Niemcy, są krajem chyba 2x bardziej urtęciowionym od nas, wiele państw jeszcze używa rtęci. Z tym że w wielu np. zabytkowych oprawach mogą zrobić MH, a to co niezabytkowe, wywalić :( ...
Poza tym ja właśnie dlatego nie chciałem tej całej integracji, bo wiedziałem że oprócz masy unieruchamiających, debilnych przepisów, UE przyniesie też w dalszej perspektywie zatarcie granic narodowości, kultury itd. No ale wszyscy chcieli "keine grenzen" :evil: :( ... Teraz nawet jakbyśmy większością chcieli wyjść z tego "paktu z diabłem", to już sie nie da, chyba że stać nas nagle będzie na astronomicznie wielkie odszkodowanie, za rezygnację...
oskard

Postprzez qba » 28 maja 2010, 17:49

gallery/image_page.php?album_id=174&image_id=11280
Zgorzelec ul Lubańska, kwiecień 2010r. To jakby miejska obwodnica, a ciągle oświetlona łyżkami. na dość długiej ulicy jest 1 strada, 1 malaga i 1 OURW. Już w 2005r dziwiłem się, że te łyżki jeszcze tam wiszą.
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM"
- ułatwia prace wykonywane w domu
- nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku
- stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku
qba

Zdjęcia: 1020

Postprzez oskard » 28 maja 2010, 18:15

Piękne :!: :) . Taka ważna ulica, a wciąż rtęciowa :!: . Cudownie musi tam być w nocy, albo jadąc tamtędy :)
oskard

Postprzez OBp » 28 maja 2010, 22:11

ORZ 7 wersja 3 :)
Obrazek
Pozdrawiam
OBp

Zdjęcia: 666

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zewnętrzne oprawy żarowe i wyładowcze