Motoryzacja (technika, porady, opinie, historia)

Dyskusja na tematy dowolne

Motoryzacja (technika, porady, opinie, historia)

Postprzez leon0785 » 22 czerwca 2010, 19:25

Ponieważ temat gorący i interesujący to mamy nowy wątek Motoryzacja. Piszcze tutaj wszystko o motoryzacji.
O konkretnych markach i modelach samochodów, co was boli, co wam się podoba a co nie o technice motoryzacyjnej o poradach praktycznych o starej i nowej motoryzacji.

Ale Maluch i tak jest lepszy od Daci czy Zaporożca 8-)

DocBrown napisał(a):
Luk napisał(a):Też lubię niektóre starsze samochody (takie z lat 1990 - 1995) no ale bez przesady... lepsze są nowsze

No bez jaj :lol:
Ja mam Audi 80 B3 1,6 Turbo D, rocznik 1989 i jest lepszy od wielu współczesnych samochodów :twisted:
Również inne Audi, oraz VW, czy też Mercedesy z przełomu lat 80 i 90 to świetne auta, którym wiele współczesnych nie dorasta do pięt :twisted:

I tu się zgadzam to prawda samochody z grupy VW do połowy lat 90 były całkiem niezłe. Ale te obecnie produkowane to niestety już nie to :roll:
Ostatnio edytowano 23 czerwca 2010, 22:16 przez leon0785, łącznie edytowano 5 razy
leon0785

Re: Czym jeździcie

Postprzez oskard » 23 czerwca 2010, 00:02

Tak, współczesne wydają sie lepsze bo mają więcej bajerów - te wszystkie GPSy, klimy, itd., poza tym jednak mają zabezpieczenia takie jak poduchy, a w starych tylko pasy były, i to chyba nie we wszystkich... a przynajmniej nie na wszystkich siedzeniach. Ale jednak starsze były bardziej niezawodne - prawda, często się psuły, ale ich naprawa to dla prawdziwego chłopa na dobrą sprawę tylko zabawa była ;) . Dzisiejszy jak sie zepsuje, to już na amen :|
No, przyznam, może i Maluch od Zaporożca trochi lepszy, wiadomo - włoski projekt, ale pod względem przestronności i zawieszenia jednak z nim przegrywa ;) . Ja nawet lubię Maluchy, ale chyba też bym miał kłopot, żeby się zmieścić :roll: ...
oskard

Zdjęcia: 29

Postprzez slaweklampy » 23 czerwca 2010, 07:27

Malucha nie lubię, bo jest dla mnie za ciasny, wolę już FSM Cinquecento. :)
A ja lubię stare modele samochodów Opel, tylko trudno dzisiaj spotkać w dość dobrym stanie, są one bardziej niezawodne niż samochody krajowe.
Spieszmy się zbierać stare lampy i radia, tak szybko odchodzą.
slaweklampy

Zdjęcia: 1766

Postprzez DocBrown » 23 czerwca 2010, 09:47

Które roczniki masz na myśli ?
Końcówke lat 80, czy początek 90 ?
Problemem Opla jest bardzo intensywna korozja :twisted:
DocBrown

Postprzez leon0785 » 23 czerwca 2010, 11:48

Ople po 2000r nie mają już problemów z korozją poprawiono znacznie ten problem :)
Ale te z lat 80 czy 90 to lubiały sobie pognić :roll:
leon0785

Postprzez qba » 23 czerwca 2010, 17:07

A ja malucha uważam za jeden z najgorszych samochodów w historii i nie wziąłbym go nawet za darmo. Cinquecento też nie lubię i podobnych do niego innych marek.
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM"
- ułatwia prace wykonywane w domu
- nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku
- stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku
qba

Zdjęcia: 1020

Postprzez Whites86 » 23 czerwca 2010, 17:47

qba napisał(a):A ja malucha uważam za jeden z najgorszych samochodów w historii i nie wziąłbym go nawet za darmo. Cinquecento też nie lubię i podobnych do niego innych marek.

jak tak samo :roll: jeździlem jakies pol roku maluchem i juz wiecej nie chce, w dzisiejszych czasach nawet wstydzilbym sie do tego wsiąsc, ciesze sie ze w ostatnich latach znacząco ich ubylo z dróg, wiecej sie pod tym leżalo niz tym jeździlo... zero komfortu z jazdy, tak samo silnik 0,6 a wcale niebyl ekonomiczny, potrafil spalic nawet do 7l/100 na miescie :roll: przy takiej pojemnosci powinien palic góra 4l
zreszta nawet sam skrót fiat 126p ktos fajnie przerobil ;) -> fatalna imitacja auta turystycznego 1 osobowego 2 drzwiowego 6-ciokrotnie przeplaconego ;)
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez leon0785 » 23 czerwca 2010, 20:24

Nabijanie się z Malucha jest już nie na miejscu. Te samochody dzisiaj mają już wartość kolekcjonerską. Włoskie egzemplarze z początku produkcji w dobrym stanie kosztują już w granicach 4 tyś Euro. Fiat 126 w Europie Zachodniej staje się pomału autem kolekcjonerskim coś na styl swojego poprzednika Fiata 500 tylko ciągle w Polsce brak mu szacunku ciągle ogląda się na YT debilne filmiki, a szkoda bo jest już tych samochodów naprawdę mało szczególnie tych najstarszych egzemplarzy z silnikiem o pojemności 594cm i chromowanymi zderzakami.
Porównójąc malucha należy go porównywać nie ze współczesnymi samochodami a samochodami produkowanymi w latach 70 bo wtedy Maluch był na topie i wcale nie wypadał najgożej. Jako ciekawostke dodam fakt, że Fiat 126 w 1973 roku zajął 6 miejsce w plebistycie na samochód roku w Europie więc napewno nie był to najgorszy samochód w historii ;)
leon0785

Postprzez cieszyn » 23 czerwca 2010, 20:32

Zgadzam się.

Sam miałem kilka egz tego autka, i bardzo go sobie szanowałem, dziś to może byc śmieszne, ale wtedy, to był szczyt marzeń i tak się wtedy żyło
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Zdjęcia: 9

Postprzez Whites86 » 23 czerwca 2010, 20:35

jak dla mnie bedzie to zawsze zlom i najgorszy samochod jaki produkowano :roll: dla mnie niema on wartosci nawet najbardziej odpicowany wygląda kiczowato :roll:
a jesli chodzi o filmiki na jutbe z dobijania ich to niektore sa nawet ciekawe :)
duzo bardziej cenie fiata 125p to dopiero byla porządna maszyna, zaden maluch mu nie dorówna ;)
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Off-Topic