Budynek powstał w roku 1965 jako Szkoła Podstawowa Nr 97, obecnie jest to Gimnazjum Nr 51.
Prezentowane oprawy były praktycznie we wszystkich salach lekcyjnych, dość dużo było świetlówek T12(?) 40W (nie jestem pewien co do symbolu, w każdym razie chodzi o te grubsze 40W). Obecnie są i 40W i 36W pomieszane, ale wszystkie o temperaturze barwowej 6500K. Innych temperatur się nie używa zarówno dawniej, jak i dzisiaj.
Wygląda na to, że ruszyła sukcesywna wymiana opraw. Jak byłem na wyborach, to w sali lekcyjnej, w której głosowałem, były oprawy OKN, ale nie takie, jakie prezentowałem niedawno na zdjęciu z Politechniki, tylko takie, że kształt był identyczny, ale klosz był jakby przezroczysty i prążkowany, tak, że było widać świetlówki i stateczniki, ale prążki sprawiały, że nie było widać dokładnie. Wygląda na to, że OKN produkuje się w kilku wersjach różniących się kloszem.
Świetlówki były 36W 6500K.
Próbowałem uzyskać jakiekolwiek informacje na temat wymiany oświetlenia, nie udało mi się. Jedynie usłyszałem, że wymienili oprawy dlatego, że stare się psuły (pytanie, czy to prawda, bo przez 9 lat edukacji w tych murach nie przypominam sobie uszkodzenia oprawy wymagającego jej wymiany).
Te prezentowane oprawy miały taką jakby osłonę, ale ta osłona była z boku, trochę jakby przezroczysty odbłyśnik, prążkowany. Od dołu było widać swietlówki, tylko z boku nie było widać. Wszędzie oprawy są montowane bezpośrednio do sufity, w sekretariacie oprawy wiszą na dwóch sznurach każda.
Wszędzie były oprawy bez osłony i przedstawiam takie w stołówce. Dwie oprawy z osłoną były w sekretariacie, ale sekretarka nie pozwoliła mi zrobić zdjęcia.
Za to załączam rysunek przedstawiający, jak mniej więcej wygląda oprawa z osłoną:
- zielony - oprawa
- niebieski - osłona z przezroczystego plastiku (w prążki wzdłuż świetlówek)
- żółty - metalowe boki osłony