Kwiaty opraw oświetleniowych

Sposoby oswietlenia ulic. Dyskusje na temat opraw i źródeł światła stosowanych w oswietleniu ulicznym

Re: Kwiaty opraw oświetleniowych

Postprzez cieszyn » 9 lipca 2010, 22:19

famabud napisał(a):To coś wygląda mi na samoróbkę. przydałyby się jakieś lepsze zdjęcia tego kwiatka. Niech może jakiś użytkownik z Warszawy się tam wybierze :?:

Sorry, ale nie rozumiem famabud - kpisz, czy o drogę pytasz? :| :?: :roll: :D

Przecież to ja zrobiłem i dałem tu zdjęcia tego garnka kwiatowego i zrobiłem dość wyraźne zbliżenia - to nie wiesz, że piszę z Warszawy? Więc już "jakiś" (jak byłeś uprzejmy zauważyć) użytkownik z Warszawy tam się wybrał. To może napisz od razu, że Twoim zdaniem te zdjęcia są do bani i nic na nich nie widzisz? A to już na pewno gruba przesada.

Dla rozwikłania zagadki tego "czegoś" żadne lepsze zdjęcia nie są potrzebne. Trzeba nam teraz wiedzy historycznej o tego typu wynalazkach z okresu PRL, bo taki jest pewnie rodowód tych garnków. Dlatego pisałem już wcześniej żebyśmy szukali historycznych zdjęć Warszawy, bo chyba tylko tam można by odnaleźć coś na ten temat.

Co do prawdopodobnej funkcji tego garnka: - wychodzą z niego 3 wysięgniki i jest OK, to jest kwiat na 3 oprawy. Zaś cały ten garnek miał zapewne boczne, rozsuwane szyby boczne ze szkła matowego albo z pleksi, i celem tych szyb było nic innego jak tylko ozdobne świecenie. Ulic toto oświetlić nie miało za zadanie, do tego celu były przeznaczone owe 3 oprawy na wysięgnikach.

W sumie mogło to wyglądać dość ciekawie, choć dziś już chyba tylko śmiesznie. Kto by i po co stosował takie swoiste "podświetlenie" głowicy kwiatu opraw oświetleniowych ??? Pamiętajmy jednak, że w czasach PRL takich nonsensów była wszędzie cała masa, bo wtedy efekt prawdziwej przydatności lub ekonomiczności danego rozwiązania prawie nie istniał.

PS -
Mnie te garnki nie wyglądają na samoróbkę, bo bardzo w to wątpię, żeby w samym centrum Warszawy ktoś się zgodził na powieszenie takich "samoróbek", to jakby z definicji jest niemożliwe i trudno się z tym nie zgodzić
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Zdjęcia: 9

Postprzez Whites86 » 10 lipca 2010, 08:46

Cieszyn na drugi raz zachowaj odrobinę szacunku dla komentujących...
To może napisz od razu, że Twoim zdaniem te zdjęcia są do bani i nic na nich nie widzisz? A to już na pewno gruba przesada.

czemu zakladasz z góry ze famabud mial na mysli to najgorsze ? czy odrazu musisz się obrażac gdy ktos powie ze przydaly by się lepsze zdjęcia ? malo tego nawet gdyby tak napisal ma do tego pelne prawo, czy koniecznie kazda fotka musi sie wszystkim podobac ?? ale bądz pewien nie o to tutaj chodzi...
famabud ma rację przydaly by się lepsze zdjęcia, w sumie może źle się wyrazil bardziej pasowalo by lepsze "ujęcia", i nie chodzi tu o ich jakość bo ta jest dobra, chodzi o zdjęcia robione w innych ujęciach (np pod samym kwiatem tak by bylo widać ten gar od samego dołu moze tam wlasnie są szyby ? bo oswietlenie po bokach raczej mądre by nie bylo ) po Twoich zdjęciach tego nie widać bo są zrobione tylko z jednego miejsca w roznych przybliżeniach gdzie wydac tylko detale na boku tego gara :roll:
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez famabud » 10 lipca 2010, 11:52

No. tak jak Whites pisze, chodziło mi właśnie o to, że przydałyby się lepsze ujęcia, sorry, że się źle wyraziłem :oops: . Tamte Twoje fotki Cieszyn są bardzo dobre. ;)
Light is life
famabud

Zdjęcia: 1074

Postprzez cieszyn » 10 lipca 2010, 22:23

Oj Whites, Ty to masz podejście

Na nic się nie obrażam, nie wmawiaj mi tego, to też jest nie fair, tylko wolałbym, żeby czasem się zastanowić, zanim sie cos napisze. I co do tego mam rację. Bo zauważyć, że zdjęcia robił ktoś z Warszawy - dałoby się, po chwili zastanowienia

Otóż famabud nie ma racji, co do tego, że potrzeba nam nowych zdjęć, gdyż do rozpoznania, do czego te garnki służyły wcale nie trzeba innych (nieważne: lepszych czy gorszych) zdjęć, niczego bowiem nowego na nich byśmy nie ujrzeli - ale widzę, że tego nie zrozumiałeś. OK.
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Postprzez OUKS340 » 10 lipca 2010, 23:58

cieszyn napisał(a):A ktoś kojarzy coś bardziej konkretnego z tym garnkiem na słupie ???

A może jakiś artysta zamiast we wnęce słupa to w ów ''garnku" umieścił bezpieczniki do opraw :?: Tylko co to miało by na celu, akurat tutaj :?
OUKS340

Zdjęcia: 119

Postprzez Whites86 » 11 lipca 2010, 00:43

cieszyn napisał(a):Oj Whites, Ty to masz podejście

Na nic się nie obrażam, nie wmawiaj mi tego, to też jest nie fair, tylko wolałbym, żeby czasem się zastanowić, zanim sie cos napisze. I co do tego mam rację. Bo zauważyć, że zdjęcia robił ktoś z Warszawy - dałoby się, po chwili zastanowienia

Otóż famabud nie ma racji, co do tego, że potrzeba nam nowych zdjęć, gdyż do rozpoznania, do czego te garnki służyły wcale nie trzeba innych (nieważne: lepszych czy gorszych) zdjęć, niczego bowiem nowego na nich byśmy nie ujrzeli - ale widzę, że tego nie zrozumiałeś. OK.

famabud ma rację.. skoro na fotkach widac tylko sam bok tego gara i praktycznie nic pozatym to jak mamy spekulowac w jaki sposob moglo to kiedyś świecic ?
uświadom sobie że to Ty nie masz racji i na siłę prubujesz ją sobie wmówić, jedyną osoba jaka powinna się czasem zastanowić zanim coś napisze jesteś Ty, druga sprawa czy to ważne ze fotkę robil ktos z warszawy czy innego miasta ? -> nie to nie ma żadnego znaczenia... największe znaczenie ma ilośc ujęc danego obiektu

Ty tez nic nie rozumiesz z tego co ja pisze, sposob jaki to napisales niebyl napisany w żadnej formie żartu, w dodatku z brakiem szacunku do famabuda i narzucaniem mu zlych intencji (przyklad? cytat w poprzednim poscie), jest to moje ostatnie ostrzeżenie więcej się powtarzac nie będe, jesli masz jakies wątpliwosci przeczytaj sobie dokladnie poprzedni post i nierób tutaj więcej offtopu...
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez qba » 12 lipca 2010, 18:58

Chyba wysięgniki doczepiono później, a najpierw świeciły same 'garnki'
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM"
- ułatwia prace wykonywane w domu
- nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku
- stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku
qba

Zdjęcia: 1020

Postprzez cieszyn » 12 lipca 2010, 23:54

Tego nie wiemy, choć wątpię, bo gdyby te garnki tylko świeciły na boki poprzez swoje niegdyś "szklane" boki, to cóż by to była za wydajność świetlna na poziomie ulicy? Ćma by była chyba wielka. No chyba, że taki garnek był na wyposażeniu . . . parku jakiegoś, czy wesołego miasteczka? wtedy jego bajkowy kształt i równie bajkowe świecenie miałyby jakie takie uzasadnienie (bez obecności wysięgników i 3 opraw) 8-)

Więc może te wysięgniki były tam od razu ?- zobacz, jak wysoko jest ten garnek! Bez dodatkowych opraw nie miałby żadnych szans na doświetlenie terenu pod nim. Obszedłem go kilka razy dookoła, tam widać w nim tyle samo, co pokazałem na zdjęciach. Ciekawe, czy były tam szyby, czy raczej pleksi lub inne tworzywo sztuczne? Raczej pewnie to drugie :roll:
Pzdr/
Staszek
cieszyn

Postprzez lgboguszewski » 16 lipca 2010, 11:03

Z tego co pamiętam, to te kwiaty i garnki pojawiły się tam dopiero jak zbudowali ten niebieski wierzowiec, przedtem tam były pojedyńcze wysięgniki ze Stradami
lgboguszewski

Zdjęcia: 0

Postprzez Paweł » 16 lipca 2010, 14:31

Te "garnki" zamontowano w 1999 r. i były w nich zamontowane rzutniki z których na elewacji Millennium Plaza były wyświetlane prezentacje. Projekt szybko upadł i od tego czasu straszą sobie wraz z tymi SGS204. Ot cała historia ;)
Pozdrawiam
Paweł

Zdjęcia: 944

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Oświetlenie uliczne