Pochwalcie się swoim sprzętem Unitra

Dyskusja na tematy dowolne

Re: pochwalcie się swoim sprzętem unitra

Postprzez slaweklampy » 1 lipca 2010, 07:19

Mam taki w radiu Adam DMT-401, niestety, nie działa on, ale radio działa. ;)
Spieszmy się zbierać stare lampy i radia, tak szybko odchodzą.
slaweklampy

Zdjęcia: 1766

Postprzez MRP200 » 1 lipca 2010, 07:26

FOX napisał(a):Cygnus to podobno bardzo nieudany telewizor, podobnie jak Uran.

Wspólną cechą telewizorów Cygnus i Uran było dość nietypowe zasilanie, tzw szeregowe. Ponadto w pierwszych egzemplarzach tranzystor w odchylaniu poziomym nie posiadał inwersyjnej diody. Tego rodzaju rozwiązania szczególnie komplikowały naprawy tych telewizorów.
MRP200
Moderator

Zdjęcia: 639

Postprzez slaweklampy » 1 lipca 2010, 07:28

Dlatego w telewizorach kolorowych Unitra nie stosowano już tego zasilania.
slaweklampy

Postprzez MRP200 » 1 lipca 2010, 07:53

Ten rodzaj zasilania był charakterystyczny tylko dla telewizorów Cygnus i Uran. Swój pierwowzór zaczerpnął z telewizorów cz-b tranzystorowo-lampowych (takich jak Libra, Syriusz), w których to do zasilania układów tranzystorowych (głowica i p.cz.) na końcu szeregu żarzenia lamp umieszczony był stabilizator równoległy. Tym bardziej, że w tych telewizorach lamp pozostało raptem kilka.
Nowsza odmiana tranzystorowego czarno białego Neptuna miała zasilacz oparty na transformatorze. Ostatni wyprodukowany w Polsce czarno-biały telewizor Hermes miał już zasilacz impulsowy (adaptacja przetwornicy z Heliosa).
We wszystkich telewizorach kolorowych produkcji krajowej stosowano zasilacze impulsowe (przetwornice). Z jednym wyjątkiem. Neptun 501 z odchylaniem poziomym tyrystorowym, z gorącą masą na dodatek. Problemy z naprawą tego bloku odchylania sprawiły, że wielu serwisantów uważało, że Neptun 501 to była "pomyłka". Chociaż N 501 miał też jedno nowoczesne rozwiązanie - zapoczątkował pośrednią z ceramicznym filtrem SAW na wejściu. Jowisz i Helios miały ten filtr jeszcze w technologi LC. W Rubinie 202 blok odchylania poziomego rozwiązany był podobnie jak w N-501, tyle, że tutaj stosowano szczątkowy zasilacz transformatorowy, który przede wszystkim zapewniał separację galwaniczną od sieci zasilającej. Jowisz, mimo że miał odchylanie poziome tyrystorowe był już wyposażony w przetwornicę.
MRP200
Moderator

Zdjęcia: 639

Postprzez slaweklampy » 1 lipca 2010, 13:23

Zasilacze impulsowe po raz pierwszy w odbiornikach telewizyjnych stosowano w latach 70 20 wieku, były to zasilacze samooscylujące (Neptun 505, Helios, Syriusz), ze scalonym kontrolerem (Jowisz) lub generatorem tranzystorowym (Sony KV 1820M). Telewizor monochromatyczny z zasilaczem stabilizowanym transformatorowym produkowanym w kraju to Neptun 471/671. Zaletą zasilacza impulsowego jest duża sprawność przy małym ciężarze. Szkoda, że tego typu zasilaczy nie zastosowano w sprzęcie audio produkcji Unitra.
slaweklampy

Postprzez DocBrown » 4 lipca 2010, 13:54

Jutro do mojej kolekcji sprzętu Unitra dołączą dwa Radmory 5102 :twisted:
DocBrown

Postprzez slaweklampy » 5 lipca 2010, 07:47

Czy te Radmory są przestrojone na górne pasmo CCIR?

Ja też mógłbym mieć ten sprzęt, ale mam malutko miejsca w domu.
slaweklampy

Postprzez DocBrown » 5 lipca 2010, 17:24

Nie są i nie będą zapewne, bo ja radia nie słucham :P
Mam z nimi trochę problemów, jednego już odpaliłem, ale jak na złość gra coś kiepsko, napięcie stałe na wyjściach głośnikowych, to około 0,05V na kanał, zatem chyba jest OK. Przedewszystkim amplituner gra jakby za cicho, mimo kolumn 4ohmowych, druga sprawa, nie gra czysto, coś jakby chrypi :(
DocBrown

Postprzez DocBrown » 9 lipca 2010, 21:03

Oto jeden z moich Radmorów, już naprawiony, gra naprawde pięknie, tylko ten ohydny, wyblakły panel :evil:

Obrazek

Obrazek

Obrazek
DocBrown

Postprzez cieszyn » 9 lipca 2010, 23:03

Nie ma nic piękniejszego niż taki Radmorek

Człek się przy nim czuł jak w . . . nie wiem gdzie

Miałem zawsze takie przeświadczenie, że w środku wszystko jest możliwie najlepiej jak się da zaprojektowane i wykonane, miało się po prostu duże zaufanie do poziomu technicznego tego sprzętu.

To chyba był pierwszy sprzęt, gdzie był układ Kontur (podbicie basów i sopranów przy małym poziomie głośności)
Kontur był po to aby sztucznie uwydatnić dół i góre pasma (na starych tonsilach się sprawdzało, więfcc moim zdaniem kontur "poprawiał" jakby kolumny głośnikowe nie najlepszej jakości

No i nic nie zastąpi analogowych, wskaźników wychyłowych, z tak fajnym podświetleniem, to miało i ma swój niepowtarzalny urok

Ile bym musiał dziś dać kaski za taki używany Radmor?
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Zdjęcia: 9

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Off-Topic