[Mesko] OUR-125

Dyskusje na temat opraw oświetleniowych, które wykorzystują żarowe i wyładowcze źródła światła.

Re: [Mesko] OUR-125

Postprzez cieszyn » 27 czerwca 2010, 20:55

Michal napisał(a):..oprawa OUR 125 była najlepszą oprawą uliczną w dziejach światowego oświetlenia drogowego. :mrgreen: .. :)

no, no, Michał - mocne słowa! skąd to wiesz? Chciałeś chyba dodać, że CHYBA był najlepszą na świecie ? ;) ;) ;) ;) ;)
To by trzeba zrobić jakieś mocno techniczne i eksploatacyjno-pomiarowe porównanie ;) Robił je ktoś? wątpię

Michal napisał(a):.. dla obecnie produkowanych najlepszych opraw ulicznych o stopniu ochrony IP 6X spadek sprawności oprawy w środowisku o średnim zanieczyszczeniu wynosi ok.1- 2 % na rok. :)

Ten spadek sprawności z pewnością nie bierze pod uwagę tego, czy klosze opraw są szczelne, czy nie, więc tu rozrzut danych może być wielki. Poza tym nie bierze się też chyba pod uwagę konserwacji, a właściwie czyszczenia kloszy, tak?
Chyba, że się bierze, tylko że u nas raczej nie widać żeby ktoś czyścił czy mył klosze opraw . . . :roll: (nie mówię, że się tego nie robi, ale w sumie zapytam: - Widział to ktoś z Was?) ja widziałem tylko, jak w stolicy ekipa myła i czyściła sygnalizatory uliczne
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Zdjęcia: 9

Postprzez Michal » 27 czerwca 2010, 21:07

Cieszynie,,nie chcę robić off topu.Tematy zabiegów konserwacyjnych ,min. dobór wspólczynnika utrzymania MF ( ang.The maintenance factor) to temat do osobnego wątku,ale nie wiem czy kogoś interesuje teoria)
Michal

Zdjęcia: 323

Postprzez mateusz » 27 czerwca 2010, 21:16

Trudno żeby producent zalecał zdjęcie klosza, który sam wyprodukował :D OUR to chyba jedna z najdłużej produkowanych opraw, jej najmłodsze wcielenie to OZR125-3 i wcale się nie dziwię. MESKO musiało mieć w ofercie jakąś oprawę uliczną na 125W a, że technicznie wyszło jak wyszło to już inna sprawa.
I nie porównujmy naszych klasyków ze współczesnymi oprawami z zachodu. To inna liga.
Pozdrawiam ,
mateusz

Zdjęcia: 544

Postprzez neon44 » 27 czerwca 2010, 21:33

Michal napisał(a):Cieszynie,,nie chcę robić off topu.Tematy zabiegów konserwacyjnych ,min. dobór wspólczynnika utrzymania MF ( ang.The maintenance factor) to temat do osobnego wątku,ale nie wiem czy kogoś interesuje teoria)

jeśli OT ma związek z OUR-125 to wal śmialo :)

Tymczasem zdjęcie mojego autorstwa z dedykacją dla Oskarda

Obrazek
Fanatyk opraw ulicznych

Zrobiłem już 5564 zdjęcia opraw oświetleniowych
neon44
Site Admin

Zdjęcia: 62

Postprzez slaweklampy » 28 czerwca 2010, 09:16

Rzadko spotyka się tego typu oprawę na bardzo krótkim wysięgniku.
Spieszmy się zbierać stare lampy i radia, tak szybko odchodzą.
slaweklampy

Zdjęcia: 1766

Postprzez mateusz » 28 czerwca 2010, 13:28

heh, mocowanie chyba rodem z Zabrza. Oprawa jaka jest technicznie każdy wie, ale dla mnie z wyglądu jest fajna. Sczerze to od tych opraw zaraziłem się pasją oświetleniową. Były u mojej babci na osiedlu, przy mojej podstawówce, potem gimnazjum a nawet przy ogólniaku są ale niestety nieczynne. Pamiętam, że bardzo lubiły na nie siadać ptaki :D
Pozdrawiam ,
mateusz

Postprzez Luk » 28 czerwca 2010, 13:53

Na OURW-y też lubią siadac ptaki :) A poza tym pamiętam, jak na początku zamiast OURW nazywałem te oprawy OURF :mrgreen: Ale to było w pierwszych dniach od momentu mojego zarejestrowania się na forum.
Co do OUR-125 to jak wspominałem bardzo lubię te oprawy. Na pewnych ogródkach działkowych w Gliwicach były takie fajne OURy z zżółkniętymi koszami i to w dodatku z brudem w środku. Oprawy oczywiście były nieczynne na tych ogródkach. Fajnie to wyglądało. Szkoda, że je 5 lat temu zdemontowano... przez 5 lat te działki nie miały oświetlenia, ale jak tam poszedłem pod koniec kwietnia, to zobaczyłem, że zamontowali sodowe kule :shock: W miarę możliwości postaram się je sfotografowac.
Pozdrawiam, Łukasz
Luk

Zdjęcia: 765

Postprzez mateusz » 28 czerwca 2010, 14:03

:x :cry: :roll:
Pozdrawiam ,
mateusz

Postprzez Utilizer » 30 czerwca 2010, 13:11

OUR-125 w Czaplinku, dość rzadko widuję tą oprawę w takim ładnym stanie

Obrazek

Obrazek
Utilizer

Zdjęcia: 2797

Postprzez DocBrown » 30 czerwca 2010, 16:56

Albo mi się wydaje, albo ma ona najstarszą wersje klosza.
DocBrown

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zewnętrzne oprawy żarowe i wyładowcze