[Kraśnik] Oświetlenie zewnętrzne

Historia oświetlenia polskich miast i realizowane inwestycje oświetleniowe

Re: [Kraśnik] Oświetlenie zewnętrzne

Postprzez elektryk » 15 czerwca 2010, 17:15

Przegląd zmian w Kraśniku Fabrycznym.

Ul. Szpitalna. Były tu na co drugim słupie Kwadratówki z 1986 r. reszta to SGS 203/150 W. Fociłem je. SGS-y przeniesiono do Kraśnika Starego na Lubelską, a Kwadratówek się pozbyto :x Dodatkowo wymieniono oprawy na części ulic Sikorskiego i Mickiewicza. Zastosowano ok. 30 opraw Rubycon/150 W.
Obrazek

Duet kwadratówek z tego słupa jest na oprawy.info
Obrazek
Obrazek

Al. Niepodległości. Tego im nie podarowałem :!: :!: Były tu najwspanialsze oprawy sodowe. Były to pierwsze oprawy sodowe w mieście i dobiegały do 30-stki. Założyli drugie ok. 40 Rubyconów 150 W. Trochę lipton że tylko tyle - jest to główna ulica dzielnicy. Z drugiej strony oświetla porównywalnie z Kwadratówkami, które miały 400 W, ale już stare odbłyśniki. Nie są złe napewno lepsze od Jetów aczkolwiego wolę SGS 203.
Obrazek
Obrazek

Wybudowano już ulicę Graniczną. Ruch jeszcze mały, bo jeszcze budowana jest kolejna część ulicy. Zastosowano Traffice 150 W. Te oprawy to strzał w 10 tylko cena dodaje jeszcze do tego 2 zera.
Widok w kierunku wschodnim (był kawałek oświetlenia ORZ 6/1.)
Obrazek

Widok w kierunku zach. (nie było oświetlenia)
Obrazek

Zbliżenie. Już widziałem dwie zczerniałe WLS-y.
Obrazek
Obrazek

Boczna Granicznej. Pierwszy tego typu montaż opraw. 100 W.
Obrazek
Elektromonter PE
elektryk

Zdjęcia: 1295

Postprzez OBp » 15 czerwca 2010, 17:25

Super :!: Zmianę kwadratówek jak najbardziej popieram, 250W mniej na oprawę :) To oświetlenie na Granicznej też fajne :)
Pozdrawiam
OBp

Zdjęcia: 666

Postprzez elektryk » 15 czerwca 2010, 17:29

Kolejna porcja.
Obrazek

W dalszej części Granicznej jeszcze budowa ulicy. Na osłodę ostatnie tygodnie łyżek. Co ciekawe na zbudowanej już części ulicy, gdzie została napowietrzna nie ucięli linki ośw.
Obrazek

Fundamenty pod słupy.
Obrazek
Obrazek

Na Gmeinera, bocznej Granicznej zostały jeszcze Strady. Na ulicy Krasińskiego zostały jeszcze Strady 400 na takich samych słupach oraz ostatnia Kwadratówka w oświetleniu ulicznym na dzielnicy.
Obrazek
Obrazek

Szkoda, że nie pozdejmowali SL-100/250 W, których w zachodniej części dzielnicy pełno. Klosze od nich tak się poupalały, że część klosza zwisa z reszty na "jednym włosku" a mają zaledwie 11 lat. Na focie tego nie widać.
Obrazek

Zad. nr 10 z przetargu http://www.przetargi.egospodarka.pl/337 ... 010_2.html - Wykonane :!:
Obrazek

Jeszcze 2 Kwadratówki obok Starostwa przy Niepodległości zostały.
Obrazek

A jeszcze rok temu Al. Niepodległości wyglądała tak:
Obrazek
Elektromonter PE
elektryk

Zdjęcia: 1295

Postprzez oskard » 15 czerwca 2010, 18:26

Powiem tak, te na Granicznej jedyne co mają fajne, to kształt wysięgników - łądnie, łukowato wygięte. Natomiast porównanie sylwetki opraw traffic z kwadratówką czy łyżką, wychodzi 1:6 albo więcej, dla traffica :roll:
oskard

Zdjęcia: 29

Postprzez OBp » 15 czerwca 2010, 19:38

Eee tam, jest fajnie :P
Pozdrawiam
OBp

Postprzez oskard » 15 czerwca 2010, 19:47

Żeby tam jeszcze było MH... to jeszcze od bidy, w nocy można by było powiedzieć, że jest fajnie. Jednak na 97% jestem pewien, że tam jest soda, i to waląca po oczach :roll: . Ach... to już nie to co łagodnie świecąca, uspokajająca rtęć :|
Ale tak jak mówię, wygięcie wysięgników mi się podoba :). Tylko oprawy mogli dać ładniejsze, np. Novum, albo nawet już te rubycony, czyli oprawy "normalnie" montowane do wysięgnika, a nie tak jakuś..."koślawo" :mrgreen: . Czy na prawdę nikt z projektantów tego nie widzi, jak okropnie wygląda takie mocowanie? :roll:
oskard

Postprzez OBp » 15 czerwca 2010, 19:57

Oskard, to zależy od gustu ;) Mi się Traffic i to jego mocowanie podoba :) Ale mocowanie Malagi 2 już nie, jest za duże :|
Pozdrawiam
OBp

Postprzez oskard » 15 czerwca 2010, 20:11

Noo, chociaż to :roll: ;) Dla mnie w ogóle nie jest to powiedzmy... najzgrabniejsze. Przyznasz że mimo wszystko, tradycyjne mocowanie o wiele lepiej wygląda, zwłaszcza na smukłych, nowoczesnych słupach. Poza tym oprócz tego mocowania dla mnie traffic wygląda z daleka jak białe pudło :roll: . Trumna niby też lekko pudełkowata jest, ale ma to coś... tą grację i smukłość jak Polonez "Borewicz" :) . To tak jak Poloneza porównać z nowym, cegłowatym Chryslerem 300M, czy LHS. Polonez przy nim to strzała, a tamtego tylko chromy ratują ;)
oskard

Postprzez OBp » 15 czerwca 2010, 20:16

Ja też wolę zgrabne oprawy, ale Traffic i tak mi się podoba :)
Oskard, mi się takie właśnie cegłowate nowe samochody podobają :) Naprzykład Audi Q7 :)
Pozdrawiam
OBp

Postprzez neon44 » 15 czerwca 2010, 22:53

a ja się łudziłem, że na Lubelszczyźnie klasyki pozostaną jeszcze 10 lat.
Fanatyk opraw ulicznych

Zrobiłem już 5564 zdjęcia opraw oświetleniowych
neon44
Site Admin

Zdjęcia: 62

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Miasta polskie