[Mesko] OUR-125

Dyskusje na temat opraw oświetleniowych, które wykorzystują żarowe i wyładowcze źródła światła.

Re: [Mesko] OUR-125

Postprzez OBp » 16 czerwca 2010, 19:10

Może i przestarzałe, ale dobrze świecą i nie łapią syfu :)
Pozdrawiam
OBp

Zdjęcia: 666

Postprzez leon0785 » 16 czerwca 2010, 19:23

Ale jest już ich za dużo w skali kraju i oglądanie ciągle tych samych opraw stało się już nudne.
Czasami jak jade przez Polske i patrze to z nowych opraw widzę tylko malaga malaga (malag jest najwięcej masakra) leda jakaś luna sie napatoczy albo SGS203 tak jakby innych opraw nie było a przecierz są i to cała masa. Brak różnorodności jest jest po prostu smutny i monotonny :| Rozumiem, że wszytko przemija są nowe technologie i trzeba modernizować ale niech to się robi z głową i w sposób estetyczny a nie wszędzie identycznie ;)
leon0785

Postprzez mateusz » 16 czerwca 2010, 19:32

Tak... coś o tym wiem .....nadmiar SGSów jest męczący :x ale koniec już off-topicu ;)
Pozdrawiam ,
mateusz

Zdjęcia: 544

Postprzez oskard » 17 czerwca 2010, 23:37

Ale jak dla mnie onyx ma najważniejszą wadę, nie tyle konstrukcyjną, co... jak by to powiedzieć... ideologiczną :mrgreen: . Mianowicie to, że nie jest polski :| . Co to, nie mamy swojego przemysłu? Trzeba wspierać krajowe :!: :) . Dlatego jeżeli już to bym widział tam Novum, albo ewentualnie OURd /OUSd. Choć ja bym zrobił inaczej (wiem że tylko ja, a nie firmy konserwatorskie :( ) - zdjął bym ją, wyjął wszystko ze środka i wyczyścił na błysk, poskładał, zapodał nowiuśkiego LRFa, i by było git ;) . Jak po wyjściu z fabryki. Widzieliście co Doc zrobił z takiej "padaki" :?: ;) . Tylko wiem, że tak sie cackać z takimi oprawami mogą tylko pasjonaci :| :( ...
Whites, to samo, co w zardzewiałej, aż dziurawej najstarszej łyżce ;)
oskard

Zdjęcia: 29

Postprzez OBp » 18 czerwca 2010, 07:21

Jak już wcześniej pisałem, nie interesuje mnie gdzie została wyprodukowana oprawa, ważny jest jej wygląd, jakośc i energooszczędnośc :)
Pozdrawiam
OBp

Zdjęcia: 666

Postprzez DocBrown » 18 czerwca 2010, 15:11

Już lepiej zamiast OUSd (Ledy) dać Stradę 150W jak koniecznie chce sie polski przemysł wesprzeć :roll:
ONYX mnie się nie podoba :twisted:
DocBrown

Postprzez Whites86 » 18 czerwca 2010, 15:18

a mnie sie podoba :mrgreen: i chetnie bymt a oprawe tam widzial ;) no moze SHZ 43 też ;)
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez oskard » 18 czerwca 2010, 22:57

Wiesz, ale strada nie na każdy słup pasuje. Na ten, mimo że wysoki, byłaby za duża, za gruba. On jest jakiś cienki, wysięgnik długi, smukły... kiepsko by to w proporcjach wyglądało :| . A OURd nie jest taka zła, w końcu to rtęciowa odmiana Ledy, więc w nocy jeszcze ujdzie. Można by tam też polską, i do tego śliczną oprawę dać - OZS70. To godny następca OURa :)
Onyx jak dla mnie pasuje tylko na wysokie aluminiaki, oprawa musi pasować do słupa, a nie tylko dobrze świecić. Onyx by tam wyglądał pomyłkowo trochę :roll: ...
oskard

Postprzez leon0785 » 18 czerwca 2010, 23:25

oskard napisał(a):Wiesz, ale strada nie na każdy słup pasuje. Na ten, mimo że wysoki, byłaby za duża, za gruba. On jest jakiś cienki, wysięgnik długi, smukły... kiepsko by to w proporcjach wyglądało :| . A OURd nie jest taka zła, w końcu to rtęciowa odmiana Ledy, więc w nocy jeszcze ujdzie. Można by tam też polską, i do tego śliczną oprawę dać - OZS70. To godny następca OURa :)
Onyx jak dla mnie pasuje tylko na wysokie aluminiaki, oprawa musi pasować do słupa, a nie tylko dobrze świecić. Onyx by tam wyglądał pomyłkowo trochę :roll: ...

Ale OZS-70 już nie produkują od kilku lat :roll:
leon0785

Postprzez oskard » 18 czerwca 2010, 23:34

Taaak, to niestety - smutna prawda :( . Ale nie jest jakaś muzealna w technologii, więc mogli by ją dalej stosować, na pewno jakieś leżaki mają, albo nawet wznowić produkcję, szkoda że o tym nie pomyślą :|
oskard

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zewnętrzne oprawy żarowe i wyładowcze