[PKP] Oświetlenie

Dyskusje na temat oświetlenia bocznic, węzłów i dworców kolejowych.

Re: [PKP] Oświetlenie

Postprzez oskard » 5 lipca 2010, 23:43

Ja na peronach jeszcze takie coś dopuszczam (wiem że teraz jest zachodnia moda na wszystko co nietrwałe i tanie, więc stalowe robią furorę :roll: ), bo przy równiutkim chodniku platformy jakoś to sie komponuje, ale gdyby cały ciąg torów był tak oświetlony, to by wyglądało komediowo, zwłaszcza przy brudnych, zbrązowiałych torach i słupach trakcyjnych :roll: ;). A na kolei nigdy nie będzie czysto w takich miejscach, bo i po co? Ważne żeby tory były w dobrym stanie technicznym, a w przybrudzeniu szyn i podkładów cały urok kolei :) . Co innego tak jak tu - na peronach, choć ja bym też troche inaczej to zrobił: dałoby sie małe, tradycyjne WZ ze żłobkowaniem (robią jeszcze takie), i też by było ładnie, po jakimś czasie można by je odmalowywać na biało farbą - często na kolei tak się robi - i słup jak nowy, a wygląda solidniej ;)
oskard

Zdjęcia: 29

Postprzez rtęciówka » 15 lipca 2010, 12:41

Kładka nad torami przy przystanku kolejowym Myszków Mrzygłód. Pewnie kiedyś oświetlały ją OUR-125 ale teraz nie byłoby to opłacalne, przez dzień korzysta z niej może ze dwóch pasażerów a co dopiero przez noc...
Obrazek

Straszą tylko gołe słupy:
Obrazek

Obrazek

No nie wszystkie bo niektórymi zajęli się już złomiarze :mrgreen:
Obrazek

Za wysokimi barierkami nad torami pozostały rurki którymi poprowadzone były kable zasilające oprawy:
Obrazek

Obrazek

A w jednej o dziwo zachował się sam kabel (w innych nie patrzyłem ale pewnie też):
Obrazek
Ostatnio edytowano 15 lipca 2010, 13:14 przez rtęciówka, łącznie edytowano 1 raz
Pozdrawiam,
Kuba
rtęciówka

Zdjęcia: 498

Postprzez DocBrown » 15 lipca 2010, 13:13

O ile dobrze widzę, to ten przewód jest aluminiowy, zatem nic dziwnego, że złomiarze go nie wzięli, aluminiowe przewody to takie dziadostwo, że nawet złomiarze ich nie chcą :D
DocBrown

Postprzez mateusz » 15 lipca 2010, 15:37

No właśnie, na takich kładkach najczęściej stosowali chyba OUR125 i bardzo dobrze, bo to właśnie idealne miejsce dla tych opraw - niskie wysięgniki, lampy prawie na głową.
Pozdrawiam ,
mateusz

Zdjęcia: 544

Postprzez neon44 » 15 lipca 2010, 18:32

:arrow: rtęciówka świetne zdjęcia. Niemal na 100% były tam OURy
Fanatyk opraw ulicznych

Zrobiłem już 5564 zdjęcia opraw oświetleniowych
neon44
Site Admin

Zdjęcia: 62

Postprzez rtęciówka » 15 lipca 2010, 21:55

neon44 napisał(a):Niemal na 100% były tam OURy

Też tak sądzę, żadna inna oprawa mi tam nie pasuje.

To teraz przystanek obok którego jest owa kładka czyli Myszków Mrzygłód. Stacja została całkowicie zmodernizowana na Elgo Luny z pozostawieniem starych, betonowych słupów.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jednak na końcu pozostały dwa niedobitki OURW2250 obrazujące wygląd oświetlenia przed modernizacją, oczywiście nie świecą. Widać PLK uznało że nie potrzeba aż tak długiego peronu i aż tylu latarni. Zauważyłem że to dość częsta praktyka na PKP -i bardzo dobrze, chociaż klasyki powiszą jeszcze długo pozostając reliktami stacji z lat siedemdziesiątych i osiemdziesiątych :)
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jeszcze przy okazji udało mi się uchwycić pociąg mknący po CMK w stronę Warszawy ;)
Obrazek
Pozdrawiam,
Kuba
rtęciówka

Postprzez Utilizer » 15 lipca 2010, 21:59

Hmmm, przecież to SGP 340 Sellenium

Fajne te OURW :mrgreen:
Utilizer

Zdjęcia: 2797

Postprzez leon0785 » 15 lipca 2010, 22:03

Świetne zdjęcia :)
A ten pociąg na CMK zanim dojedzie do Warszawy to zachaczy jeszcze o Włoszczowę ;)
Ostatnio edytowano 15 lipca 2010, 22:45 przez leon0785, łącznie edytowano 1 raz
leon0785

Postprzez rtęciówka » 15 lipca 2010, 22:15

Ano macie rację, to Selleniumy. Zmęczony już jestem to jakoś tak odruchowo po tym kształcie mi na myśl Luny przyszły :D

A co do pociągu to chyba się już we Włoszczowej nie zatrzymują :?: Jak ja w zeszłym roku w sierpniu jechałem InterCitką z Zawiercia do Warszawy dokładnie po tym torze to Włoszczowę minęliśmy z normalną prędkością. A ten ze zdjęcia to chyba jakiś międzynarodowy bo ma ruskie wagony, może z Warszawy jedzie jeszcze do Moskwy, możliwe to :?:
Pozdrawiam,
Kuba
rtęciówka

Postprzez leon0785 » 15 lipca 2010, 22:21

Z tego co mi wiadomo nie wszystkie się zatrzumują we Włoszczowie pewnie ten którym ty leciałeś tam nie staje.
A jeżeli ten ma ruskie wagony to podejrzewam, że leci z Warszawy na wschód. Jest ekspres z Moskwy przez Warszawe do Paryża więc wszystko możliwe :)
leon0785

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Oświetlenie obiektów infrastruktury kolejowej