Michal napisał(a):Wycofanie lamp rtęciowych jest przepisem bardzo mądrym i uzasadnionym.
Częściowo się zgadzam. Rtęciówki wg mnie są już tak czy inaczej lampami troszeczkę przestarzałymi, biorą masę energii elektrycznej i (jeśli się rozbiją) są lampami szkodliwymi. Ale mają też plusy - świecą na biało, czyli świetnie oddają rzeczywiste kolory (podobnie jak nowsze ich wersje - MH). No i mam do nich sentyment. W czasie mojego dzieciństwa prawie wszędzie na ulicach były w oprawach lampy rtęciowe. Nawet poupychali je do opraw przystosowanych do sodówek - czyli np. do kwadratówek. Teraz tęsknię za takim widokiem.
Ale również ograniczyłbym ilosc lamp sodowych. Gdybym był prezydentem (

- autostrady i drogi szybkiego ruchu - SOXy (niskoprężne sodówki) oraz zwykłe sodówki
- drogi główne - MH
- drogi wojewódzkie - MH
- drogi lokalne i ślepe - świetlówki
DocBrown napisał(a):mateusz napisał(a):oskar - ale szybko byś zatęsknił za Unią, zobacz ile dzięki jej dofinansowaniom zmienia się na lepsze dookoła nas- rewitalizacje miast, budowy dróg, badania naukowe i wiele innych...
Jaaasne. Jedną drogę w mojej okolicy rok temu tak wspaniale wyremontowali, że dziś jest gorzej niż było przed remontem
Zrobione na odpier*** byle jak, byle szybciej, ale oczywiście musi być przy drodze wielka tablica informująca, że remont zrobiony ze środków UE
Moim zdaniem Unia Europejska jest jak najbardziej potrzebna

Paweł napisał(a):Na szczęście w większości przypadków są pożytkowane doskonale.
Nie tylko się nie rozpadnie ale będzie jeszcze większa
I bardzo dobrze, że będzie większa. Tylko żeby do UE nie przystąpiły azjatyckie kraje jak np. Turcja, która już podobno kandyduje.
oskard napisał(a):a w PRLu wśród wielu mądrych, było też i kilka głupich pomysłów
Tak. Podczas PRL było troszkę głupich pomysłów. Np. taki, że Katowice mają byc miastem przemysłowym, i żeby był zakaz budowania biurowców