Założyłem do oprawy i włączyłem zasilanie:
łuk już się rozpala, lampa nagrzewa się bardzo szybko, już po 30 sekundach świeci jasno, w odróżnieniu od ceramików, bardzo prędko zyskuje ostateczną barwę. Nie ma charakterystycznych błysków kolorowych, gdy sole odparowują.
Bardzo porządnie świeci.
Teraz wrażenia subiektywne.
W tym samym pomieszczeniu widać światło słoneczne zza okna, MH HCI-Ts 70W 942 firmy Osram, CDM-TD 75W 942 oraz CDM-TM 35W 930 firmy Philips.
Najbliższy barwie bezpośredniego światła słonecznego jest ceramiczny MH Osram 942, jest bardzo wyrównany ale wymaga sporo czasu by barwa się ustabilizowała. Venture jest minimalnie żółtozielony, ale zadziwiająco dobrze oddaje czerwienie jak na lampę o kwarcowym jarzniku. Wg mnie z powodzeniem może posłużyć do oświetlenia pomieszczeń, chociaż widać, że nie jest to ideał. Być może lampa jeszcze nie osiągnęła swoich nominalnych parametrów barwy, gdyż jest to nówka sztuka.
Philips 942 jest bardziej różowy, jeszcze większy zafarb daje barwa 930. Porównanie barwy 930 z halogenem 50W G9 pokazuje, że halogen w świetle dziennym jest żółty, CDM-TM 930 jest wyraźnie różowa.
Wieczorem przyniosę jeszcze jedną oprawę i obsadzę kwarcowym MH HQI-Ts firmy Osram, wtedy będzie można porównać jednocześnie HCi-Ts, HQI-Ts, trzy lampy Philipsa oraz nową Venture. W kuchni będzie na pewno bardzo jasno

Próba obejmie MH: 4x70W 942 (dwa ceramiczne, dwa kwarcowe, Philips, Osram i Venture Lighting) + 35W /930 Philips + 4x50W halogen Osram do porównania barwy).
Pierwsze wrażenie odnośnie do kwarcowego MH firmy Venture jest pozytywne.