Modernizacja oświetlenia zewnętrznego-wymiana opraw

Dyskusje na temat modernizacji oraz konserwacji, a także budowy nowych linii oświetlenia zewnętrznego

Re: Modernizacja oświetlenia zewnętrznego-wymiana opraw

Postprzez mateusz » 26 lipca 2010, 19:56

Szkoda STRAD.... ale te już były mocno zniszczone.
Pozdrawiam ,
mateusz

Zdjęcia: 544

Postprzez elektryk » 26 lipca 2010, 20:02

W sumie mogłem jedną wziąć, ale może wszystkich w mieście nie pozdejmują ;) Zobaczycie, kiedyś sam te Rubycony będę demontował na coś z LED :D
Elektromonter PE
elektryk

Zdjęcia: 1295

Postprzez leon0785 » 26 lipca 2010, 21:27

Zdjęcia świetne :)
Dziwi mnie tylko jeden fakt, że oświetlenie jeszcze jest konserwowane przez państwowe PGE. W świętokrzyskim czy w Małopolsce to już rzadkość większość oświetlenia jest konserwowana przez prywatne firmy a Zakłady Energetyczne w dziedznie oświetlenia ulicznego nie robią już właściwie nic a napewno nie modernizacje oświetlenia.
leon0785

Postprzez elektryk » 26 lipca 2010, 21:41

leon0785 napisał(a):Zdjęcia świetne :)
Dziwi mnie tylko jeden fakt, że oświetlenie jeszcze jest konserwowane przez państwowe PGE. W świętokrzyskim czy w Małopolsce to już rzadkość większość oświetlenia jest konserwowana przez prywatne firmy a Zakłady Energetyczne w dziedznie oświetlenia ulicznego nie robią już właściwie nic a napewno nie modernizacje oświetlenia.

Bardzo dobrze, że tak jest i oby tak dalej. Nie wyobrażam sobie aby to robiła firma prywatna, chyba że jakaś zbliżona do ZE tak jak Michała :) Pod kilkoma względami w energetyce mógłby powrócić PRL :mrgreen: A w Skarżysku nawet nie sprawdzają w dzień lamp PGE Dystrybucja ZEORK :?:
Elektromonter PE
elektryk

Postprzez Michal » 26 lipca 2010, 21:48

Najprawdopodobniej oświetlenie to jest na majątku PGE a urząd miasta płaci za energię i konserwację,W takich przypadkach zakłady energetyczne i spółki córki mają swoisty monopol na konserwację.
elektryk :arrow: super fotorelacja.Osobiście nie miałem styczności z Rubyconami i szczerze mówiąc nie mam zaufania do takich wyrobów.Wolę produkty sprawdzone- renomowanych firm. ;)
Michal

Zdjęcia: 323

Postprzez elektryk » 26 lipca 2010, 21:53

Michal napisał(a):

Najprawdopodobniej oświetlenie to jest na majątku PGE a urząd miasta płaci za energię i konserwację,W takich przypadkach zakłady energetyczne i spółki córki mają swoisty monopol na konserwację.
elektryk :arrow: super fotorelacja.Osobiście nie miałem styczności z Rubyconami i szczerze mówiąc nie mam zaufania do takich wyrobów.Wolę produkty sprawdzone- renomowanych firm. ;)

I oby tak zostało ;) Dziwne, że miasto zakupiło tą oprawę, przecież są tańsze np. Leda, Malaga, widać kase mają. Powiem ci, że jak się na nią patrzy w noc, to daje po oczach jak nowe Strady. Monterzy nie wykręcali bezpieczników w Sz. O., a jakby ktoś tak załączył oświetlenie, albo samoczynnie się załączyło...
Elektromonter PE
elektryk

Postprzez leon0785 » 26 lipca 2010, 22:02

:arrow: elektryku
RZE Skarżysko robi tylko jeszcze wymiany źródeł światła w wioskach pod miastem i na kilku niezmodernizowanych ulicach Skarżyska z oświetleniem rtęciowym.
99% oświetlenia Skarżyska jest konserwowane przez przez prywatną firme która wygrała przetarg na konserwacje oświetlenia uliczego. Podobna praktyka jest w Kielcach, Ostrowcu Świętokrzyskim również w Radomiu.
To samo jest w Krakowie Enion nie wymienia ani jednej lampy na ulicy. Miasto jest obsługiwane przez kilka prywatnych firm.

Kraśnik też zapewne czeka to samo. Po prostu w tej chwili nie ma tam jeszcze żadnej konkretnej prywatnej firmy, która by się tym mogła zająć.
Gdy Oświetlenie stanie się własnością gminy a więc urzędu miasta w Kraśniku to napewno dojdą do wniosku, że PGE daje zbyt wysokie ceny i ogłoszą przetarg na konserwacje oświetlenia ulicznego. Firma, która zagwarantuje najlepsze warunki finansowe i techniczne wygra. Taki proceder ma miejsce w całej Polsce i jestem pewien, że w Kraśniku prędzej czy później oświetlenie uliczne będzie konserwowane przez prywatną firmę.
W świętokrzyskim też jest PGE i gminy, które mają na własność oświetlenie masowo rezygnują z usług konserwacyjnych świadczonych przez państwowy Zakład Energetyczny ;)
leon0785

Postprzez elektryk » 27 lipca 2010, 07:47

Heh... Niech poczekają 3 lata, a ja mogę pracować w ZE, a po godzinach konserwować takie oprawy niezależnie od ZE i dużo taniej ;)
Elektromonter PE
elektryk

Postprzez Paweł » 27 lipca 2010, 09:38

Świetna fotorelacja, byłem w odpowiednim miejscu o odpowiedniej porze :) Tak myślałem że raczej tych leciwych SGS203 nie zakupili i wybrali tańszy ale nowszy, aluminiowy produkt z IP66. Kraśnik stanie się na razie najbardziej Rubyconowym miastem ;)

Warszawa już dawno się uwolniła od ówczesnego Stołecznego Zakładu Energetycznego > STOEN-u, przetargi są coroczne z podziałem na rejony w granicach administracyjnych dzielnic lub licytacje elektroniczne na krótsze okresy. Parę lat temu miasto odkupiło sieć oświetlenia na słupach konsumenckich od RWE Stoen Operator.
Pozdrawiam
Paweł

Zdjęcia: 944

Postprzez MRP200 » 27 lipca 2010, 10:14

W Wielkopolsce jest podobnie. Oświetlenie będące własnością ZDM konserwowane jest przez prywatne firmy, wyłonione w przetargu. Podobnie utrzymywane jest oświetlenia autostrady A-2, przynajmniej na odcinku zarządzanym przez Autostrada Ekploatacja SA. Ale sam ENEOS (dawny Zakład Oświetlenia Drogowego), do którego nadal należy znaczna cześć oświetlenia drogowego w Poznaniu również rozpisuje przetargi na wykonanie konkretnych robót na oświetleniu ulicznym.
MRP200
Moderator

Zdjęcia: 639

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Konserwacja, modernizacja i budowa oświetlenia zewnętrznego