elektryk napisał(a):Na niektórych liniach już dawno wiszą białe. Teraz montują takie cienkie fajne wiszące, a na WN są niebieskie.
jabol79 napisał(a):sorka za tak nagły powrót w górę strony... Kolega "Góry" wrzucił foto trafa:) Moc tego transformatora to o ile mnie wzrok nie myli to 160 kVa. Produkowały je zakłady ELTA w Łodzi w latach 70. Czasem przywożą do nas jeszcze takie cudeńka na remontyA co do natężeń prądu w liniach: na 6kV to ok 150 A , 15 - 30 kV to nawet do 300 A. Prądy linii od 100 kV w górę to nawet do 1000 A ( przykład linia Bełchatów - Joachimów 400 kV ) nadmiarówki ustawione są na 1000 A. Wiem, bo pracuję w Joachimowie)
Taka jeszcze ciekawostka maksymalne prądy sieci rozdzielczej 400V z jakim się spotkałem to 1,2 kA !!!
, że jeśli z elektrowni wychodzi 380 V i prąd ok. 2300 A, to po podwyższeniu napięcia do 6000 V prąd zmaleje do 150 A. To chyba najważniejsza idea sieci przesyłowych WN - podwyższyć napięcie i zmniejszyć prąd. Wyższe napięcie to jednak rodzi jakieś upływności, więc chyba dlatego te słupy WN sa tak wysokie, zaś zmniejszenie prądu ma taki sens, że do przesyłu można stosować cieńsze kable, niż by trzeba było dać dla prądu 2300 A. Wogóle przy mniejszym prądzie nie trzeba stosować grubych kabli, co się wiąże zarówno z jego niższą ceną jak i mniejszym ciężaremA co do natężeń prądu w liniach: na 6kV to ok 150 A
cieszyn napisał(a):tak na szybko policzyłem - w tym przypadku, że jeśli z elektrowni wychodzi 380 V i prąd ok. 2300 A, to po podwyższeniu napięcia do 6000 V prąd zmaleje do 150 A.A co do natężeń prądu w liniach: na 6kV to ok 150 A
Powrót do Linie napowietrzne i kablowe
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości