[Poznań] Oświetlenie miasta w XX wieku

Historia oświetlenia polskich miast i realizowane inwestycje oświetleniowe

Re: [Poznań] Oświetlenie miasta w XX wieku

Postprzez Michal » 2 czerwca 2010, 21:51

leon0785 napisał(a):Michał przepiękne zdjęcia z Poznania nam tu pokazałeś :)
Niesamowite są te słupy i wysięgniki i do tego te samochody. Na pierwszym foto widzę, że się załapała m.in. stara Skoda Octavia, Warszawa Pick-up i Wołga-Gaz 21. Fenomenalny klimat lat 60. A drugie foto i te kosmiczne wysięgniki widzę pierwszy raz na oczy kosmos :shock:

Dokładnie tak Leonie.Te klasyki polskiej motoryzacji i świetlówki na ulicach....
Michal

Zdjęcia: 323

Postprzez OBp » 2 czerwca 2010, 21:52

Michal, dasz foto tych słupów z drugiego zdjęcia z SGSami? :)
Pozdrawiam
OBp

Zdjęcia: 666

Postprzez Michal » 2 czerwca 2010, 22:07

OBp napisał(a):Michal, dasz foto tych słupów z drugiego zdjęcia z SGSami? :)

Niestety nie mam,ale nie ma problemu -w wolnej chwili podjadę i cyknę.Zamiast tego na pocieszenie jeszcze jedna fotka z Placu Wolności przy budynku" Arkadii" ;)

Obrazek
Michal

Postprzez oskard » 2 czerwca 2010, 22:07

Świetne, te wysięgniki nadawały tym latarniom znaczniej bardziej kosmiczny wygląd niż jakieś tam dzisiejsze aluminiaki ;) ...do tego z eurostreetami :mrgreen: . Kiedyś - to był kosmos :!: :) . I piękne, a nie karykaturalne oblicze nowoczesności.
oskard

Zdjęcia: 29

Postprzez leon0785 » 2 czerwca 2010, 22:11

Wow Super :!:
Michał zapewne pamięta jak to wszystko jeszcze świeciło. Dobrze, że chociarz zdjecia są.
leon0785

Postprzez Michal » 2 czerwca 2010, 22:30

leon0785 napisał(a):Wow Super :!:
Michał zapewne pamięta jak to wszystko jeszcze świeciło. Dobrze, że chociarz zdjecia są.

No nie,aż tak stary nie jestem :D Pamiętam za to przewieszki z OUSFami na uliczkach przyległych do Starego Rynku które wisiały jeszcze do połowy lat dziewięćdziesiątych XX wieku.Na zdjęciu przewieszka z ul.Wodnej ;)

Obrazek
Michal

Postprzez leon0785 » 2 czerwca 2010, 22:39

Michal napisał(a):
leon0785 napisał(a):Wow Super :!:

No nie,aż tak stary nie jestem :D Pamiętam za to przewieszki z OUSFami na uliczkach przyległych do Starego Rynku które wisiały jeszcze do połowy lat dziewięćdziesiątych XX wieku.Na zdjęciu przewieszka z ul.Wodnej ;)

Wiem :D
Ale liczyłem, że te OUSF-y dotrwały do lat 80 i miałeś je okazje zobaczyć na własne oczy. Szkoda długo sobie nie powisiały.
leon0785

Postprzez OBp » 2 czerwca 2010, 22:50

Michał, skąd masz tyle starych fot? Odkopałeś jakiś album rodzinny? :mrgreen:
Pozdrawiam
OBp

Zdjęcia: 666

Postprzez Michal » 2 czerwca 2010, 23:04

OBp napisał(a):Michał, skąd masz tyle starych fot? Odkopałeś jakiś album rodzinny? :mrgreen:

Mam jeszcze wiele różnych zdjęć i albumów z Poznania.Interesuję sie tematyką związaną z historią Poznania - szczególne oświetlenia ulicznego w latach 1949 czyli po odbudowie miasta do lat osiemdziesiątych XX wieku.Na przyszły tydzień postaram się przygotować rarytas-kolorowe zdjęcia poznańskich neonów z lat sześćdziesiątych i siedemdziesiątych XX w. ;)
Michal

Postprzez Utilizer » 3 czerwca 2010, 11:20

leon0785 napisał(a):Michał przepiękne zdjęcia z Poznania nam tu pokazałeś :)
Niesamowite są te słupy i wysięgniki i do tego te samochody. Na pierwszym foto widzę, że się załapała m.in. stara Skoda Octavia, Warszawa Pick-up i Wołga-Gaz 21. Fenomenalny klimat lat 60. A drugie foto i te kosmiczne wysięgniki widzę pierwszy raz na oczy kosmos :shock:

Zgadzam się z Leonem w 100%, te OUSF są świetne

OBp napisał(a):Extra zdjęcia Michal :)
Dwie oprawy OUSF 4x40W (czyli 8x40W) ciągnęły razem 320W, czyli o 80W mniej niż soda 400W, a ulica na pewno była lepiej oświetlona :)

Hmm no niewiem czy lepiej, wydaje mi się że świeciłoby to gdzieś tak jak LRF 400W, z tym że LRF w oprawie np. łyżce będzie o wiele łatwiej skierować światło na ulice, niż z 4 długich rur, a przecież OUSF nie miał odbłyśników i sporo światła uciekało
Utilizer

Zdjęcia: 2797

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Miasta polskie